Jie teismo prašo įpareigoti LGKT vadovę Aušrinę Burneikienę pradėti tyrimą dėl politiko pasisakymų.

Vilniaus apygardos administracinis teismas pirmadienį išnagrinėjo LGL skundą dėl LGKT nutarimo, kuriuo A. Burneikienės vadovaujama tarnyba atsisakė pradėti tyrimą ne tik dėl viešų ir esą diskriminuojančių J. Imbraso pasisakymų, bet ir dėl sostinės valdžios sprendimo, kuriuo rugpjūtį nebuvo leista Vilniuje prie Rotušės, o vėliau – ir prie Operos ir baleto teatro stovėti Europos Komisijos vilkikui „Už įvairovę. Prieš diskriminavimą“.

LGL atstovaujantys Vladimiras Simonko ir Eduardas Platovas teisme aiškino, kad LGKT pažeidė Lygių galimybių įstatymą, nes net nenagrinėjo, ar Vilniaus miesto savivaldybė laikėsi įstatyme nustatytų pareigų neišduodama leidimo tolerancijos vilkikui stovėti sostinės centre. Be to, jie labai jautriai reagavo į tuometinio mero pasisakymą žiniasklaidoje, kai „tvarkietis“ pareiškė, jog neleis reklamuotis netradicinės orientacijos asmenims, ketinusiems iškelti vaivorykštės vėliavą.

LGKT atstovaujantis Vytis Muliuolis įsitikinęs, kad LGL skundžiasi nepagrįstai, nes dėl savivaldybės sprendimo neleisti stovėti tolerancijos vilkikui sostinės centre nukentėjo „visas ratas žmonių, todėl negalima išskirti atskiros socialinės grupės“.

Pasak V. Muliuolio, lygių galimybių kontrolierė neturi įgaliojimų tirti viešus politikų pasisakymus.

„Tai netiesa, - po teismo posėdžio žurnalistams pareiškė LGL programų koordinatorius E. Platovas. – Kai J. Imbrasas išsijuokė iš vyrų, einančių tėvystės atostogų, A. Burneikienė pradėjo tyrimą dėl jo pasisakymų ir net buvusį merą privertė viešai atsiprašyti. Tačiau kai yra diskriminuojami gėjai ir lesbietės, tuomet tarnyba aiškina, kad negali tirti viešų pasisakymų“.

E. Platovas aiškino, kad A. Burneikienę „kamuoja politinė baimė“. „Mes matome, kad yra taikomi dvigubi standartai“, - LGL atstovas tikisi, kad teisme pavyks įrodyti, jog LGKT privalo ginti ir gėjų teises.

Vis dėlto, pasak LGKT atstovo V. Muliuolio, LGL skundas dėl J. Imbraso esą diskriminuojančių pasisakymų buvo perduotas Generalinei prokuratūrai, tačiau šios pareigūnai politiko kalboje neįžvelgė jokio nusikaltimo požymių.

Ar pagrįstai LGKT netyrė LGL skundo dėl Vilniaus miesto savivaldybės veiksmų, teismas ketina paskelbti gegežės 13-ąją.

DELFI primena, kad Vilniaus savivaldybė neišdavė leidimo vilkikui „Už įvairovę. Prieš diskriminaciją“, nes esą renginio organizatoriai negalėjo garantuoti, kad bus užtikrinta viešoji tvarka ir dalyvių saugumas, bei užtikrinti, jog nebus eitynių ar vėliavos iškėlimo.

Tuometinis meras J.Imbrasas praėjusių metų liepos pabaigoje pareiškė, kad Lietuva yra katalikiška šalis, todėl „gėjų viešas“ renginys lietuviams - nemalonus. Pareiškimais prieš homoseksualus pagarsėjusio J.Imbraso teigimu, kol jis vadovaus sostinei, "reklamos seksualinėms mažumoms nebus“.