„Aš milijonu procentų galiu garantuoti, kad nieko nežudžiau, todėl reikalauju mane nedelsiant paleisti į laisvę“, - teisme pareiškė buvęs „omonininkas“.

K. Michailovas pirmadienio popietę iš Lukiškių kalėjimo buvo pristatytas į Vilniaus apygardos teismą. Čia teisėja Sigita Vainauskienė svarstė, ar sunkiais nusikaltimais kaltinamam vyriškiui turėtų būti pratęstas kardomasis kalinimas, kuris pagal ankstesnę teismo nutartį galioja iki antradienio vakaro.

Į teismą ginkluotų konvojaus pareigūnų pristatytas K. Michailovas nebuvo gerai nusiteikęs: pradėjus jį fotografuoti, kaltinamasis puolė fotografą. „Davaj vali otsiuda“, - rusiškai pareiškė kaltinamasis.

Savo kalbą K. Michailovas buvo užsirašęs ant popieriaus

K. Michailovas su prorusiška Latvijos partija „Za rodinu!” yra nusprendęs dalyvauti  EP rinkimuose. Jis įrašytas penktuoju numeriu sąraše. Apie tai informuota ikiteisminį tyrimą atlikusi Generalinė prokuratūra kreipėsi į kolegas Latvijoje.

Pasak prokuroro Rolando Stankevičiaus, Latvijos prokurorai informavo, kad K. Michailovas iš tikrųjų yra įregistruotas kaip kandidatas, tačiau šioje valstybėje EP rinkimuose dalyvaujantiems asmenims nėra taikomas imunitetas. „Jiems nereikalingas leidimas patraukti baudžiamojon atsakomybėn“, - sakė valstybinis kaltintojas.

Kliūčių galėtų iškilti tik tuomet, jeigu Latvijos rinkėjai patikėtų K. Michailovu ir jį išrinkų į EP.

Tačiau net ir neįgijęs teisinės neliečiamybės buvęs „omonininkas“ viliasi, kad teismas jį išleis į laisvę. Iš anksto savo kalbą pasirašęs ant popieriaus kaltinamasis ėmė aiškinti, kad jau pusantrų metų yra laikomas suimtas, nors tam esą nėra jokio pagrindo.

„Manęs kiekvieną kartą klausia: ar aš noriu ką pasakyti, - teisme aiškino K. Michailovas. – Nuo pat pradžių kartoju ir toliau kartosiu, kad byloje nėra nieko, kas įrodytų mano kaltę. Dėl to galiu atsakingai pareikšti, kad bet kuris šioje salėje esantis žmogus taip pat gali būti teisiamasis. Jeigu yra bent vienas procentas abejonių, kad žmogus yra nekaltas, jo negalima kaltinti“.

Buvęs „omonininkas“ teisme pareiškė, kad ikiteisminį tyrimą atlikusi Generalinė prokuratūra esą pradėjo „purvinus ir nusikalstamus žaidimus“. „Tegul prokuroras pasako, kodėl aš turiu būti suimtas“, - piktinosi kaltinamasis.

Reikalauja taikyti senaties terminą ir bylą nutraukti

„Gerbiama teisėja, teismas – ne cirkas ir ne balaganas, tai rimta įstaiga, todėl reikalauju mane nedelsiant paleisti“, - kalbėjo K. Michailovas.

Savo kaltę kategoriškai neigiantis kaltinamasis taip pat tikino, kad baudžiamojoje byloje, kurioje jis yra kaltinamas, esą seniai suėjęs senaties terminas. „Šis klausimas jau yra išspręstas, todėl kol teismas bylos nenagrinės iš esmės, daugiau apie tai nesvarstys“, - pareiškė teisėja S. Vainauskienė.

Tuo tarpu vienas K. Michailovo advokatų Arūnas Marcinkevičius nebuvo linkęs nusileisti ir taip pat ėmė aiškinti, kad kaltinimų dėl dalyvavimo Medininkų žudynėse sulaukęs buvęs „omonininkas“ neteisėtai yra priverstas stoti prieš teismą.

„Vien dėl suėjusio senaties termino jis nedelsiant turi būti paleistas teismo salėje“, - aiškino advokatas.

Į K. Michailovo gynėjų tarpą įtraukta nauja advokatė (jų jau yra keturi – trys iš Lietuvos ir vienas iš Latvijos) Ingrida Botyrienė taip pat įsitikinusi, kad kaltinamasis nepagrįstai laikomas Lukiškių kalėjime.

„Prokuroro pateikti argumentai, kad kaltinamasis bėgs ir slėpsis nuo teismo, yra per daug formalūs“, - gynėjos teigimu, prokuratūra esą privalo pateikti rašytinių įrodymų, kad kaltinamasis iš tikrųjų ketina pasislėpti.

Ar K. Michailovas į teismo posėdžius vaikščios iš namų, ar bus atvežamas ginkluotų pareigūnų iš Lukiškių kalėjimo, teismas ketina paskelbti antradienį popiet.

Teismas ketina apklausti net 223 liudytojus

Kada bus pradėta nagrinėti Medininkų žudynių byla, kol kas teismas dar nėra nusprendęs – trijų teisėjų kolegija susipažįsta su baudžiamosios bylos medžiaga. Į teismą bus kviečiami net 223 liudytojai. Šioje byloje civilinius ieškinius yra pareiškusi valstybė bei nukentėjusiuoju pripažintas muitininkas Tomas Šernas.

DELFI primena, kad prokuratūros kaltinamajame akte nurodyta, kad buvęs Rygos omonininkas yra kaltinamas 1991 metų liepos 31-ąją Medininkų pasienio poste nužudęs Lietuvos pasieniečius.

Kaip DELFI jau pranešė prieš dvi savaites, Lietuvos prokurorai iš kolegų Rusijoje gavo žinių, kad dėl dalyvavimo žudynėse Medininkuose oficialūs įtarimai jau yra pateikti ir šiuo metu netoli Sankt Peterburgo kalėjime esančiam Aleksandrui Ryžovui. Tiesa, kol kas neaišku, ar Rusija sutiks jį išduoti Lietuvai.

K. Michailovo advokatai teismo anksčiau buvo prašę nutraukti Medininkų žudynių bylą dėl esą pernelyg ilgai trukusio ikiteisminio tyrimo. Tačiau šis prašymas buvo atmestas – ikiteisminio tyrimo teisėjas nustatė, kad tyrimą užbaigti anksčiau esą nebuvo galimybės dėl objektyvių aplinkybių.

Buvusiam TSRS vidaus reikalų ministerijos vidaus kariuomenės Rygos ypatingos paskirties milicijos būrio (OMON) milicininkui K. Michailovui (anksčiau turėjusiam Nikulino pavardę) pateikti oficialūs įtarimai septynių Lietuvos pareigūnų nužudymo byloje. Joje pagrindiniai įtariamieji yra OMON smogikai. Vyrui yra pateikti įtarimai dėl itin sunkaus nusikaltimo - tyčinio dviejų ar daugiau asmenų nužudymo. Už tai Lietuvos įstatymai numato laisvės atėmimo bausmę iki gyvos galvos