Akademikas Vytautas Mažiulis gimė 1926 m. rugpjūčio 20 d. Rokėnuose (Zarasų r.). Mokėsi Rokiškio gimnazijoje. Studijavo Vilniaus universitete ir Maskvos universiteto aspirantūroje. Nuo 1955 m. dėstė Vilniaus universitete. Buvo Lietuvių kalbos ir Baltų filologijos katedrų vedėjas, ilgametis „Baltistikos“ redaktorius. 1976 metais išrenkamas Lietuvos mokslų akademijos nariu. Taip pat buvo Mainco (Vokietija) mokslo ir literatūros akademijos narys korespondentas, Milano kalbininkų draugijos narys korespondentas, Latvijos universiteto garbės daktaras.

Svarbiausi akademiko Vytauto Mažiulio mokslo darbai: „Pasaulio tautų kalbos“, „Prūsų kalbos paminklai“, „Baltų ir kitų indoeuropiečių kalbų santykiai: Deklinacija“ (1973 m. paskirta Lietuvos valstybinė premija). „Prūsų kalbos etimologijos žodynas“, „Prūsų kalbos istorinė gramatika“. Taip pat paskelbta daug straipsnių lietuvių ir užsienio mokslo žurnaluose.

Vytauto Mažiulio mokslo darbai jau tapo lietuvių kalbotyros ir baltistikos klasika. Kolegos ir buvę mokiniai prisimename jį kaip neprilygstamą prūsų kalbos žinovą ir tyrėją, puikų baltų kalbų ir jų santykių su slavų kalbomis tyrėją, kruopštų ir įžvalgų etimologą. Be profesoriaus darbų neapsieina nė vienas šių dienų baltistas, o tiek buvusiems jo mokiniams, tiek dabartiniams studentams jie yra neišsemiamas atradimų ir mokslo idėjų šaltinis.

Akademikas Vytautas Juozapas Mažiulis bus pašarvotas Vilniaus universiteto šv. Jonų bažnyčioje balandžio 14 d. Atsisveikinimas nuo 13 val. Balandžio 15 d. atsisveikinti galima nuo 9 val., o karstas išnešamas 13 val. Laidojamas Antakalnio kapinėse.