„URM yra vienas iš pagrindinių Lietuvos įrankių, užtikrinančių valstybingumą. Todėl milijonas, nubrauktas nuo URM, ir milijonas, nubrauktas nuo kitos ministerijos, yra netolygūs dydžiai. URM yra meškerė, kuria gaudomas Lietuvos saugumas, investicijos, ekonominė nauda ir geri santykiai. Ramybė stabilumas", - penktadienį po komiteto posėdžio žurnalistams sakė A. Ažubalis.

Šiame posėdyje buvo tariamasi dėl URM finansinės situacijos ir artimiausių valstybės užsienio politikos uždavinių.

„Komitetas vieningos nuomonės, kad už tokį mažinimą, kaip dabar pateikiama (biudžeto) projekte, mes nebalsuosime“, - kalbėjo URK vadovas ir pridūrė, kad bent 6-8 mln. Lt iš minėtos sumos turi būti išsaugoti.

Pasak A. Ažubalio, šiemetinis ministerijos biudžetas jau sumažintas 45 mln. Lt. Nubraukus dar 20 mln. Lt ši institucija esą taptų neįgali: „Ką darytų diplomatai? Laikas nuo laiko pasiimtų savo algą, sumažintą ar ne, grįžtų į kabinetą ir sėdėtų.“

Komiteto pirmininko teigimu, URM ir Teisingumo ministerija yra vienintelės, sumažinusios savo išlaidas iki 2006 m. lygio. „Apie jokį teisingumą ar proporcingumą negalima kalbėti, - pažymėjo jis, paklaustas, kaip į tokį išskirtinį dėmesį URM reaguotų kitos ministerijos. – Jei kitos ministerijos sutiktų pasimažinti iki 2006 m. lygio, gal nebūtų jokių problemų.“

Užsienio reikalų ministro Vygaudo Ušacko teigimu, biudžetą norima sumažinti nuo 227 mln. Lt iki 207 mln. Lt. „Esame pasiekę dugną, po kuriuo tolimesnis kasimasis reikštų diplomatinių funkcijų pažeidimą“, - tvirtino jis.

Kaip DELFI informavo URM valstybės sekretorius Kęstutis Jankauskas, didžioji dalis sumos, kurią norima nubraukti, - 8 mln. Lt – turėjo būti skirti investicijoms, daugiausia statyboms. Darbo užmokesčio fondas sumažėtų 4,1 mln. Lt, vystomojo bendradarbiavimo projektų finansavimas – 2 mln. Lt. Likusi suma, 6-7 mln. Lt, turi būti skirtai URM ir diplomat atstovybių išlaikymui.

Anot V. Ušacko, kadangi ministerija linkusi apkarpyti atlyginimus, o ne atleisti žmones, lėšų mažinimas reikštų, kad tektų dirbti efektyviau su mažesniais pinigais. Taip pat suplanuota mažinti darbuotojų diplomatinėse atstovybėse skaičių.

Ministras priminė, kad už tuos pačius pinigus Lietuva turi rengtis atsakingoms pareigoms, pavyzdžiui, pirmininkavimui Europos Sąjungai, Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijai.

A. Ažubalio žodžiais, nereikia taip smarkiai, kaip planuojama, mažinti darbo užmokesčio, nes esą diplomatai uždirba ne tiek daug, kaip visi įsivaizduoja. Iš viso ministerijoje dirba apie 900 žmonių.

Be to, URK pasipriešino planams uždaryti kai kurias ambasadas. DELFI šaltinių URM teigimu, gali būti uždarytos ambasados Rumunijoje ir Slovėnijoje.

„Tai gali būti susiję su rimtesnėmis pasekmėmis nei sutaupyti 200 mln. Lt. Siūlome palikti ambasadorių plius vieną samdomą darbuotoją. (…) Lengviau uždaryti ambasadą, nei atidaryti“, - kalbėjo URK vadovas.