Treniruotę antrą kartą organizuoja NATO oro pajėgų komponento štabas Ramšteine (Vokietija). Pirmą kartą ji surengta praėjusių metų rudenį ir, pasak pranešimo, buvo įvertinta kaip itin sėkminga. Planuojama, kad tokio pobūdžio treniruotės bus rengiamos reguliariai, kiekvienos oro erdvės patruliavimą Baltijos šalyse vykdančio karinio kontingento rotacijos metu.

Vienos dienos treniruotėje planuojama dalyvaus naikintuvai iš Čekijos (du L-159), Lenkijos (keturi F-16), JAV (keturi F-16), du šiuo metu oro erdvės patruliavimą Baltijos šalyse vykdantys Danijos naikintuvai F-16.

BAST-E II taip pat dalyvaus ir Baltijos šalių Karinių oro pajėgų aviacija. Lietuvos reaktyvinis lengvasis atakos lėktuvas L-39ZA bus panaudotas oro "mūšiui" su Danijos naikintuvais, du JAV F-16 naikintuvai turės aptikti, identifikuoti ir "perimti" lėtai bei žemai skrendantį Estijos karinių oro pajėgų lėktuvą An-2. Pasibaigus mūšiui, Danijos naikintuvai kartu su Lietuvos L-39ZA atliks skrydį virš Vilniaus.

Treniruotėje dalyvausiančių lėktuvų valdymas bus atliekamas iš Valdymo ir pranešimų centro Karmėlavoje. BAST-E II vyks trimis etapais, kiekvieno metu bus vykdomi trumpi oro "mūšiai" tarp skirtingų šalių naikintuvų, kurie vyks tam specialiai skirtose oro erdvės zonose. Dviejų pirmų etapų metu "mūšiuose" dalyvaus du JAV F-16 prieš du Lenkijos F-16, o paskutiniu etapu - du Čekijos L-159 prieš du Danijos F-16. Prieš pat treniruotę lakūnai susitars, kas iš jų vaidins užpuolikus, o kas gynėjus.

BAST-E II taip pat dalyvaus NATO išankstinio įspėjimo ir valdymo iš oro pajėgų lėktuvas E-3A AWACS iš Vokietijoje esančios aviacijos bazės. Treniruotėje dalyvausiantis E-3A neseniai buvo modernizuotas ir šiuo metu yra moderniausias šios paskirties lėktuvas pasaulyje. E-3A AWACS naudojamas savų orlaivių skrydžių koordinavimui, oro mūšiui valdyti bei operatyviniams duomenims apie situaciją ore perduoti.

Dauguma treniruotėje dalyvausiančių naikintuvų Baltijos šalyse nesileis, o po jos grįš į savo dislokacijos vietas. Jų kuro atsargoms papildyti ore bus panaudojami JAV lėktuvai "KC-135 Stratotanker".

Lietuva ir kitos Baltijos šalys neturi oro erdvės patruliavimui tinkamų orlaivių. Šiaurės Atlanto Tarybos sprendimu, nuo 2004 metų Lietuvoje dislokuojami NATO šalių lėktuvai ir kontingentai, kurie po kelis mėnesius saugo Baltijos šalių oro erdvę.

Per penkerius narystės NATO metus oro erdvės patruliavimo misijoje Baltijos šalyse jau yra dalyvavę karinių oro pajėgų kariai iš 13 NATO valstybių - Belgijos, Danijos, Ispanijos, Jungtinės Karalystės, Jungtinių Amerikos Valstijų, Lenkijos, Nyderlandų, Norvegijos, Portugalijos, Prancūzijos, Rumunijos, Turkijos ir Vokietijos. Belgija, Norvegija, Vokietija, JAV ir Lenkija misijoje yra dalyvavusios po du kartus. Šiuo metu Šiaulių kariniame aerodrome dislokuotą antrą kartą misiją vykdantį Danijos karių kontingentą pakeis Čekijos kariai.

Pagal dabartinius susitarimus NATO partneriai Baltijos šalių oro erdvę saugos iki 2011 metų. Tuo metu Lietuva, Latvija ir Estija siekia, kad misija būtų pratęsta bent iki 2018-ųjų.

Gegužės pabaigoje įvykusiame trišaliame Baltijos šalių gynybos ministrų susitikime buvo sutarta, kad Lietuva, Latvija ir Estija iki 2010 metų atliks studiją, kurioje bus ieškoma efektyviausio sprendimo, kokią formą ateityje įgaus Baltijos šalyse šiuo metu vykdoma NATO oro policijos misija.