„Skundžiame 41 įstatymą ir penkis Vyriausybės nutarimus“, - pirmadienį spaudos konferencijoje teigė parlamentaras.

Be to, jis siūlo apsvarstyti, ar nereikėtų pradėti nepasitikėjimo procedūros finansų ministrui Algirdui Šemetai.

V. Andriukaitis teigė jau pirmadienį didžiulį pluoštą medžiagos, kuri esą patvirtina mokesčių reformos žalą, išdalinsiantis ne tik partijos kolegoms, bet ir kitoms opozicinėms frakcijoms.

Socdemas vylėsi, kad į KT kreipsis visas Seimas. Tai gali padaryti ir penktadalis Seimo narių – ne mažiau kaip 29 parlamentarai. Socialdemokratų frakcijai priklauso 26 politikai.

Kaip spaudos konferencijoje aiškino V. Andriukaitis, KT būtų prašoma nustatyti, ar beveik pusšimčio teisės aktų priėmimo procedūra neprieštarauja Konstitucijoje įtvirtintam teisinės valstybės principui ir Seimo statutui.

Kartu KT būtų prašomas įvertinti įstatymų ir Vyriausybės nutarimų turinį – ar jis neprieštarauja teisinės valstybės, valdžių padalinimo, teisėtų lūkesčių apsaugos, teisinio tikrumo ir saugumo principams.

Pasak V. Andriukaičio, norimi skųsti įstatymai ir nutarimai apima įvairias sritis – pelno ir pridėtinės vertės mokesčius, autorinių teisių apmokestinimą, socialines išmokas, vaikų maitinimą ir kt.

„Be to, svarstytina nepasitikėjimo finansų ministru A. Šemeta procedūra, - pažymėjo socdemas. – Ta medžiaga verta svarstymo, ar nereikėtų pareikalauti ministro atsakomybės už klaidingus sprendimus, kurie didžia dalimi nulėmė neigiamą dinamiką, žymiai greitesnę nei šios ekonominės krizės sąlygomis galėjo būti.“

A. Šemetos nėra patenkinti ir kai kurie jį delegavusios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos nariai.

Socdemas spaudos konferencijoje pažėrė nemažai kritikos valdančiųjų politikai. Jie esą neteisingai diagnozavo šalies ekonomikos būklę: „Vertinant nebuvo atsižvelgta į milžinišką veiksnį, kad privatus sektorius skolinosi per daug ir skolino per daug. Perteklinis skolinimas buvo tas milžiniškas veiksnys, kuris ryškėjant pasaulinei krizei sudavė smūgį Lietuvos ekonomikai.“

„Klaidą nustatant būklę papildė ir naktinės klaidos, renkantis gydymo taktiką“, - tvirtino V. Andriukaitis.

Anot jo, koalicija, užuot pradėjusi stimuliuoti ekonomiką, ėmėsi ją smukdyti. Pastaraisiais mėnesiais esą labiau ėmė trauktis tos sritys, kurioms mokesčiai buvo labiau padidinti, - prekyba mėsa, degalais, alkoholiu, spaudos sektorius, leidyba. Žmones, gaunantys mažesnes pajamas, esą finansiškai išlošė mažiau nei tie, kurių atlyginimai didesni.

V. Andriukaičio žodžiais, valstybės biudžeto įplaukos dramatiškai sumažėjo, nes „ten sujaukta mokesčių sistema“, o „Sodros“ biudžete pokyčiai mažesni, nes socialinio draudimo mokesčiai nebuvo keičiami taip stipriai.

„Valdantieji suprato, kad padarė per daug neteisingus pokyčius, dabar juos ėmėsi taisyti, - kalbėjo socdemas. – Jie, užuot ėmęsi raganų medžioklės, turėtų drąsiai taisyti klaidas ir grąžinti mokesčius į status quo.“