Pasak jo, per 1940-1990 metų nacistinės Vokietijos ir Sovietų Sąjungos okupacijas Lietuvoje buvo sukurta nemažai meno kūrinių - dailės darbų (tapybos, skulptūros, grafikos), vaidybinių ir dokumentinių kino filmų, muzikos kūrinių, grožinės literatūros.

"Dalis jų vienareikšmiškai propagavo nacistinę ir komunistinę ideologiją, šlovino okupantų ideologus, vadovus, kolaborantus. Manome, kad šiems literatūros, mokslo ir meno formos objektams netaikytina autorinė teisė ir jų kūrėjams neturi būti mokamas autorinis atlyginimas", - sako J. Dautartas.

Jeigu Seimas pritartų, įstatymas būtų papildytas nuostata, kad "teisė gauti autorinį atlyginimą netaikoma autoriams už naudojamus sukurtus nacistinių ir sovietinių valstybių vadovų, ideologų bei kolaborantų atvaizdus, literatūros, mokslo meno ir kitus kūrinius, aiškiai propaguojančius ir šlovinančius nacistinę ar komunistinę ideologiją".

Šiuo metu Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatyme, kuris reglamentuoja šiuos klausimus, nenumatyta ribojimų naudojant literatūros, mokslo ir meno kūrinius, kur propaguojama nacistinė ar komunistinė ideologija, šlovinami okupantų ideologai, vadovai, kolaborantai.

Įstatymo papildymo projektas parengtas atsižvelgiant į Lietuvos muziejų asociacijos ir kitų kultūra besirūpinančių visuomeninių organizacijų bei piliečių siūlymus.

Siūlomos pataisos įgyvendinimui teks keisti Vyriausybės nutarimą, reglamentuojantį autorių teises.