Taip pat buvo patvirtintas kandidatų į Europos Parlamentą (EP) sąrašas, kuriama – vos 12 pavardžių, arba mažiausias įstatymo leidžiamas skaičius. Jo viršuje – Seimo narys Saulius Stoma.

Kolegas ragino nesipykti ir nebūti vienadiene partija

Antrame per mėnesį surengtame TPP suvažiavime buvo tvirtinami įstatai, renkamas pirmininkas ir valdymo struktūros.

Tai norėta padaryti vasarį vykusiame suvažiavime. Tačiau išsiskyrus pozicijoms dėl įstatų projekte numatytų vadovybės rinkimo principų, struktūros, naujų narių registravimo ir kai kurių kitų dalykų, tuomet buvo tik pritarta A. Valinsko norui dalyvauti prezidento rinkimuose.

Sekmadienį įstatai, kuriuose numatyta nauja TPP struktūra ir valdymo organai, buvo patvirtinti bendru sutarimu ir be diskusijų. Ne ką ilgiau užtruko ir pirmininko rinkimai. Prasidėjus kandidatų siūlymui, savo nuomonę suspėjo pareikšti tik vienas iš TPP narių – jis paminėjo A. Valinsko pavardę.

Savo ruožtu Seimo Operatyvinės veiklos kontrolės komisijos pirmininkas Aleksandras Sacharukas pareiškė: „Mes turime tik vieną lyderį, kuris sukūrė mūsų partiją, atvedė ją į Seimą. Ilgai nekalbant manau, kad jis taps ir prezidentu.“

TPP narys advokatas Tadas Kelpšas pasiūlė vietoj balsavimo – atviro ar slapto – A. Valinsko kandidatūrą patvirtinti plojimais. Tam neprieštaravo nė vienas delegatas – plojimų pakako, kad A. Valinskas būtų perrinktas TPP lyderiu.

„Pradėjome pagaliau dirbti, kaip reikia tai politinei jėgai, kuri išaugo iš kūdikystės“, - džiaugėsi Seimo pirmininkas.

Jis siūlė kolegoms pamiršti pergales, kurios buvo, žvelgti į ateitį ir vengti nesutarimų – esą „daug kas nori matyti mus susipykusius“. „Nebūkime vienadienė, vienkartinė partija“, - ragino A. Valinskas.

Jo pavaduotojais buvo patvirtinti parlamentinės TPP frakcijos seniūnas Laimontas Dinius, A. Sacharukas ir A. Valinsko prezidento rinkimų štabo vadovas Vytas Karsokas. Ketvirtas pretendentas – nesėkmingai aplinkos ministru bandęs tapti, tačiau Klaipėdos apskrities viršininko postą gavęs Arūnas Burkšas nesulaukė kolegų palaikymo.

Seime dirbti nenorėjo, bet į EP eina

Vėliau delegatai patvirtino kandidatų į EP sąrašą. Kadangi pretendentų dalyvauti rinkimuose atsirado tik dvylika – mažiausias įstatymo leidžiamas skaičius, buvo pasiūlyta visus juos palikti sąraše, o vėliau balsuojant juos išreitinguoti.

Kolegų sprendimu, sąrašo viršuje atsidūrė S. Stoma, televizijos laidų vedėja, filmų garsintoja Daiva Tamošiūnaitė-Budrė, kuri pernai rudenį sėkmingai pasirodė Seimo rinkimuose, bet atsisakė parlamentarės mandato, ir Didžiojoje Britanijoje gyvenanti Nina Barbora Evans.

Ketvirtas sąraše – L. Dinius, penktas – dėl viešosios tvarkos pažeidimo, taksisto ir septynių policijos pareigūnų įžeidimo bei pasipriešinimo jiems teisiamas Seimo narys Rokas Žilinskas.

Toliau rikiuojasi verslininkas Mečislovas Subelis, Seimo nariai Donalda Meiželytė-Svilienė, Ligitas Kernagis, Linas Karalius ir Arūnė Stirblytė. Sąrašą baigia aplinkos ministro patarėjas, Seimo narės Astos Baukutės vyras Kęstutis Rupulevičius ir Donatas Bukelis.

Rinkimuose nusprendė nedalyvauti Kauno skyriaus iškelta Regina Zasienė ir Vyriausiosios rinkimų komisijos narys Andrius Burba, dėl šių pareigų negalintis kandidatuoti. „Palauksiu kitos kadencijos“, - juokavo jis.

Artimiausiu metu TPP vadovyb apsispręs, ar rinkimuose dalyvauti savarankiškai, ar priimti kurios nors partijos siūlymą sudaryti bendrą sąrašą. Tai esą siūlo ne tik kai kurios Lietuvos partijos, bet ir konservatoriška partija iš Lenkijos bei paneuropinė partija „Libertas“.

Kovo pradžioje Lietuvoje lankęsis pastarosios partijos lyderis Declanas Ganley buvo susitikęs su A. Valinsku.

Pernai veiklą pradėjusi „Libertas“ teigia sieksianti didesnės demokratijos, atskaitomybės ir skaidrumo Europos Sąjungoje bei žada kelti savo kandidatus į EP visose 27 narėse.

Taip pat pernai įkurta TPP per Seimo rinkimus rudenį surinko 15,09 proc. rinkėjų balsų. Tačiau dabartinės apklausos rodo, kad šiuo metu ji surinktų vos kelis procentus balsų ir į parlamentą nepatektų. EP rinkimai vyks birželio 7 d.