Tokius pažymius A. Kubiliaus Vyriausybei apžvalgininkai ir politologai „parašė“ Demokratinės politikos instituto (DPI) ir Konrado Adenauerio fondo surengtoje diskusijoje aptardami ministrų kabineto veiklos šimtadienį, kurį pats premjeras įvertino kaip sunkų
, per kurį esą pavyko suvaldyti finansus, nors klaidų neišvengta.

K.Girnius dabartinei Vyriausybei rašo 8, buvusiai - tik 3

Politologas, žurnalistas, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas K. Girnius, vertindamas A. Kubiliaus Vyriausybės darbą neneigia padarytų klaidų, tačiau pabrėžia bendrą situaciją bei socialdemokrato Gedimino Kirkilo ministrų kabineto palikimą. Pasak jo, tik suformuota dabartinė Vyriausybė pateko į itin sudėtingą situaciją: „Ji atėjo tada, kai faktiškai G. Kirkilo Vyriausybė buvo išeikvojusi visas lėšas ir beveik būtų galima sakyti, kad valstybė buvo netoli finansinio bankroto“.

K. Girnius, kuris pats pripažįsta, jog Tėvynės sąjunga- Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) jam yra priimtinausia politinė jėga, tvirtina, kad dabartinė koalicija ėmėsi beveik neįveikiamos užduoties – reformuoti Lietuvos mokesčių sistemą, kuri pasižymėjo išimčių gausa. Dėl šios priežasties A. Kubiliaus ministrų kabinetui politologas sakosi galįs parašyti 8, tuo tarpu buvusios – G. Kirkilo Vyriausybės – darbą jis įvertino tik 3 balais.

„Konservatoriai yra arčiau mano širdies nei kai kurios kitos politinės partijos, tai aš už tą šimtą dienų duočiau 8 balus, primindamas, kad G. Kirkilas būtų gavęs kokius 3“, - sakė K. Girnius.

Kritikos, pasak jo, A. Kubiliaus Vyriausybė nusipelnė dėl to, kad sukėlė isteriją reformuodama mokesčius, pernelyg skubėjo, ministrai bei pats premjeras kalbėjo apie reformas priešokiais, tad sudarė klaidingą įspūdį, jog viskas daroma nenuosekliai. Didžiausia klaida K. Girnius įvardijo tiek paties premjero, tiek kai kurių ministrų sprendimus politinio pasitikėjimo patarėjams skirti priedus už įprastą darbo krūvį viršijančią veiklą.

„Man stulbina, kodėl pats A. Kubilius teisino priedus savo darbuotojams, atseit jie dirba viršvalandžius. Vakaruose, jei tu eini atsakingas pareigas, tai savaime suprantama, kad prireikus dirbsi 12 ar 15 valandų, o vasarą, galbūt, ilgiau atostogausi“, - kalbėjo politologas.

DELFI primena, kad priedus patarėjams už viršvalandžius ar įprastą krūvį viršijančią veiklą per du kartus išmokėjo pats A. Kubilius, panašiai pasielgė teisingumo ministras Remigijus Šimašius, priemokas viceministrei bei patarėjams skyrė ir sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas.

S.Spurga: dabartinė Vyriausybė pasižymi nekompetencija

Politikos apžvalgininkas S. Spurga dabartinės Vyriausybės veiklą įvertino ypač kritiškai, tačiau galutinis įvertinimas buvo tik balu žemesnis nei K. Girniaus. Pasak jo, A. Kubiliaus kabinetas pasižymi visiška nekompetencija ir gilina esamas problemas, tarp kurių didžiausia – valdžios bei žmonių atotrūkis.

„Akivaizdžiai matau visišką nekompetenciją ir tiesiog stebina, kaip kardinalūs sprendimai priimami be jokio pagrindo, apskaičiavimų, vizijos. Teko bendrauti su pačiu premjeru, o jis pateikia klausimą, kaip mes įsivaizduojame, kokia Lietuva išeis iš krizės. Tiesą sakant, man tas klausimas daugiau nei keistas Juk pačioje reformų pradžioje pats premjeras turi pasakyti – kaip jis mato visas reformas“, - stebėjosi S. Spurga.

„Jeigu tu čia darai visas reformas, laužai viską, sukeli sumaištis, tai kur tu vedi tą Lietuvą, kur mes išeisime?“, - pridūrė apžvalgininkas, prisimindamas susitikimą su premjeru.

Kritikos valdantiesiems negailėjo ir Menų spaustuvės direktorius, kultūros srities atstovas Audronis Imbrasas. Pasak jo, naujoji valdžia sužlugdė programą „Vilnius – Europos kultūros sostinė“ (VEKS), visiškai nepagrįstai ir vienu ypu panaikino mokesčių lengvatas įvairiems kultūriniams renginiams, spaudai, o kultūros ministras Remigijus Vilkaitis esą veikia priešingai savo kuruojamai sričiai.

„Jeigu vertintume iš mūsų sferos, nors ji nėra pati didžiausia, bet keletas procentų rinkėjų vis tik susidaro, tai rašyčiau jiems minus 10“, - pasipiktinimo valdančiųjų kultūros politika neslėpė A. Imbrasas.