Partijos vadovo postą iš laikinai šias pareigas ėjusio Algirdo Monkevičiaus susigrąžinęs A.Paulauskas sakė neketinantis dalyvauti prezidento ar Europos Parlamento (EP) rinkimuose. Jo teigimu, suvažiavime planuojamoje patvirtinti rezoliucijoje pasakyta, kad partija rems tą kandidatą, kuris atitiktų NS išvardytas charakterio savybes, darbus, pasaulėžiūrą.


"Šiandien dar neskelbsime, tarybai šitą paliekame", - žurnalistams aiškino A.Paulauskas. Jo teigimu, dėl dalyvavimo rinkimuose į EP partija taip pat apsispręs artimiausiame NS taryboje, neapmetama galimybė vienyti jėgas su viena ar keliomis kitomis partijomis.


Į partijos pirmininko postą kandidatavo du partiečiai: 2000 - 2004 metais Seimo nario mandatą turėjęs Gintautas Kniukšta ir A.Paulauskas, Seimo nariu buvęs tris kadencijas.


Suvažiavime nuspręsta partijos pirmininką rinkti atviru balsavimu. Už G.Kniukštą pasisakė 41 suvažiavimo delegatas, už A.Paulauską - 680 delegatų.


Agituodamas už save balsuoti A.Paulauskas sakė, kad vėl tapti partijos vadovu panoro, nes jaučia partiečių palaikymą.


"Šis suvažiavimas turi tapti mūsų partijos atgimimo ir atsinaujinimo pradžia. Reikia keistis, mokytis iš nesenų klaidų, nes stiprus tiks tas, kuris turi drąsos pradėti gyvenimą iš pradžių. Klaidų nebuvo išvengta, tačiau turime pripažinti, kad mūsų žmonės nebuvo tinkamai pasiruošę valdyti valstybę (...) Tarybos posėdyje aš prisiėmiau visą atsakomybę už partijos nesėkmes ir pasitraukiau iš partijos pirmininko pareigų. Buvo laiko apmąstyti nueitą kelią, analizuoti klaidas, pabuvoti skyriuose, pakalbėti su partijos nariais apie praeitį ir ateitį. Ir aš džiaugiuosi jūsų optimizmu, jūsų tvirtu tikėjimu mūsų partijos atgimimu. Po šių susitikimų aš neabejoju, kad mums užteks stiprybės, tikėjimo, drąsos, įveikti sunkumus ir patirti visokeriopą dvasinį atlygį. Šie susitikimai man suteikė drąsos ir jėgų pabandyti ir vėl stoti prie partijos vairo", - kalbėjo A.Paulauskas.


Buvusi viena iš valdančiosios daugumos partijų NS pernai per Seimo rinkimus neįveikė privalomo 5 proc. rinkimų barjero. Ji surinko 3,64 proc. balsų ir į Seimą nepateko.


Šiuo metu parlamente jai atstovauja vienintelis Seimo narys - Valerijus Simulikas, išrinktas vienmandatėje apygardoje.


Po rinkimų lapkritį socialliberalų vedlys A.Paulauskas, partijai vadovavęs nuo jos įkūrimo 1998 metais, iš pareigų pasitraukė. Jis teigė tokiu būdu prisiimąs atsakomybę dėl partijos nesėkmės per rinkimus.