Kaltinimus iš pradžių laikiusi pokštu filosofė ne juokais sunerimo, kai į jos buto duris trečiadienį pasibeldė policijos pareigūnai.

Kaltinimus dalyvavus riaušėse N. Vasiliauskaitė išvydo internete. Istorikas Tomas Baranauskas viename forume patalpino dvi nuotraukas. Vienoje – N. Vasiliauskaitė, kitoje – smakrą ir nosį skarele užsidengęs riaušėse dalyvavęs asmuo, esą panašus į N. Vasiliauskaitę. Šalia nuotraukos pateiktas komentaras „tokią riaušininkų filosofę Nidą Vasiliauskaitę labai papiktino policijos prašymas atpažinti riaušininkus“.

Kaip DELFI sakė N. Vasiliauskaitė, policija prieš kelias dienas skambino aiškindamasi, kur ji buvo riaušių dieną. „Taip jau pasitaikė, kad tą dieną turėjau darbo ir buvau namie“, - tikina filosofė.

Tačiau trečiadienio rytą jos namuose apsilankė civiliais rūbais vilkintys policijos pareigūnai. Policijos atstovai aiškino atėję pažiūrėti į ją. „Jie pasižiūrėjo ir iš karto labai linksmai pasakė „mums atrodo, kad čia jūs“, - pasakojo pašnekovė.

Pasak jos, policijos pareigūnai ją aiškino atpažinę iš akių. „Ką iš tokios nuotraukos nustatysi? Lietuvoje tokių žmonių - 10 tūkstančių“, - kalbėjo ji. N. Vasiliauskaitei nerimą sukėlė tai, kad policijos pareigūnai atsakymą, jog ji riaušėse nedalyvavo, įvertino kaip nenorą kalbėti. Policijos atstovai esą pareiškę, kad jei ši nesutinka bendradarbiauti, sulauks kreipimosi iš prokuratūros.

Prokuroras: liepiau taip nebedaryti

Ikiteisminį tyrimą dėl riaušių kontroliuojantis Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Sergejus Takvarelis nustebo iš DELFI išgirdęs apie pareigūnų apsilankymą pas N. Vasiliauskaitę.

S. Takvarelis tikino jokių nurodymų prokurorams nedavęs ir žadėjo pasidomėti, kokiu pagrindu pas ją galėjo lankytis policijos atstovai. Jam pačiam N. Vasiliauskaitės ir riaušininkės nuotraukų sugretinimai pasirodė panašūs į pokštą.

Po kurio laiko prokuroras išsiaiškino, kad N. Vasiliauskaitę namie „aplankė“ sostinės Vyriausiojo policijos komisariato atstovai.

„Aš pasakiau, kad jie taip ateityje nedarytų. Kaip suprantu, jie gavo informaciją iš jūsų skaitytojų, kad ji labai panaši ir gali būti tas pats asmuo. Bet, mano manymu, tokių prielaidų galima dar daugiau daryti. Jokių įtarimų, jokio kvietimo į apklausas ji negaus, nebent gautume kitokios informacijos“, - užtikrino prokuroras.

T.Baranauskas ginasi

Apsilankę policijos atstovai, pasak N. Vasiliauskaitės, aiškino gavę anoniminį skundą iš tinklalapio patriotai.lt. N. Vasiliauskaitė įtaria, kad tokia idėja kilo minėtam istorikui T. Baranauskui. „Jis viešai yra forume iškabinęs nuotraukas ir pareiškęs, kad čia esu aš. O patriotai.lt yra visas tekstas – čia aiškinama, kad čia tikriausiai aš esu. Po interneto portalų komentarus buvo platinama informacija, kad manęs ieško policija“, - pasakojo N. Vasiliauskaitė.

Anot pašnekovės, neonacių pažiūrų tautininkai jos nekenčia už rašinius. Jiems esą galėjo užkliūti jos publikacija apie riaušininkus bei samprotavimai, kad šaudyti į žmones neteisėta.

T. Baranauskas DELFI sakė informaciją, kad N. Vasiliauskaitė galėjo dalyvauti riaušėse, aptikęs portalų komentaruose ir ją perkėlęs į forumą. Panašią informaciją jis aiškino matęs ir minėtoje svetainėje, tačiau tikino pats su ja nesusijęs.

„Panašumas yra, o šiaip tai jokių garantijų negaliu duoti, kad ten ji“, - kalbėjo istorikas. Jis tikino nesąs seklys ir į teisėsaugą dėl N. Vasiliauskaitės nesikreipęs. „Nežinau, ar man tai reikėjo daryti“, - paklaustas, kodėl nepranešė policijai apie galimą įstatymo pažeidimą, o savo įžvalgas publikavo internete, aiškino istorikas.

Policija prašo pagalbos

DELFI primena, kad sausio 16 d. profesinių sąjungų prie Seimo organizuotas mitingas peraugo į riaušes. Jų metu buvo sužeista keliasdešimt žmonių, išdaužta apie 30 parlamento pastato langų stiklų, dužo netoliese esančio restorano stiklai, apgadinti dar keli greta esantys statiniai.

Vilniaus apygardos prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl riaušių sukėlimo. Iš viso dėl šių neramumų pareigūnai buvo sulaikę 151 asmenį, įtarimai pareikšti 32 iš jų. Pasibaigus suėmimo terminui dauguma policijos rankose atsidūrusių asmenų buvo paleisti į laisvę.

Policijos tinklalaypje paskelbta 241 vaizdas, foto ir vaizdo kameromis įamžintų sausio 16 d. vykusių riaušių prie Seimo metu.

Šiose nuotraukose užfiksuoti galimi riaušių dalyviai ir liudininkai. Kai kuriose iš jų žmonės matomi stambiu planu ir nesunkiai atpažįstami, kitur įamžinta minia ir bendresni vaizdai.

Pareigūnai prašo gyventojus, atpažinus šiuos asmenis, kreiptis į policiją telefonais (8 5) 271 6007 , 271 6050 ar elektroniniu paštu adresu vilnius.vpk.kp.ontt@vrm.lt.