Akcijos organizatoriams susitikti su Seimo pirmininku nepavyko, peticiją ir tris svogūnus jie įteikė jo sekretoriato vadovei Nemirai Pumprickaitei. Policija akcijos metu sulaikė tris paauglius. Vienas iš jų turėjo kastetą.

Sulaikė paauglį su šaliku ant veido

Policija sulaikė vieną šaliku veidą dengusį paauglį. Jis sulaikytas, nes slėpė veidą, atsisakė policijai prisistatyti ir nurodyti gyvenamąją vietą. Sulaikomas paauglys priešinosi, tad buvo paimtas už pažastų ir įtemptas į autobusiuką.

Jaunuolio sulaikymas sukėlė ten buvusių žmonių įtūžį. Pasigirdo šūkiai „Gėda, gėda!“

Tuo tarpu Vilniaus VPK antradienio pavakare išplatintame pranešime spaudai patvirtina, kad pareigūnų buvo sulaikyti trys jaunuoliai: 18-metis V. Š., turėjęs kastetą, 19 - metis P. D., dėvėjęs veidą maskuojančią kaukę, ir 18-metis E. N., dėvėjęs veidą maskuojančią kaukę.

Kaip teigiama Vilniaus policijos pranešime, šie jaunuoliai stos prieš teismą už pasipriešinimą policijos pareigūnams. Vienas iš jų - E. N. - jau buvo sulaikytas per šių metų sausio 16 dieną prie Seimo rūmų vykusias riaušes.

Vidurdienį Gynėjų ir A.Tumėno gatvių sankryžoje, prie „Valstybės žinių“ pastato, būriavosi maždaug 200 žmonių būrys. Policija jų neprileido prie Seimo.

Karutį svogūnų ketinta išdalinti žmonėms, tačiau policija neleido to padaryti, tad išvažiavus A. Paleckiui, A. Butkevičiui ir kitiems organizatoriams, žmonės ėmė po truputį skirstytis.

"Fronto" peticijoje reikalaujama premjero Andriaus Kubiliaus atsistatydinimo per 10 dienų, sudaryti parlamentinę komisiją dėl sausio 16-osios įvykių ištyrimo, peržiūrėti šilumos ir elektros kainas, reguliuoti būtiniausių maisto produktų ir medikamentų kainas bei kt.

"O dabar mes su A.Paleckiu ("Fronto" pirmininku - BNS) eisime gerti alaus", - įteikęs peticiją pareiškė neseniai "frontininku" tapęs už kyšininkavimą teisiamas Vilniaus miesto tarybos narys Audrius Butkevičius.

Į Seimą Algirdas Paleckis su A.Butkevičiumi pateko ne kaip nesankcionuotos protesto akcijos organizatoriai, o vienas - kaip signataras, o kitas - kaip buvęs diplomatas.

"Frontininkai" teigė sieksią nuversti dabartinę valdžią konstituciškais ir taikiais būdais.

Seimo pirmininko atstovai teigė, kad A.Valinskas su "frontininkais" nesusitiko, nes dar pirmadienį jiems buvo suteikta galimybė įteikti peticiją, bet jie tuo nepasinaudojo.

„Fronto“ akcijos dalyviai 11.30 pajudėjo iš Katedros aikštės Seimo link, tačiau pačių dalyvių susirinko kur kas mažiau nei akcijos žiūrovų. Policijos pareigūnai lydėjo kiekvieną eisenos dalyvių žingsnį, neleisdami jiems judėti važiuojamąja dalimi.

„Mes jokių riaušių, jokių provokacijų neorganizuojame, tačiau esame pasiruošę provokacijoms prieš mums“, - DELFI antradienio rytą sakė Algirdas Paleckis. Smulkiesiems verslininkams ir prekybininkams su Ūkio ministerija pasiekus kompromisą, o „Frontui“ leidimo mitinguoti negavus, teisėsaugos institucijos ruošėsi galimam nesankcionuotam mitingui.

Seimo rūmai buvo tveriami metaline tvora. Prie parlamento rikiavosi policijos automobiliai. Aikštelė prie Seimo rūmų, kurioje planavo rinktis mitinguotojai, buvo tuščia: išvakarėse prie įvažiavimo atsirado užrašas, įspėjantis vairuotojus antradienį šioje vietoje automobilių nepalikti.

Į sostinę iš Kauno atvyko ir prieš porą savaičių savo mieste taikų mitingą organizavęs Vytautas Šustauskas, prisidėjęs prie „Fronto“ ruošiamos „Svogūnų“ akcijos.

Kaip lrt.lt sakė Vilniaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate, iš viso pasitelkta 1,3 tūkst. pareigūnų, tačiau jų visų išdėstymo vietos netikslinamos.

Daugybė pareigūnų būriuojasi ir prospekte priešais Seimą.

R. Palaitis prašė „piliečių rimties ir budrumo“

Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis prieš antradienį rengiamą protesto akciją sakė „nuoširdžiai kviečiantis piliečius nepasiduoti kvietimams į neteisėtus veiksmus“.

„Nesankcionuotas mitingas jau yra neteisėti veiksmai, iš anksto aišku, nes kriminaliniai elementai tik ir laukia neramumų ir riaušių, planuodami vieną ar kitą parduotuvę apiplėšti“, – Lietuvos radijui sakė R. Palaitis.

„Prašyčiau piliečių rimties ir budrumo“, – pridūrė jis.

Ministras nepamiršo priminti, kad administraciniame teisės kodekse už dalyvavimą nesankcionuotame mitinge numatyta bauda yra nuo 500 iki 2 tūkst. litų. Pirmadienį Seimo Valdybos posėdyje dalyvavęs Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Povilas Malakauskas šykštėjo informacijos, ar yra duomenų, jog antradienį nesankcionuotas mitingas vis tik vyks, bet patikino, kad viskas, kas bevyktų, bus nelegalu, nes vieni mitingo rengėjai prašymą yra atsiėmę, o kiti – „frontininkai“ – negavę.

„Noriu pasakyti, kad mitingo, kuris buvo planuojamas vasario 3 d., organizatoriai atsiėmė tą prašymą. Tai reiškia, kad nėra jokio prašymo mitingui, organizatoriai jo atsisakė. Viskas, kas vyks rytoj, tai yra nesankcionuoti veiksmai“, - sakė P. Malakauskas.

Policijos generalinis komisaras Vizgirdas Telyčėnas pirmadienį sakė, kad „policijos pajėgos yra ruošiamos tam, kad, jeigu įvyktų nesankcionuotas mitingas, imtųsi priemonių organizatorių ir dalyvių atžvilgiu“.

Jo teigimu, nesankcionuotas mitingas bus nufilmuotas, dar seniau savivaldybės buvo paprašyta aptverti teritoriją tvorelėmis. „Mūsų prašymas nėra atšauktas“, – sakė V. Telyčėnas.

Kokių priemonių bus konkrečiai imtasi, policijos vadovas plačiau nekomentavo.

Policijos generalinio komisaro V. Telyčėno teigimu, nesankcionuoto mitingo organizatoriai gali susilaukti administracinės atsakomybės – baudos.

DELFI primena, kad Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacija ketvirtadienį atšaukė vasario 3 dieną planuotą mitingą prie Seimo rūmų, pasiekusi kompromisą su Ūkio ministerija.

Tuo tarpu toje pačioje vietoje mitinguoti panoręs Algirdo Paleckio vadovaujamas „Frontas“ leidimo rengti mitingą negavo, bet ketina surengti „svogūnų“ akciją, kurios metu su karučiu, pilnu svogūnų, keliaus nuo Vyriausybės iki parlamento rūmų ir čia Seimo pirmininkui arba jo atstovui įteiks reikalavimus.

Sausio viduryje prie Seimo jau buvo organizuotas profesinių sąjungų mitingas. Tąkart kilo riaušės, kurių metu policija panaudojo ašarines dujas, gumines kulkas, sulaikė per šimtą asmenų.

Per riaušėmis virtusį mitingą Seimui buvo padaryta žalos už daugiau nei 230 tūkst. Lt, apgadinti ir aplinkinių pastatų langai.