Pirmadienį vykusioje spaudos konferencijoje partijos statuso neturintis Nacionaldarbininkų sąjūdis pristatė trumpąją programą, kurioje telpa tiek raginimai išstoti iš Europos Sąjungos (ES), tiek siekis sugrąžinti mirties bausmę, riboti imigraciją, nacionalizuoti strateginius objektus ar įtvirtinti gervaldiją – valdžią geriausiems.

„Tai yra ne taip, kaip dabar pagal oligarchijos taisykles – valdžia turtingiausiems, pagal demokratijos – valdžia liaudžiai, mes teigiam, kad valdžia turi priklausyti geriausiems“, - spaudos konferencijoje pirmadienį sakė M. Murza.

M. Murza bei jo bendražygiai, be kita ko, teigia, jog nacionaldarbininkams būtų priimtinas gerovės valstybės modelis, kalbama ir apie oligarchinės diktatūros pašalinimą, Seimo narių skaičiaus bei viso biurokratinio aparato sumažinimą, skurdo panaikinimą, nemokamo mokslo įtvirtinimą, užsienio kapitalo išgijimą iš Lietuvos.

D. Žalimas: tokia partija negali būti registruojama

„Jeigu ta partija būtų registruota, Lietuva pagarsėtų kaip rasistinė ir ksenofobinė valstybė. Partijos, kurios skelbia ištisas tautas, ištisas valstybes blogiu, tokios partijos normalioje visuomenėje negali būti registruotos. Tai prieštarauja Konstitucijai“, - DELFI sakė D. Žalimas.

Pasak teisininko, blogai yra ir tai, kad teisėsaugos institucijos vis dar nėra uždariusios nacionaldarbininkų svetainės internete, mat joje kalbama apie "pasaulinę judokratiją", "žydiškąją mafiją".

DELFI primena, kad praėjusių metų rugpjūtį prokurorai, susipažinę su M. Murzos vadovaujamos organizacijos interneto svetainėje skelbta informacija, pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo kurstymo prieš žydų tautybės ir kitų žmonių grupę dėl jų rasės, tautybės ir kilmės.

Tyrimą atlieka Šiaulių miesto apylinkės prokuratūra.

„Bet tinklalapis tai vis dar veikia. Kažkaip „Kavkazcenter“ jie uždarė labai greitai, jiems tik pagrasino iš Rusijos. Matyt, reikia grasinimų iš ES ir NATO ar iš dar ko nors, kad būtų imamasi veiksmų. Kaip aš prisimenu, kad iš Rusijos pagrasino, tai „Kavkazcenter“ pas mus uždarė labai staigiai. Jis irgi, beje, buvo rasistinis ir ksenofobinis - čia aš pritariu. Bet savo iniciatyva jie nieko nesugeba“, - piktinosi D. Žalimas.

Pagal įstatymus, partijai įsteigti reikia mažiausiai 1 tūkst. narių. Kuriant partiją, steigiamojo suvažiavimo dokumentus būtina pateikti Teisingumo ministerijai, kuri patikrina, ar partijos steigimas atitinka įstatymo nustatytas procedūras, ar partijos programa ir įstatai nepažeidžia Konstitucijos bei kitų įstatymų. Pasak M. Murzos, šiuo metu Nacionaldarbininkų sąjunga vienija apie 70 žmonių, bet esą nuo dabar ketinama pradėti rinkti partijos steigėjus.