Geriausiu Vokietijos televizijos kanalo ARD vakarinio eterio laiku laidoje „titel.thesen.temperamente“ pasakota, kaip Lietuva žiūri į Vilniui suteiktą galimybę būti Europos kultūros sostine 2009 metais. Lietuvos atžvilgiu kritiškame reportaže kalbėta, kad Europos Komisijos komisaras kultūrai dėl neigiamos patirties su Vilniumi nusprendė ateityje nebedalinti šio titulo nepelnytai, o tik po ilgo atrinkimo proceso. Taip esą norima išvengti panašių situacijų kaip su Vilniumi, kai nei miestas, nei pati valstybė neįstengia įgyvendinti numatytos programos.

Sausio 20 d. didžiausi dienraščiai federalinėje Šiaures-Reino-Vestfalijos žemėje, kur uoliai ruošiamasi 2010 m. Europos kultūros sostine tapsiančio Rūro regiono renginiams, pranešė, kad „Ruhr2010“ organizatoriai bei Europos kultūros sostinių asociacija „ECoC“ naujienas iš Vilniaus dėl drastiško biudžeto sumažinimo vadina „košmaru, visiška katastrofa“ ir kalba apie milžinišką žalą, padarytą šiam titului.

„Kultūros sostinės košmaras išsipildė Vilniuje. Tuomet, kai „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009” dar šventė savo atidarymą, Lietuva sumažino projekto biudžetą 40 proc. Ar tai būtų įmanoma Vokietijoje?“, - klausiama laikraštyje „Ruhr Nachrichten“.

„Tai būtų neįmanoma”, - teigė Hannsas Dietrchas Schmidtas, 2010 m. Europos kultūros sostine tapsiančio Rūro regiono atstovas.

Straipsnyje aiškinama, kad Lietuva bankrutuoja, todėl prezidentas Valdas Adamkus sumažino projekto biudžetą 7,24 mln. eurų. Dėl to, teigiama publikacijoje, didelei programos daliai iškilo grėsmė, o menininkai buvo tiesiog pamesti.

„Tai sukelia didelį pasibaisėjimą. Tai mes laikome visiška katastrofa”, - teigė H. D. Schmidtas. Anot jo, ne tik Lietuva, bet ir pati kultūros sostinės idėja buvo kompromituota tarptautiniu mastu. H. D. Schmidtas teigia, kad toks precedentas gali būti ir Estijoje, mat 2011 m. Europos kultūros sostine taps Talinas.

Giria renginius, peikia biudžeto mažinimą

VEKS atstovas spaudai Albertas Barauskas patvirtino, kad Vokietijos žiniasklaidoje pasirodžiusi informacija – ne iš piršto laužta, mat pernai Vyriausybės planuota parama VEKS sumažinta 40 proc. Nuo planuotų 40 mln. litų naujasis ministrų kabinetas ir Seimas apkarpė finansavimą iki 25 mln. litų. Kokią paramą VEKS skirs sostinės savivaldybė, dar nežinoma - tai paaiškės patvirtinus sostinės biudžetą.

A.Barausko teigimu, VEKS atidarymo renginių projektai buvo sėkmingi ir plačiai nuskambėjo. Vien Gerto Hofo šviesų spektaklio transliacija perduota 64 valstybių televizijoms. Reportažus iš Vilniaus rengė didžiosios naujienų agentūros „Reuters“ ir AP, Vilnių rodė ne tik Europos, bet ir Azijos televizijos.

„Visur Naujųjų metų renginiai pristatyti tikrai teigiamai. Vienas mūsų tikslų buvo atkreipti dėmesį į Lietuvą, į Vilnių. Tai tikrai pavyko“, - kalbėjo A. Barauskas, pastebintis, kad Lietuvos žiniasklaida kultūros sostinės renginius nušvietė kur kas kritiškiau nei užsienio.

VEKS tenka išgirsti, kad neigiamai apie Lietuvą pranešama biudžeto mažinimo kontekste. Jei dėl ekonominės krizės mažinamas biudžetas lietuviams gali būti suprantamas, tai Vakarų europiečiams - nelabai.

„Vakarų Europos žurnalistams nesuprantama, kodėl pas mus vyksta tokie veiksmai, kai po rinkimų keičiasi biudžetas ir savaitė iki renginių atidarymo situacija keičiasi priešingai”, - aiškino pašnekovas.

Jis priminė kartu su Vilniumi Europos kultūros sostine tapusio Austrijos miesto Linco pavyzdį: apie skiriamą paramą Lincas žinojo prieš 3 metus. „Valstybė davė įsipareigoją, tai reiškė, kad niekas nebegali keistis. Prie trejus metus buvo galima planuoti projektus ir imti dirbti“, - sakė A. Barauskas.

Dėmes gali tekti plauti ilgai

„Kol kas atsiliepimai apie Vilnių ir Lietuvą Vilniaus Europos kultūros sostinės ir Lietuvos vardo tūkstantmečio kontekste buvo ypatingai pozityvūs ir jų buvo labai daug. Tuo ypač išsiskyrė gruodis – paskutinis pasiruošimo mėnuo“, - DELFI sakė laikinai Užsienio reikalų ministerijos Informacijos ir viešųjų ryšių departamentui vadovaujantis Rolandas Kačinskas.

Pasak jo, neseniai Vilnius „National Geographic“ žurnalo „Conde Nast Traveler“ priede išskirtas kaip vienas iš miestų, kurį reikia aplankyti. „Iki šiol viskas buvo labai pozityvu, bet visa tai gali pasikeisti. Vokiečių reportažas gali būti pirmoji kregždė, kad jeigu nesusitvarkysime namie ir rimtai, nepolitizuodami nepažiūrėsime į Vilniaus kultūros sostinės programos vykdymą, sulauksime kitokio - neigiamo - dėmesio. Viešųjų ryšių prasme tai būtų didžiulė nesėkmė“, - kalbėjo R. Kačinskas.

Anot jo, iki šiol tarptautinei žiniasklaidai kultūros sostinės peripetijos nebuvo įdomios, tačiau „jei diskredituosime kultūros sostinės vardą, dėmės ilgai neišsiplaus“.

DELFI primena, kad apgailestavimą dėl VEKS biudžeto sumažinimo yra išreiškusi Europos Komisija.