Trečiadienį parlamento vadovybė nutarė nutraukti dar gruodį paskelbtą konkursą į kanclerio pavaduotojo teisėkūrai pareigas.

"Esu pavaduotoja, kuruojanti Seimo darbą teisėkūros srityje. Ir tik prieš dvi dienas sužinau, kad paskelbtas konkursas dėl naujo kanclerio pavaduotojo teisėkūrai. Nesu net informuota apie tai, - trečiadienį po valdybos posėdžio piktinosi pirmoji parlamento vicepirmininkė konservatorė Irena Degutienė. - Susidarė įspūdis, kad valdyba - sau, kancleris - sau."

Anot jos, valdyba davė nurodymą nutraukti konkursą, nes esant ekonominiam sunkmečiui neetiška ir netikslinga priimti naują pareigūną.

"Ką tas žmogus veiks, man ir šiandien neaišku. Ką bendro kanceliarija turi su teisėkūra?" - stebėjosi politikė.

Opozicijos lyderis socialdemokratas Gediminas Kirkilas pareiškė, kad tokiu būdu Seimo kanceliarija lenda ne į savo kompetenciją. "Vicekanclerio teisėkūrai skyrimas - aiškus lindimas į politikų daržą", - pareiškė jis.

Per valdybos posėdį taip pat aptarta Seimo pirmininko antradienį išsakyta kritika dėl parlamentui nebūdingų įmonių buvimo Seime - kirpyklos, masažo kabineto, soliarumo. Seimo vicepirmininkė "darbietė" Virginija Baltraitienė, pasak G.Kirkilo, skundėsi niekaip negaunanti visos informacijos iš Seimo kanclerio apie esamą padėtį.

"Manau, kad kanclerio atsakomybės klausimas kuo toliau, tuo labiau aštrėja", - trečiadienį žurnalistams sakė I.Degutienė.

Ji priminė, kad anksčiau G.Vilkelis valdybai pateikė neteisingą informaciją dėl žurnalistų darbo tvarkos. Siūlydamas įvesti žurnalistų kvotas Seime kancleris tvirtino, kad jos egzistuoja ir Prezidentūroje, ir Vyriausybėje, nors iš tiesų jokių kvotų ten nėra.

Seimo kancleris savo ruožtu trečiadienį sakė, kad antrojo jo pavaduotojo etatas buvo įkurtas dar 2007 m. rugsėjį Seimo valdybos sprendimu, tik anksčiau nebūdavo skelbiamas konkursas į šias pareigas. "Ilgą laiką taupėme lėšas, būta kitų priežasčių, nebuvo tinkamų kandidatų, todėl to konkurso nebuvo", - aiškino Seimo pareigūnas.

Jis pabrėžė, kad Seimo viešbutyje esantys treniruokliai, soliarumo įranga, parlamento rūmuose įkurta kirpykla egzistuoja ne vienerius metus, apie juos esą ne kartą kalbėta ir rašyta.

"Dabar kadangi pasikeitė Seimo kadencija ir atėjo daug naujų žmonių, tie klausimai kai kam iškyla pirmą kartą. Jie svarstomi iš naujo", - sakė G.Vilkelis.

Anot jo, vien dėlto, kad apie tai daugiau nebūtų šnekama, reikėtų atsisakyti Seimui nebūdingų funkcijų.

Seimo valdyba nutarė kitą trečiadienį išsamiau išnagrinėti situaciją. Kancleriui pavesta per savaitę pateikti informaciją, kokios įmonės nuomoja arba yra įsikūrusios parlamento, Seimo viešbučio patalpose, kiek jos moka nuomos mokesčio ir pan.

"Beveik visų valstybių parlamentuose nuomojamos patalpos įvairioms paslaugoms pirkti, bet ten dirbama ir paslaugas teikiama rinkos kainomis. Jeigu nueitumėte į saloną "Figaro" Gedimino prospekte, ir čia į tą kirpyklėlę, kur dirba viena meistrė, kaina yra visiškai ta pati", - tvirtino I.Degutienė.

Anot jos, Seimo pusrūsyje įsikūrusi kirpykla politikams leidžia sutaupyti laiko. Tačiau ji pabrėžė, kad patalpos turi būti nuomojamos skaidriai ir už rinkos kainą.

Per trečiadienio posėdį keltas klausimas ir dėl maitinimo paslaugų teikimo parlamento rūmuose. Kaip žinoma, čia veikianti valstybės įmonė "Greminta" nemoka nei už patalpų, nei už įrangos nuomą, nei už komunalines paslaugas.

Seimo kanclerį 5 metams skiria ir iš pareigų atleidžia Seimas Seimo pirmininko siūlymu.

G.Vilkelis Seimo kancleriu paskirtas 2006 m. spalį, po to, kai iš Seimo kanclerio pareigų po kilusio vadinamojo privilegijų skandalo buvo priverstas atsistatydinti buvęs kancleris Arvydas Kregždė.