Paraginti kelių gyventojų, jie prašo išsiaiškinti, kas atsakingas už šių tinklalapių administravimą, kur vykdoma jų priežiūra, ar šia veikla nėra pažeidžiami teisės aktai, o jei taip, prašoma nedelsiant imtis reikiamų priemonių.

Be to, parlamentarai VSD vadovo klausia, kokių prevencijos priemonių ir veiksmų imamasi siekiant užkirsti kelią tokioms „sąmoningoms provokacijoms“.

Kaip DELFI sakė D. Kuodytė, minėtos svetainės – bene radikaliausios, tačiau panašias idėjas skleidžiančių tinklalapių esama ir daugiau.

„Kai kurie iš jų yra registruoti ne Lietuvoje, visi – anoniminiai. Be to, jų daugėja. Gal reikėtų pasiaiškinti, ką galėtų reikšti, ar tai nėra koordinuojama veikla. Pasitelkus ekspertus, reikėtų išsiaiškinti autorius ir kas už jų stovi, kiek svetainėse esama požymių, kurie gali kelti susirūpinimą“, - kalbėjo parlamentarė.

Į klausimą, ar nepasigenda VSD pareigūnų iniciatyvos kovojant su radikaliais tinklalapiais, D. Kuodytė teigė: „Visaip galima manyti. Manau, kad apskritai reikia pajudinti šitą sritį ir truputį prikirpti uodegą šiems reiškiniams. Reikia anonimus išsiaiškinti ir įspėti ar radikalesnes priemones pritaikyti, o tai paskelbti viešai, kad kiekvienas, kuris taip daro, pagalvotų.“

Internete pilna ir radikalesnių svetainių

Panaršius internete galima rasti ne tik minėtus, bet ir daugiau dar radikalesnių tinklalapių, kuriuose komentarų, pranešimų ar forumų forma reiškiamos nacionalistinės, antisemitinės, komunistinės idėjos, aukštinama „grynoji rasė“.

„Nepaisant to, kad jau 17 metų mums plauna smegenis apie pokario „didvyrius“, žmonių atmintyje neišnyksta tikrasis jų vardas – banditai. Ne tik neišnyksta, bet ir persiduoda iš kartos į kartą. Deja, šios nuotaikos yra daugiau stichinės, kadangi jaunimas neturi kur pasisemti neatfiltruotos informacijos. Mūsų misija – suteikti šią informaciją. Pokarį išgyvenę žmonės kalba, kad senoji karta palaipsniui išeina į nebūtį ir dabar svarbiausia yra neleisti įsiviešpatauti istorijos klastojimams, neleisti galvažudžiams vadintis nacionaliniais didvyriais. Todėl mes ketiname suteikti balsą tildomiems ir leisti išsisakyti nukentėjusiems“, - rašoma svetainėje pokaris.info.

Čia ne tik šlovinama komunistų kova prieš partizanus, bet ir teigiamai atsiliepiama apie Lietuvos okupaciją bei komunistinį režimą.

Naujausiame tinklaraščio labaslietuva.blogspot.com įraše taip komentuojami 1990 m. rinkimai į Aukščiausiąją Tarybą-Atkuriamąjį Seimą: „Verta prisiminti, kaip debilai savo rankomis sugriovė savo šalį išrinkdami Sajūdį.“ Čia reiškiama teigiama nuomonė Sovietų Sąjungos vykdytą okupacinę politiką, o vertinant Lietuvos, ir užsienio politikai, visuomenės veikėjus nevengiama keiksmažodžių.

„Mes pasiruošę, struktūros paruoštos: ir greitojo reagavimo pajėgos ir aktyvas. Gatvės kova – tai mūsų gyvenimas!“ – taip šiandieną pranešė Rusijos Komunistų partijos Centro Komiteto sekretorius Valerijus Raškinas. O patiklūs lengvatikiai Lietuvoje, matyt, vis dar laukia, ką debilas „tėtė“ V. Landsbergis pasakys. Ateis amerikiečiai ir duos visiems pavalgyti, juk to tikėjosi?“ – šiame tinklaraštyje buvo rašoma pernai gruodį.

„Lefte“ – nepriklausomame marksistiniame portale, sukurtame bendradarbiaujant su kairiuoju interneto savaitraščiu left.ru, norima „per marksistinę prizmę parodyti tikrąją pasaulio realybę, kuri kur kas siaubingesnė nei rodo mūsų žiniasklaida; parodyti tikrąją istoriją, kuri dabar iškraipyta iki diametraliai priešingos; paneigti dabartinę buržuazinę ideologiją, kurios pagrindą sudaro vadinamoji „demokratija“, dabartinėse sąlygose esanti dogmatišku ir demagogišku mitu; parodyti marksizmo gyvybingumą mūsų laikais, nors ir bando tos pačios politinės prostitutės, kurios tarybiniais laikais pasakojo apie tiesų kelią į komunizmą, mums įteigti, kad marksizmas „atgyvenęs“.

Svetainėje patriotai.lt galima rasti informacijos apie nacių ideologiją, nacių ir komunistų simboliką ir atributiką, kur jos galima įsigyti. Forume komunizmas.org skelbiama, esą komunizmas yra geriausia santvarka.

„Lietuvos nacionalinio fronto“ aktyvistai skelbia: „Lietuva yra lietuvių žemė ir ji priklauso tik lietuviams – taip buvo per amžius. O visi kiti – rusai, žydai, lenkai ar kas jie bebūtų – tėra atėjūnai. Geriausiu atveju – svečiai. Ir jie privalo gerbti mūsų Tėvynę bei papročius. (…) Mes esame nusistatę prieš besaikę imigraciją – integraciją ir kitus identiteto menkinimus. Kodėl – nesiplėsime. Užtenka peržvelgti šių dienų įvykius Europoje. Mes – ne kosmopolitai. Tai – prabanga. Nacionalizmas yra būtina sąlyga išlikti mažai nacijai - priešingu atveju viskas baigsis tiesiog asimiliacija.“

Greta samprotaujama: „Mus kaltina, jog mušam baltus žmones. Tačiau jie dažnai tampa pavojingesniu priešu už tą patį negrą, nes būtent tokie "tautiečiai" palaiko imigrantus, be to, dar ir visokius iškrypėlius, garsiai šaukdami už mažumų laisves, pamiršdami savo tautą, savo rasę, iškeldami tik neribotą individualistinį egoizmą.“

Svetainės lithuania.bloodandhonour.net autoriai aiškina, jog „pripažįsta ir palaiko visas baltas patriotines, nacionalistines organizacijas ir partijas, judėjimus tol, kol jų tikslai nėra nukreipti prieš Lietuvos Respubliką, Lietuvių Tautą, skinų judėjimą ar tiesiogiai BH/Combat18 Lietuvą.”

Šie skustagalvių judėjimo atstovai ragina vengti susiskaldymo: „Mūsų nėra milijonai, kad šiuo sunkiu Baltajai Rasei laiku galėtume tarpusavyje aiškintis, kuris judėjimas yra tikras, ir kuris ne, mes turime žymiai didesnių priešų, nei asmeninės ambicijos.“

Kartu organizacijos „Blood and Honour“ (angl. „Kraujas ir garbė“) nariai aiškina esantys prieš „bet kokius norus susigrąžinti kažkada priklaususias žemes, jei jos dabar priklauso kitai baltai valstybei“: „Tuo metu, kol mes, baltosios tautos, kovosim tarpusavyje dėl žemių, kurios mums priklausė prieš kelis šimtmečius ar dešimtmečius, priešas sunaikins mūsų tautas. Nes tik vieninga Europa gali atsispirti Baltos Rasės išnykimui.“

Daugumoje šių tinklalapių informuojama apie aktualius Lietuvos ir pasaulio įvykius, duodant nuorodas į naujienų portalus, cituojant užsienio žiniasklaidą ar pranešimus spaudai. Tačiau ši medžiaga, nors ir neskelbianti radikalių nuomonių, pateikiama šeimininkams patogiu kampu.

Pradėjo tyrimą dėl M. Murzos ir jo bendraminčių tinklalapio

Pernai vasarą Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo kurstymo prieš žydų tautybės ir kitus asmenis dėl jų rasės, tautybės bei kilmės Vieningojo lietuvių nacionaldarbininkų sąjūdžio (VNLDS) tinklalapyje.

Pagal Baudžiamąjį kodeksą, tam, kas viešais pareiškimais žodžiu, raštu ar panaudodamas visuomenės informavimo priemonę tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė smurtauti bei diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį, be kita ko, dėl rasės, tautybės, kalbos, kilmės, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, gresia bauda, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki 2 metų.

Už kurstymą smurtauti ir fiziškai susidoroti gresia laisvės atėmimas iki 3 metų.

Anot Generalinės prokuratūros Specialiųjų tyrimų skyriaus vyriausiojo prokuroro pareigas einančio Alvydo Valiukevičiaus, tyrimas dar nebaigtas, jį atliekia Šiaulių pareigūnai.

Tarptautinės teisės specialistas Dainius Žalimas anksčiau DELFI teigė manantis, jog VNLDS galima traktuoti kaip nacistinę organizaciją, kuri skleidžia antikonstitucinę propagandą bei neapykantą, netiesiogiai skatina prievartą, viešai ragina vaduoti šalį iš antilietuviškos oligarchų bei tironų priespaudos, liaupsina šiaurietišką rasę ir tikisi išsivadavimo iš „judokratijos pančių“.