„Pasitelkti kariuomenę galima tik ypatingais atvejais, o dabar taigi nėra jokios katastrofos“, - DELFI teigė krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

KAM teigimu, Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatyme numatyta, kad taikos metu kariai turi saugoti valstybės teritoriją, būti tinkamos kovinės parengties, rengtis tarptautinėms misijoms bei dalyvauti jose.

Pagalba kitoms valstybės ir savivaldybių institucijoms gali būti teikiama tik tam tikrais įstatyme nustatytais atvejais.

Įstatyme taip pat teigiama, kad miestų ir rajonų savivaldybės neturi teisės kreiptis dėl karinių vienetų panaudojimo. Prašyti panaudoti kariuomenę gali vidaus reikalų ministras, policijos generalinis komisaras, Krizių valdymo komitetas bei kitos įstatyme numatytos institucijos.

Todėl KAM siūlo sostinės merui prašyti policijos ir Viešojo saugumo tarnybų prie Vidaus reikalų ministerijos pagalbos.

Statys kontrolės punktus

„Negalima - tai negalima. Pasitelksime visos apskrities - aštuonių rajonų policiją, padės saugos tarnybos ir tvarką mieste užtikrinsime“, - nenusiminė Vilniaus miesto meras J. Imbrasas, sužinojęs apie KAM atsakymą.

DELFI primena, jog sostinės savivaldybė Naujųjų metų naktį Vilniuje ruošiasi griebtis dar neregėtų saugumo priemonių: visiškai uždaryti eismą Senamiestyje ir jo prieigose, gatvėse pastatyti pėsčiųjų praėjimo kontrolės postus.

Net ir nesulaukęs kariuomenės pagalbos, meras neketina šių priemonių atsisakyti.

Planuojama, kad nacionalinės programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ ir Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečio atidarymo renginiai Naujųjų metų naktį į Vilniaus centrą pritrauks apie 50 tūkst. žiūrovų.