"Po įvykių Gruzijoje man tapo dar labiau akivaizdu, kad Lietuvai reikia susitelkti į savo teritorijos gynybą, NATO 3-iojo straipsnio (kad kiekviena šalis, be kita ko, turi pati rūpintis savo galimybėmis pasipriešinti ginkluotam užpuolimui - BNS) įgyvendinimą. Man atrodo, ir NATO turėtų atkreipti dėmesį į šio regiono saugumą, turint omeny paties Aljanso gynybinius pajėgumus ir sprendžiant apskritai NATO teritorijos gynybos klausimus, nes mes esame sudėtinė NATO dalis", - BNS sakė šiuo metu kandidate vadovauti Krašto apsaugos ministerijai įvardijama parlamentarė.

R.Juknevičienė teigė kol kas nežinanti, kaip bus įgyvendinama konservatorių programos nuostata sugrąžinti privalomą pradinį karinį rengimą jaunuoliams, bet patvirtino, jog tai yra siūloma į Vyriausybės programą, kurios dalis dėl krašto apsaugos, pasak jos, bus rengiama konservatorių programos pagrindu.

"Jeigu teks užimti man siūlomas pareigas, visų pirma turėsiu įgyvendinti Vyriausybės programą, todėl šiuo metu dirbame su koalicijos partneriais derindami pagrindines nuostatas. Dabar yra svarbiausia kai kuriuos ginčytinus dalykus suderinti ir vienas iš jų yra dėl visuotinio jaunų žmonių apmokymo, kaip tai bus įgyvendinama. (...) Mano vizija yra tai, kas surašyta mūsų programoje, iš esmės nieko daugiau", - kalbėjo konservatorė.

Pasak jos, daug neaiškumų kyla dėl greito ir netikėto sprendimo jau nuo šių metų rudens pereiti prie profesinės kariuomenės, todėl gali būti siekiama Konstitucinio Teismo (KT) išaiškinimo, ar tokie sprendimai neprasilenkia su pagrindiniu šalies įstatymu.

"Mes neabejojame, kad kariuomenė turi būti profesinė ir nesiūlysime grįžti prie tokios šauktinių sistemos, kokia buvo, bet tai, kad iki galo nebuvo pasiruošta šitam žingsniui, man vis labiau darosi akivaizdu. Tada (po KT išaiškinimo - BNS) matysim, nuo ko atsispirti sprendžiant klausimą, kas turėtų būti vietoj šauktinių, kokia forma reikia ruošti rimtą mobilizacinį rezervą, kokia forma ruošti visuomenę esant reikalui ginti savo tėvynę", - svarstė R.Juknevičienė.

Ji pabrėžė, nebūsianti tarptautinių misijų, kuriose dalyvauja Lietuvos kariai, plėtimo šalininkė. Lietuvos kariai šiuo metu dalyvauja trijose tarptautinėse misijose - Afganistane, Kosove ir Irake. R.Juknevičienė taip pat sakė sunkiai įsivaizduojanti, kaip, esant dabartinei šalies finansinei situacijai, galėtų didėti išlaidos ginkluotosioms pajėgoms.

"Esant šioms ekonominėms ir geopolitinėms aplinkybėms, duok Dieve, Lietuvai išgalėti dalyvauti misijose, kurias jau esame prisiėmę. (...) Kadangi artimiausi metai nusimato be BVP augimo, kaip rodo ekspertų prognozės, tai aš labai sunkiai įsivaizduoju kokį nors ženklų krašto apsaugos finansavimo augimą. Mano pareiga bus išsaugoti tas finansavimo galimybes, kurios yra numatytos dabartiniame biudžeto projekte. Ginkluotės modernizavimo klausimai priklausys nuo galimybių finansuoti krašto apsaugą", - sakė R.Juknevičienė.

Kalbėdama apie galimas struktūrines permainas KAM, jeigu tektų vadovauti šiai ministerijai, R.Juknevičienė sakė, jog pokyčiai bus susiję su naujos Vyriausybės, naujos daugumos Seime siekiu labiau subalansuoti politinę ir administracinę dalį kiekvienoje ministerijoje. Be kita ko, anot jos, ministerijoje būtų atliekamas auditas.

Ar norėtumėte, kad Lietuvoje ir toliau būtų šauktinių kariuomenė? Išreikškite savo nuomonę atsakydami į klausimą kolonos dešinėje.