"Kelių, kurie kerta valstybės sieną, informaciniuose ženkluose nurodomas kitos valstybės miesto pavadinimas rašomas lietuvių kalba, o šalia, atskyrus įžambiuoju brūkšniu ar kitoje eilutėje - Valstybinės lietuvių kalbos komisijos suderinta originali užsienio vietovardžio forma. Atsižvelgiant į tarptautinę patirtį, nurodomas ir valstybės, kurioje yra šis miestas, skiriamasis ženklas - baltos spalvos elipsės formos ženklas su didžiosiomis raidėmis viduryje, pvz.: BY, TV, PL, RU", - teigiama Valstybinės reikšmės kelių maršrutinio orientavimo taisyklėse, kurios buvo patvirtintos praėjusių metų vasarą.

Tačiau tų pačių taisyklių pirmame priede jau nurodomas konkretus ženklinimas - "PL Lazdijai", nors visi gerai žinome, kad Lazdijai visada priklausė ir tebepriklauso Lietuvai.

"Keliu Alytus-Seirijai-Lazdijai tenka važiuoti beveik kiekvieną savaitę. Tikriausiai todėl, kad maršrutas gerai žinomas, ne iš karto atkreipiau dėmesį į kelio stendų nuorodas, tačiau, pamatęs jas, nustėrau - mano gimtieji Lazdijai jau ne Lietuva, o Lenkija, ir aš apie tai nieko negirdėjau", - pusiau juokais, pusiau rimtai kalbėjo kaunietis Kęstas T.

Paaiškėjo, kad toks ženklinimas atsirado 2007-ųjų vasarą, po to, kai Lietuvos automobilių kelių direkcija (LAKD) pradėjo vykdyti planinį kelio ženklų keitimą. Projektą LAKD užsakymu parengė UAB "Kelprojektas", o jį įgyvendino "Alytaus regiono keliai". Taip ant maždaug dešimties kelio stendų atsirado užrašai "PL Lazdijai". Visų kelio Alytus-Seirijai-Lazdijai ženklų atnaujinimui LAKD skyrė apie 100 tūkst. litų.

"Ženklas PL stenduose atsirado, turint galvoje, jog kelias eina į Lenkiją. Tai nebuvo neapsižiūrėjimas, o kolektyvinio darbo rezultatas, atsiradęs po diskusijų. Idėjos buvo geros, o išėjo dezinformacija", - apgailestavo "Alytaus regiono kelių" vadovas Bronius Vaičiulionis.

"Pagal maršrutinio orientavimo taisykles reikia rašyti miestą ir užsienio valstybės, kurioje jis yra, skiriamąjį ženklą, tačiau šiuo atveju nebuvo ką rašyti prie Lazdijų. Tai vienintelis kelias visoje Lietuvoje, kur atsirado toks ženklinimas. Norėjome palengvinti užsieniečiams. Tačiau, jei daugelio nuomone, toks ženklas rodo, jog Lazdijai priklauso Lenkijai, klaidą nesunkiai ištaisysime ant ženklo PL užklijuodami lopinėlį mėlynos šviesą atspindinčios medžiagos. Aš asmeniškai nemanau, kad tai klaida", - teigė LAKD Kelių priežiūros skyriaus vedėjo pavaduotojas Jonas Piskarskas.

Anot "Alytaus regiono kelių" direktoriaus B.Vaičiulionio, šiandien jau neturėtų likti klaidinančių kelio ženklų.