„Deja, prietaisai stovi patalpose, nepritaikytose toksikologijos laboratorijos darbui. Sąlygos vos ne antihigieninės“, – teigia Teismo medicinos instituto Toksikologijos laboratorijos vedėja Zita Minkuvienė.

Iki šiol institute kasmet atliekama dešimtys tūkstančių įvairių tyrimų, tačiau pasak teismo medikų, pusė jų keliauja į stalčių ir tik ketvirtadalis pasiekia teismus.

„Mes turėtume dirbti pagal prioritetus – smurtinės mirtys ir smurto. Visa kita turėtų būti pirminės sveikatos priežiūros įstaigų problema. Iš privalomo sveikatos draudimo kiekvienas šalies pilietis pinigus moka, o tad įstaigos turėtų pasirūpinti mirties priežasties nustatymu“, – mano M. Romerio universiteto Teismo medicinos instituto direktorius Alvydas Pauliukevičius.

Dėl šios priežasties teismo medicinos institutas, pasak jo vadovo, nuo šių metų nebesaugo kūnų. Esą netrukus vyriausybė turėtų patvirtinti, kad lavoninės paslaugas teiktų savivaldybės, o institutas tik nustatytų vienokią ar kitokią mirties priežastį. Naujajame instituto pastate įrengta 40 šaldytuvų, dešimčia mažiau nei dabar.

„Jau nuo šių metų pradžios de facto funkcionuoja naujoji Vilniaus lavoninė, de jure tos problemos turėtų būti reglamentuotos Vyriausybės dokumentuose“, – teigia A. Pauliukevičus.

Vilniaus teismo medicinos instituto statybos ir įranga kainavo beveik 50 mln. litų. Per artimiausiaus kelerius metus, pagal Vyriausybės patvirtintą programą, renovacijos turėtų sulaukti Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio filialai.

Teismo medikas ekspertas uždirba apie 4 tūkst. litų į rankas, laborantas – pusę tiek, sanitaras – dar keliais šimtais mažiau. Ypač trūksta ekspertų. Šiuo metu Panevėžio ir Šiaulių skyriuose jų dirba vos po tris, o reikėtų dukart tiek.