Ant jų puikavosi raudona sovietų vėliava ir sukryžiuoti pjautuvas bei kūjis su virš jų esančia penkiakampe žvaigžde.

Šalia – užrašas „CCCP“, rusiškai reiškiantis nebeegzistuojančios valstybės – Sovietų Socialistinių Respublikų Sąjungos pavadinimą.

Pilietiškai nusiteikę šventės dalyviai ne tik įamžino šias „puošmenas“, bet ir apie jas pranešė Klaipėdos rajono policijai.

Vakar Klaipėdos rajono policijos komisariato Prevencijos poskyrio viršininkė Dovilė Lučinskienė patvirtino, kad toks skundas buvo gautas, ir žadėjo, kad transporto priemonės savininkas neliks nenubaustas. Pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą už nacistinių ar komunistinių simbolių platinimą arba demonstravimą gresia bauda nuo 500 iki tūkstančio litų bei daikto, tapusio pažeidimo įrankiu, konfiskavimas.

Gali konfiskuoti mašiną?

Ar turėtų būti konfiskuotas pažeidimo įrankiu tapęs automobilis, ar numerio rėmelis, pareigūnai negalėjo pasakyti.

Nacistinių ir komunistinių simbolių platinimas ir demonstravimas buvo uždraustas vos prieš mėnesį. Birželio 17-ąją Seimas uždraudė Lietuvoje vykstančiuose susirinkimuose naudoti nacistinę ir komunistinę simboliką, kuri būtų suprantama kaip nacistinių ar komunistinių okupacinių režimų propaganda. Šis draudimas, už jį pasisakius daugumai parlamentarų, buvo įtrauktas į Susirinkimų įstatymo pataisas.

D.Lučinskienė teigė, kad anksčiau Klaipėdos rajone neteko nieko bausti už sovietinės simbolikos demonstravimą, nes iki šiol nebuvo priimti tai draudžiantys teisės aktai.

Prisimena ir A.Hitlerį

Tai nebe pirmas kartas, kai Klaipėdos mieste ar rajone viešai demonstruojami nacistiniai arba komunistiniai simboliai.

Uostamiestyje kone kasmet balandžio 20-ąją, per nacių diktatoriaus Adolfo Hitlerio gimtadienį, vienoje ar kitoje vietoje iškeliamos vėliavos su svastika. Dažniausiai tai daro skinų grupuotės.

Pernai rugsėjį Manto gatvės praeivius šokiravo priešais Klaipėdos apygardos teismą įsitaisęs protestuotojas, apsimovęs baltą maišą, ant kurio buvo pavaizduota ir svastika. Prieš trejus metus A.Hitlerio vardadienio proga svastika buvo nupiešta ir ant Klaipėdoje esančios žydų bendruomenės pastatus juosiančios mūrinės sienos. Antisemitinių bei fašistinių užrašų ir simbolių prieš kelis metus buvo nupiešta ir senamiestyje.