Investicinei įmonei „Rojaus apartamentai” priklausančio kino teatro vietoje užsienio investuotojų valdoma bendrovė planuoja statyti trijų aukštų su mansarda pastatą, jame įrengti butus, komercines patalpas ir kino centrą.

Naujojo pastato autorius – žinomas Lietuvos architektas Algimantas Nasvytis.

„Buvusio kino teatro pastatas buvo pastatytas pagal tipinį sovietinių laikų projektą, kuris kaip svetimkūnis įspraustas į Senamiestį. Naujas pastatas atitinka Senamiesčio mastelį, užstatymo principą. Projekte numatyta ne tik vieta kino centrui, bet ir pasažas, kuris suformuos naują viešąją erdvę”, - DELFI teigė bendrovės „M2 Invest“ plėtros direktorius Robertas Staskevičius.

Jo teigimu, investuotojai įsipareigoja naujame pastate įrengti ir 25 metus išlaikyti dvi kino sales. Sutartyje su savivaldybe taip pat numatyta 100 tūkts. litų bauda kiekvienais metais, jeigu šis pažadas nebus įvykdytas.

Būtent šioji sutartis sukėlė daugiausiai abejonių projekto priešininkams.

„Prie mūsų sprendimo projekto nepridėta sutartis, nors joje paminėta, kad ji tvirtinama taryboje. Tai reiškia, kad dabar tą sutartį galime išmesti į šiukšlių dėžę, ji nieko nereiškia”, - atkreipė dėmesį Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas Vidmantas Martikonis.

„Savivaldybė padarė klaidą parduodama pastatą, bet jeigu jau taip atsitiko, gerbkime naujus savininkus ir nevilkinkime šio projekto. Verslininkai įsipareigoja įrengti dvi kino sales, nors visai neprivalo to daryti”, - ragino pritarti projektui konservatorius Kęstutis Masiulis.

Prieš naujo pastato atsiradimą „Lietuvos” vietoje tarybos posėdyje pasisakė visuomeninės organizacijos „Už Lietuvą be kabučių” atstovai, anksčiau ne kartą protestavę prieš kino teatro griovimą.

„Lietuva” yra vienas paskutinių Vilniaus kino teatrų, kurie visi buvo suprivatizuoti. Šis yra pats didžiausias. Netekti jo būtų didžiulė politinė klaida”, - kalbėjo organizacijos atstovas Šarūnas Bagdonas.

DELFI primena, kad dėl „Lietuvos“ kino teatro ietys laužomos ir teismuose. Pastato savininkė bendrovė „Rojaus apartamentai“ teismo prašo iš už „Lietuvos“ kino teatro išsaugojimą kovojusio neformalaus judėjimo „Už Lietuvą be kabučių" atstovų priteisti 609 tūkstančius 904 litus ir 11 centų. Bendrovė įsitikinusi, kad dėl judėjimo kaltės stoja statybos buvusio kino teatro vietoje.

Gegužę Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas jau kitoje byloje atmetė bendrovės „M2 Invest” ieškinį, kuriuo paveldosaugininkė Jūratė Markevičienė kaltinta dėl bendrovės dalykinės reputacijos sumenkinimo.