"Lietuva šiandieną praturtėjo ne tik materialiai, bet ir dvasiškai, nes vieni dalykai yra įkainojami pinigais, o šiuo atveju, manau, yra neįkainojama dovana Lietuvai žiūrint iš istorinės perspektyvos. Noriu pabrėžti istorinį šios relikvijos akcentą Lietuvai - kiekvienas į Lietuvą grįžtantis mūsų istorijos liudijimas yra išskirtinis", - priimdamas dovaną Lietuvai sakė Prezidentas V. Adamkus.

Vertingoji taurė perduota saugoti Lietuvos dailės muziejui ir jo direktoriui Romualdui Budriui. Numatoma, kad dovanotoji vertybė ateityje bus saugoma ir eksponuojama atstatytuose LDK Valdovų rūmuose.

Manoma, kad taurė priklausė Leono Sapiegos jaunesniajam broliui Grigorijui, tačiau nėra žinoma, ar taurė yra kada nors buvusi Vilniuje. Subtiliai dekoruota taurė gerai žinoma meno ekspertams, eksponuota keliose parodose ir publikuota auksakalystės istorijai skirtuose leidiniuose.

XX a. pradžioje ji buvo garsioje Eugene Lubovitch kolekcijoje, 1978 metais buvo parduota Ciuricho "Sotheby's" aukcione, o 2007 metų lapkritį Londone ją įsigijo broliai Ortizai.

Pasak Vilniuje gyvenančio Nicolas Ortizo, Renesanso epochoje sukurta taurė primena Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės klestėjimo laikotarpį.

"Perskaitę apie šią taurę spaudoje, nusprendėme, kad ją reikia įsigyti ir padovanoti Lietuvai, kurioje gyvename jau 17 metų. Kreipėmės į tarpininką aukcione, kad jis anonimiškai nupirktų taurę ir spauda nesužinotų tikrųjų pirkėjų. Apie pinigus nenorime kalbėti, nes taurė yra neįkainojama, o simbolinė piniginė taurės vertė - vienas litas", - sakė N. Ortizas.

Muziejininkų teigimu, paauksuota sidabro taurė verslininkams galėjo kainuoti apie 700 tūkst. litų.

Taurės perdavimo ceremonijoje Prezidento rūmuose dalyvavo ir kadenciją baigęs prezidentas Algirdas Brazauskas, kultūros ir švietimo ir mokslo ministrai, garsūs Lietuvos istorikai, kultūros veikėjai.