Populiariausi – dujiniai

„Vilniaus centre nepilnametis šaudė iš dujinio pistoleto“, „Kaune sulaikytas girtas ginkluotas nepilnametis“, „Nepilnamečių smurtas Klaipėdoje“. Tokios šiurpą keliančios dienraščių antraštės – realaus gyvenimo atspindys.

Nepilnamečiai nusikaltėliai dažniausiai mojuoja ir šaudo dujiniais ginklais. „Vilniaus dienos“ eksperimento tikslas – įrodyti, kad nepilnametis be didelio vargo gali įsigyti dujinį pistoletą. Mūsų talkininkas – šešiolikametis Juozas K.

Iš pradžių aplankėme kelias ginklų parduotuves. Vakare susitikome ir su dviem privačiais ginklų pardavėjais, kurių skelbimus radome internete.

Parduotuvėse prašo paso

Taraso Ševčenkos gatvėje esančioje ginklų parduotuvėje „Devana“ Juozą pasitiko draugiška pardavėja. „Noriu nusipirkti dujinį pistoletą savigynai. Jaučiuosi nesaugus, ypač vakarais. Gal galėtumėte parodyti, kuris pigiausias?“ – paklausė vos į parduotuvę įžengęs jaunuolis.

Pardavėja geranoriškai ėmė rodyti ginklus. Papasakojo apie įvairias kulkas, patarė, kaip ir kada naudotis pistoletu. Pigiausias dujinis pistoletas parduotuvėje „Devana“ kainuoja 150 litų. Kai Juozas K. ištraukė pinigus, mergina paprašė parodyti asmens dokumentą. „Tai tik formalumas. Kiekvieną pirkėją registruojame tam skirtame žurnale. Negaliu parduoti nemačiusi dokumento“, – paaiškino pardavėja. Po 10 minučių, praleistų parduotuvėje, paauglys išėjo tuščiomis rankomis. Nusipirkti pistoleto nepavyko.

Antras bandymas – važiavome į Savanorių prospekte įsikūrusią „Ekoliet“ ginklų parduotuvę. Pastatas stovi atokiau nuo gatvės, gyvenamųjų namų kieme, tad rasti parduotuvę pavyko ne iš karto. Įeidamas Juozas paskambino prie durų kabančiu varpeliu, mat pardavėjo nebuvo matyti.

Parduotuvė apleista, ginklai sudėlioti į atviras lentynas ir prieinami kiekvienam užėjusiam. Išgirdęs varpelio garsą iš kažkur atėjo stambus vyras. „Ar turite dujinių pistoletų? Norėčiau nusipirkti“, – iškart pasiteiravo paauglys. Pardavėjas buvo labai paslaugus ir šnekus. Matyt, pirkėjų čia užklysta nedaug. Išklausęs daugybės patarimų, kaip elgtis su ginklu, kur geriau šaudyti, kokias kulkas naudoti, Juozas K. išsirinko 350 litų kainuojantį pistoletą.

Šioje parduotuvėje tai – pigiausias dujinis ginklas. Ir šįkart pardavėjas išsitraukė žurnalą ir paprašė asmens dokumentų. „Neturi paso? Jei neturi dokumento, parduoti negaliu. O gal gali paskambinti namiškiams, kad jie padiktuotų tavo duomenis? Bet turbūt tai netikusi mintis. Pasiimk pasą ir būtinai ateik rytoj“, – kiek pasvarstęs pasakė vyras. Ginklo nusipirkti ir vėl nepavyko.

Ginklo kaina – 120 litų

Nepavykus parduotuvėse įsigyti ginklo sėdome prie kompiuterio. Interneto svetainėje radome kelis skelbimus, vienas jų skelbia, kad parduodamas naudotas „Walther“ dujinis pistoletas. Kaina – 120 litų.

Šešiolikmetis paskambino ir susitarė susitikti prie Operos ir baleto teatro. Pardavėjas nurodė automobilių stovėjimo aikštelėje ieškoti žalios „Mazdos“. Atvykęs sutartu laiku Juozas K. minėtos mašinos nerado. Matyt, būdamas atsargus pardavėjas nurodė kitą automobilio markę. Pamatęs aikštelėje besisukiojantį vaikiną, pats jam paskambino ir nurodė ateiti prie žalio BMW.

„Labas. Kam tau reikalingas ginklas? Tikiuosi, nesi skustagalvis“, – pasiteiravo vyras. „Tai naudotas, bet tvarkingas ginklas, viduje yra keli šoviniai. Jei prižiūrėsi, veiks ilgai“, – patarė pardavėjas. Procedūra truko kelias minutes. Nors Juozas neatrodo vyresnis nei šešiolikos metų, pardavėjui nekilo klausimų dėl jo amžiaus. Juozas K. įsidėjo pistoletą į kuprinę ir atsisveikino su pardavėju.

Internete radome dar vieną skelbimą. Parduodamas dujinis pistoletas „Walther P99“. Kaina – 400 litų. Susitikimo vieta – automobilių aikštelė prie Tauro kalno. Vietą pasiūlė Juozas. Pardavėjas atvyko tarnybiniu mikroautobusu. Šalia vairuotojo sėdėjo moteris ir mažametė mergaitė. Pamatęs Juozą vyras išlipo iš mašinos ir skubiai rodė parduodamą ginklą.

„Pistoletas beveik naujas. Yra dėžutė ir valymo šepetėlis. Man jis nebereikalingas, aš perėjau prie kovinių ginklų“, – paaiškino pardavėjas. „Turiu pagalvoti. Jei nuspręsiu pirkti, paskambinsiu rytoj“, – pasakė paauglys. Išgirdęs tokį atsakymą, vyras nustebo. Matyt, jis norėjo kuo greičiau parduoti ginklą ir gauti pinigų. Tai, kad pirkėjas atrodė jaunas, susidomėjimo pardavėjui nesukėlė. Šįkart ginklo nepirkome, bet dar kartą įsitikinome, kad privatiems pardavėjams svarbiausia gauti pinigus.

Lengva paversti koviniais

Ginkluoti ir dažniausiai girti nepilnamečiai gąsdina Lietuvos gyventojus. Tiesa, jų išpuoliai dar nesiekia JAV paauglių nusikaltimų masto. Nusivylę ir pikti nepilnamečiai, koviniais ginklais žudantys bendraklasius ir mokytojus, jau tapo JAV kasdienybe. Lietuvoje tarp paauglių populiaresni dujiniai ginklai. Daugelis juos įsigyja savigynai, bet kai kurie pistoletą išsitraukia būdami girti, aiškindamiesi tarpusavio santykius, vykdydami smulkius apiplėšimus ar tiesiog norėdami pasirodyti.

Dujiniai ginklai – tai pistoletai, revolveriai ir dujų balionėliai. Dujiniai pistoletai ir revolveriai priklauso šaunamiesiems ginklams ir priskiriami D kategorijai. Pagal įstatymą Lietuvoje tokius ginklus be leidimo gali įsigyti ir laikyti asmenys nuo 18 metų, juos parduodančiai įmonei pateikę asmens dokumentus. Šie ginklai neregistruojami ir nedeklaruojami.

Savigynai skirti dujiniai pistoletai gali virsti ir mirtinais ginklais. Nuo kovinio ginklo jie skiriasi tuo, kad vamzdyje yra pertvara. Tačiau savamoksliai meistrai moka dujinius pistoletus padaryti kovinius. Tokie ginklai pavojingi ne tik aplinkiniams, bet ir jo savininkui.

Įvykus keletui masinių žudynių mokyklose, JAV buvo sugriežtintas šaunamųjų ginklų išdavimo tvarka. Lietuvoje nepilnamečiui nusipirkti ginklą nesunku. Jei to padaryti nepavyksta specializuotose ginklų parduotuvėse, internete besiskelbiantys privatūs pardavėjai tikrai parduos.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Galiūnas pamiršo traškučių skonį;

Nauji pažadai artina krizę;

Vilniaus taryboje bręsta karas.