„Nuo sovietinių laikų mes buvome žinomi dėl Marytės Melnikaitės ir jos automato. Reikėjo ieškoti naujo simbolio, todėl pagalvojome, kai tai gali būti kultūra", - antradienį sakė Zarasų meras Arnoldas Abramavičius.

Jo teigimu, Lietuvos kultūros sostine tapę Zarasai visų lauks pirmąjį rudens savaitgalį, rugsėjo 5-7 dienomis. Zaraso ežero saloje žadama surengti kultūros mugę, kuri turėtų supažindinti su geriausių Lietuvos kultūros projektų pristatymais.

Šiai progai žadama parengti specialius „vandens projektus“: 100 valčių flotilę - paradą, teatralizuotą madų pristatymą scenoje ant vandens, šiuolaikinio meno instaliacijas vandens tema. Vietos menininkai savo darbus ir kūrybą įvairiose Zarasų miesto vietose pristatinės tris dienas ir tris naktis.

Lietuvos kultūros sostine iš viso siekė tapti 39 miestai ir miesteliai, komisija vertino 57 paraiškų projektus.

Daug „pritemptų“ projektų

„Kova buvo labai įnirtinga. Mes džiaugėmės, kad dalyvavo daug miestelių, ne tik didieji miestai. Truputį padejavome, kad daug projektų buvo panašūs į vienadienius arba dirbtinai „pritraukti" iki kultūros sostinės: tik duokite mums pinigų ir mes padarysime", - teigė konkurso vertinimo komisijos pirmininkė Zita Kelmickaitė.

Jos teigimu, komisiją užbūrė Zarasų projekto vizija – Zaraso ežero salą paversti nauja kultūrine erdve, patrauklia visai Lietuvai.

Konkurso nugalėtojai - Zarasų savivaldybės atstovai - žadėjo į projektą įtraukti daugiau dalyvių ir meno kolektyvų iš visos šalies, taip pat rasti daugiau lėšų projektui finansuoti. Kartu su titulu laimėtus 100 tūkst. litų ketinama skirti renginiui rugsėjo pradžioje ir jo reklaminei kampanijai.

Kaip teigė VšĮ „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009" (VEKS) direktorė Elona Bajorinienė, konkurso nugalėtojams dėl projekto finansavimo bus pasiūlyta sudaryti sutartį tiesiogiai su Kultūros ministerija.

„Konkursą tęsime, o ateinančių metų kultūros sostinę bandysime paskelbti dar šiemet, kad laimėtojas galėtų geriau pasiruošti. Jau kitais metais konkurso piniginis fondas turėtų būti didesnis", - sakė E. Bajorinienė.

DELFI primena, kad Kultūros ministerija, kuri yra viena iš VEKS steigėjų, kovo mėnesį pareiškė nepasitikėjimą įstaigos darbuotojais ir sustabdė projektų finansavimą, kol nepaaiškės galutinės ministerijos vidaus audito išvados. Ministerijai kilo įtarimų, kad įstaiga neatsakingai panaudojo jau gautas lėšas ir netvarkingai vedė buhalteriją.