• DELFI skaitytojams pristato visus konkursui pateiktus darbus Balsuokite už labiausiai jums patikusį projektą

    Miesto valdžia balandžio pabaigoje planuoja surengti viešą projektų svarstymą, kurio metu savo nuomonę apie būsimą simbolį “Laisvė” ir atnaujintą Lukiškių aikštę galės išsakyti visi norintys. Į gyventojų nuomonę žadama atsižvelgti, tačiau konkurso nugalėtoją išrinks savivaldybėje sudaryta vertinimo komisija.

    Skulptūrą „Laisvė” planuojama pastatyti Vilniaus Lukiškių aikštės centre, kur sovietmečiu stovėjo paminklas Vladimirui Leninui.

    Atnaujinus aikštę po ja planuojama įrengti požeminę automobilių stovėjimo aikštelę, o pačioje aikštėje turėtų vykti iškilmingos ceremonijos, prie paminklo per šventes valstybės vadovai ir svečiai dėtų vainikus ir gėles žuvusiems kovose už Tėvynės laisvę atminti.

    Anksčiau buvo svarstoma, kad aikštėje neužtenka vieno monumento – čia esą galėtų būti ir nežinomo kario ar tremtinio kapai, įrengtas fontanas ar pasodinta ąžuolų giraitė.

    Norą dalyvauti savivaldybės ir Lietuvos architektų sąjungos paskelbtame atvirame Lukiškių aikštės atnaujinimo konkurse pareiškė iš viso 89 asmenys. Konkursui buvo pateikti 27 projektai, tačiau du iš jų neatitiko konkurso sąlygų, todėl buvo atmesti.

    Vis dėl to vienas iš pastarųjų darbų eksponuojamas Taikomosios dailės muziejuje kartu su visais projektais – komisija tokį sprendimą vadina kompromisu su darbo autoriumi, kuris esą laiku nespėjo pateikti savo projekto.

    "Nekonkursiniu" pavadinto projekto autorius trečiadienį sukėlė šurmulį Taikomosios dailės muziejuje, kur vyko ekspozicijos pristatymas žurnalistams. Sostinės valdžią vyras ir kartu su juo buvusi moteris kaltino politiniu susidorojimu.

    Žurnalistams autorius aiškino neturėjęs galimybės sudėtingo projekto maketo transportuoti į miesto savivaldybę ir surinkęs jį tik ekspozicijos vietoje.

    "Darbas nebuvo laiku pristatytas komisijai, kaip reikalauja įstatymas, kuris yra vienodas visiems", - nukirto Vilniaus meras Juozas Imbrasas. Jis yra vertinimo komisijos pirmininkas.

    Kol vyksta konkursas projektų autoriai neskelbiami.

    Lukiškių aikštės projektai

    include($includes_dir.'/local/projects/zaidimai/laisves_statula.inc');?>