Spaudimui nepasiduoda

DELFI šaltinių teigimu, ketvirtadienį Užsienio reikalų ministerijoje posėdžiavusi speciali darbo grupė, vadovaujama ministro Petro Vaitiekūno, nutarė siūlyti Vyriausybei, kad geofizinius tyrimus ginčytinoje teritorijoje, kurioje dabar statomi Karaliaus Mindaugo apartamentai, atliktų ne tik žydų ir lietuvių, bet ir nepriklausomi ekspertai iš kurios nors užsienio valstybės. Posėdyje buvo įvardytos kelios Skandinavijos šalys.

"Posėdyje aptarta galimybė geofiziniams tyrimams atlikti pasitelkti ne tik Žydų kapinių išsaugojimo Europoje komiteto, bet ir tarptautinius ekspertus. Minimoje teritorijoje be žydų kapinių buvo ir karmelitų kapinės, todėl reikia nustatyti ne tik žydų, bet ir kitų konfesijų kapinių ribas. Buvo atkreiptas dėmesys į būtinumą kuo greičiau pradėti buvusių Šnipiškių žydų kapinių teritorijos geofizinius tyrimus", - DELFI pranešė URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamentas.

Ministerijos teigimu, darbo grupės nariai taip pat svarstė Šnipiškių kapinių teritorijos įamžinimo klausimą ir nutarė siūlyti Vyriausybei skelbti atvirą tarptautinį tokio projekto konkursą.

Neoficialiais duomenimis, Lietuvos diplomatai ir politikai jaučia didžiulį įtakingų žydų atstovų spaudimą dėl menamų kapinių vietoje vykdomų statybų.

Senųjų kapinių tvoros fragmentų, pagal kuriuos tikimasi nustatyti kapinių plotą, paieškos iki šiol neprasidėjo, kaip teigiama, dėl netinkamų oro sąlygų. Tačiau žinoma, kad tarp lietuvių ir žydų ekspertų būta nesutarimų: žydai norėjo naudotis tik savo technika ir kapinių ieškoti didesnėje teritorijoje, nei apsibrėžė lietuvių geologai.

Ginčai dėl to, kurioje vietoje buvo XIX a. viduryje uždarytos žydų kapinės, tęsiasi nuo 2005 metų, kai grupė JAV žydų bendruomenės atstovų pasipiktino, anot jų, buvusių žydų kapinių vietoje Vilniaus centre vykstančiomis Karaliaus Mindaugo apartamentų statybomis.

Planuose – namai ir tiltas

DELFI žiniomis, ketvirtadienį darbo grupei buvo pristatyti Vladimiro Romanovo valdomos „Ūkio banko investicinės grupės“ (ŪBIG) planai vystyti teritoriją šalia Sporto rūmų. Verslininkų planuose – gyvenamųjų namų kvartalas, atnaujintas „Žalgirio“ stadionas ir naujas tiltas per Nerį.

Tačiau, kaip DELFI patikino ŪBIG atstovas GediminasPaviržis, bendrovė kol kas neplanuoja jokių statybų ginčytinoje teritorijoje: „Kol nėra Vyriausybės sprendimo, kur buvo kapinės, mes toje vietoje nieko neplanuojame“.

Vasario pabaigoje ŪBIG planuoja išsirinkti teritorijos apie Sporto rūmus ir „Žalgirio“ stadioną urbanistinių - architektūrinių pasiūlymų konkurso laimėtoją. Konkursui pateikti darbai šiuo metu prista tomi Lietuvos architektų sąjungos interneto svetainėje.

Dar didesnis konfliktas?

Konkursui pateiktus darbus įvertinę Karaliaus Mindaugo apartamentų statytojai įsitikinę, kad planuojamos naujos statybos turėtų sukelti dar didesnį žydų nepasitenkinimą.

„Nemažai ŪBIG konkursui pateiktų darbų numato, kad teritorija priešais Sporto rūmus, kur neabejotinai iki 1831 metų buvo žydų kapinės, bus smarkiai pertvarkoma ne tik keičiant jos reljefą, bet ir pastatant kai kuriuos pastatus ar nutiesiant lieptą per Nerį. Per archeologinius tos vietovės tyrinėjimus 1996 metais teritorijoje priešais Sporto rūmus buvo rasta judėjų palaidojimų, kurie ten ir palikti”, - DELFI teigė Karaliaus Mindaugo apartamentus statančios bendrovės komunikacijos direktorius Edvinas Butkus.

Jis pastebėjo, kad ŪBIG „stebėtinai lengvai“ pavyko užmegzti darbinius kontaktus su vyriausybine darbo grupe. „Mūsų pastangos bendradarbiauti su centrine valdžia sprendžiant buvusių Šnipiškių kapinių problemą atsimušė lyg žirniai į sieną, ir dėl to galime jausti kartėlį. Tačiau kartu džiaugiamės, kad valdžia noriai bendradarbiauja su ŪBIG, kuri iš mūsų perims nelengvą istorinio miesto palikimo naštą“, - sakė E. Butkus.

DELFI primena, kad viso skandalo dėl statybų ant menamų žydų kapinių eigoje premjerui Gediminui Kirkilui kartą jau teko neigti įtarimus esą jis gali būti palankus toje pačioje teritorijoje interesų turinčiai Ūkio banko investicinei grupei.

Žurnalistų paklaustas, premjeras pripažino, kad jis ir jo žmona bendrauja su ŪBIG prezidentu V. Romanovu, šioje grupėje dirba jo posūnis Ruslanas Futurovas.