DELFI skaitytojai atsiuntė daugiau nei 28 tūkst. elektroninių laiškų siūlydami žodžius, kurie turėtų dalyvauti rinkimuose. Balsavime dalyvavo daugiausia kartų pasiūlyti žodžiai.

„Nuoširdžiai prisipažįstu – aš negalėčiau išrinkti gražiausio lietuviško žodžio - jeigu reikėtų rinkti, rinkčiau kokį 100, tačiau ne vieną“, - DELFI sakė kalbininkas Mindaugas Rastenis. Mat, pasak jo, lietuvių kalboje daug malonybinių žodžių.

Į žodžio „ačiū“ išrinkimą jis sakė nežiūrįs kaip į lingvistinį dalyką - lingvistine ir garsine struktūra žodis neypatingas. „Žmonės į žodį sudeda savo viltis apie mandagesnius, šiltesnius santykius, kai aplink sutinkamas šiurkštumas, grubumas“, - mano M. Rastenis. Matyt, svarstė kalbininkas, šiuo žodžiu siekiama šiltesnių santykių, išvengti susvetimėjimo.

Paaiškės vienas vienintelis

Iš visų portalų skaitytojų ir nacionalinio diktanto dalyvių išrinktų žodžių vasario 23 d. bus išrinktas gražiausias vienintelis. Žodis nugalėtojas paaiškės šventiniame nacionalinio diktanto vakare, kurio metu bus paskelbtas ir raštingiausias šalies pilietis. Visų žodžių nugalėtoją turėtų išrinkti vakaro garbės svečias poetas Justinas Marcinkevičius.

Dėl raštingiausio piliečio vardo nacionalinio diktanto finaliniame ture iš ryto grumsis 65 asmenys, geriausiai pasirodę pirmajame etape. Diktantą namuose galės rašyti ir visi norintys - jo tekstas 11 val. bus tiesiogiai transliuojamas per Lietuvos radijo pirmąją ir Lietuvos televizijos antrąją programas. Specialiai antrajam diktanto turui tekstą parašė vienas iš Lietuvos rašytojų.

Nacionalinio diktanto nugalėtojas bus apdovanotas Mokslo ir enciklopedijų leidybos instituto įsteigtu prizu – Visuotinės lietuvių enciklopedijos komplektu.