Dabar kiekvieną mėnesį Seimo narės skola padidėja 140–240 litų – maždaug tokio dydžio sąskaitą už vadinamąsias kitas paslaugas Martinkaičių šeimai pateikia bendrovė „City Service“. Paslaugų kaina apskaičiuojama pagal būsto plotą. V.Martinkaitienei ir jos sutuoktiniui „Vilniaus vartuose“ priklauso 65 kv. metrų butas.

Panašaus ploto buto tipiniame Vilniaus daugiabutyje savininkai už kitas paslaugas kas mėnesį moka apie 100 litų ir mažiau. Tačiau prestižiniuose „Vilniaus vartuose“ papildomų paslaugų sąrašas gerokai ilgesnis.

Į šią sumą įskaičiuojami mokesčiai už elektrą bendro naudojimo patalpose, tarp jų ir požeminiame garaže, mokestis už kasdienį teritorijos tvarkymą, bendrų patalpų valymą, šiukšlių išvežimą, šiukšlių liftų priežiūrą, purvą ir drėgmę surenkančių kilimėlių keitimą, atlyginimas sargui.

Sutarties neva nesudarė

V.Martinkaitienė piktinasi, kad iš jos reikalaujama mokėti už paslaugas, nors ji prašmatniame bute dar negyvena ir esą neturi sudariusi sutarties su paslaugų teikėjais.

„Jei iš manęs reikalauja mokėti, tai turėtų būti sudaryta sutartis, kad man tokios paslaugos reikalingos. O tokios nėra. Be to, galbūt man nereikia visų teikiamų paslaugų, pavyzdžiui, kilimėlių keitimo, garažų apsaugos, tai kodėl turiu mokėti?“ – argumentus žėrė parlamentarė.

„Man buvo pateikta 4727 litų sąskaita, į kurią įskaičiuoti mokesčiai už šilumos sistemos priežiūrą, laiptinių tvarkymą, elektros, liftų eksploataciją, kilimų valymą, apsaugą ir daugybę kitų paslaugų. Tačiau namas tuo metu buvo nepriduotas, jame žmonės negyveno. Vykstant statyboms už tokias paslaugas turi mokėti statytojai, o sąskaitas siuntė man“, – pasakojo Seimo narė.

Prestižinis daugiabutis valstybinei komisijai buvo priduotas praėjusių metų vasarą. V.Martinkaitienė tikino, kad sąskaitas gaudavo ir prieš tai, kai namas buvo priduotas šiai institucijai.

Sutartis privaloma visiems

Gynėjų gatvės 14-o daugiabučio, kuris yra komplekso „Vilniaus vartai“ dalis, gyventojai su bendrove „City Service“ yra sudarę jungtinės veiklos sutartį. Kai buvo sudaryta ši sutartis, dabar V.Martinkaitienei priklausantis butas buvo užsienio piliečio nuosavybė.

Vėliau parlamentarės šeima šį butą iš jo nusipirko. „Vilniaus vartų“ kompleksą plėtojusios bendrovės „Ranga IV investicijos“ rinkodaros direktorė Dita Purlienė patvirtino, kad buvo pasirašyta sutartis su „City Service“ ir ji tebegalioja.

Jungtinė veiklos sutartis sudaroma daugumos namo gyventojų valia. Jei daugiau nei pusė butų savininkų sutinka dėl bendrovių teikiamų paslaugų ir jų kainų, šios sutarties sąlygos privalomos visų butų šeimininkams.

Lietuvoje nekilnojamojo turto savininkai privalo mokėti mokesčius, nesvarbu, ar jie bute gyvena ar ne.

Kiek kainuoja „Ferrari“?

V.Martinkaitienė teigė, kad norėdama išvengti kaltinimų mokesčių nemokėjimu bendrovei „City Service“ atseikėjo beveik 2000 litų, nors iki šiol nesupranta, už ką mokėjusi tokią pinigų sumą.

„Tikėjausi per tą laiką išsiaiškinti, kodėl tiek daug reikia mokėti, kai kitiems Vilniaus gyventojams bendros paslaugos per mėnesį atsieina po keliasdešimt litų“, – tvirtino tautos išrinktoji.

Dienraščio kalbintiems ekspertams šis parlamentarės teiginys kelia šypseną – patogus gyvenimas prestižiniame daugiabutyje turi savo kainą. Juk įsigijus „Ferrari“nederėtų galingo automobilio gamintojų kaltinti dėl to, kad mašinai reikia kur kas daugiau degalų nei įprastam automobiliui.

V.Martinkaitienė mano, kad „City Service“ neturi teisės reikalauti pinigų už kiekvieną mėnesį „Vilniaus vartų“ gyventojams teikiamas paslaugas. „Kaip galima reketuoti vidury dienos? Reketas. Aš manau, kad nesu skolinga“, – tvirtino parlamentarė.

Iš užsieniečio butą pirkusi Seimo narė įsitikinusi, kad tokių nemalonumų patiria ir kiti šalies gyventojai. „Didžiules sąskaitas už paslaugas gavusiems žmonėms net kraujo spaudimas kyla. Tikiuosi, kad Seimo nario skandalu pavyks atkreipti dėmesį į opią problemą ir ją spręsti“, – kalbėjo moteris.

Parlamentarė įsitikinusi, kad liko vienintelis būdas išspręsti klausimą – bylinėtis teisme.

Pataria nesipiktinti

Nekilnojamojo turto agentūros „Ober-Haus“ senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada tvirtino, kad pirkdami butą prestižiniuose namuose žmonės paprastai domisi, kiek kainuos išlaikyti prašmatnų būstą.

„Tokie klientai domisi viskuo. Jei namą saugo apsaugos darbuotojai, jame sumontuotos vaizdo kameros, įrengtas šildomas vestibiulis, o jame pastatyti baldai, ko nėra įprastuose daugiabučiuose, natūralu, kad tokie patogumai papildomai kainuoja šimtą ir daugiau litų“, – aiškino M.Čiulada.

Jo teigimu, paprastai bendra paslaugų suma yra padalijama visų butų savininkams. Mokesčius paskirsto pastatą administruojanti kompanija arba namo bendrija.

„Piktintis tuo tikrai nereikėtų. Galbūt Seimo nariai įpratę viską gauti nemokamai, todėl taip reaguoja“, – įsitikinęs nekilnojamojo turto ekspertas.

Bendrovė „City Service“ nepaneigė, kad V.Martinkaitienės šeima yra skolinga. „Savo klientus gerbiame ir santykių su jais viešai nekomentuojame“, – tepasakė „City Service“ atstovas ryšiams su visuomene Vilius Mackonis.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

NATO generolus saugojo ir legendos

Į Prezidento širdį beldėsi dainomis

Kibernetiniam terorui statomos užtvaros