„Freedom House“ ataskaitoje Lietuvai už politines teises ir piliečių laisves skirta po 1 balą. Visose šalyse galiojančias teises ir laisves ekspertai įvertino balais nuo 1 iki 7. Šioje skalėje 1 reiškia geriausią, o 7 – prasčiausią padėtį.

Analogiškas įvertinimas skirtas ir Estijai. Tuo metu Latvija už politines laisves gavo prastesnį balą nei metais anksčiau – 2. Ekspertai atsižvelgė į korupcijos skandalus, į kuriuos buvo įsivėlę net itin aukštus postus užimantys asmenys.

Tačiau ataskaitoje „Laisvė pasaulyje“, įvertinus praėjusių metų įvykius, pripažinta, jog visose Baltijos šalyse galioja rinkimų demokratija ir jos priskirtinos laisvoms šalims.

Iš viso laisvomis pavadinta 90, arba 47 proc. pasaulio valstybių. Po 1 balą už politines laisves ir piliečių teises, kaip ir Lietuva, gavo penkios dešimtys šalių. Iš dalies laisvos yra 60 valstybių (31 proc.), nelaisvos – 43 valstybės (22 proc.).

Kaip pažymėjo „Freedom House“ tyrimų direktorius Archas Puddingtonas, pernai piliečių laisvės susilpnėjo visame pasaulyje.

Ataskaitoje teigiama, kad labiausiai padėtis pablogėjo Pietų Azijoje, buvusios Sovietų Sąjungos šalyse, Artimuosiuose Rytuose, Šiaurės Afrikoje.

„Piliečių laisvių sumažėjo šalyse, kurios turi didelę politinę įtaką, - Rusijoje, Pakistane, Kenijoje, Egipte, Nigerijoje, Venesueloje, o tai turėjo reikšmės ir regionui bei visam pasauliui“, - nurodo ekspertai. Pavyzdžiui, Rusiją jie pavadino „energetikos turtinga diktatūra“.

Tuo metu Rytų ir Centrinės Europos šalyse, anot „Freedom House“, demokratija vis stiprėja.

Nepriklausoma nevyriausybinė organizacija „Freedom House“ stebi politines laisves ir piliečių teises visame pasaulyje nuo 1972 metų.