Europarlamentaro nuomone, tokią frakciją ar kitą LSDP darinį sukurti paskatino „senosios LSDP vadovybės nenoras ar tiesiog ignoravimas poreikių tų rinkėjų, kurie tradiciškai visame pasaulyje yra tvirtu socialdemokratų elektoratu“.

„Tai rinkėjai, kurie gauna mažas ir vidutines pajamas, ir kurių yra Lietuvoje per 60 proc. Dėl to dalis mūsų elektorato jau ryžtingai nusisuko nuo mūsų ir perėjo į Darbo partijos, Tvarkos ir teisingumo partijos rėmėjų gretas arba visiškai atsisakė ne tik politinės veiklos, bet ir noro dalyvauti rinkimuose. O tai įvyko dėl to, kad mūsų ekonominė-socialinė politika tapo nebeatskiriama nuo turtingų žmonių politinio vedlio - liberalų politikos“, - teigia A.Sakalas.

Anot jo, senoji LSDP vadovybė net nesvarstė galimybės įvesti pasaulio socialdemokratų propaguojamus progresinius pajamų mokesčio tarifus ir pasirinko visų pasaulio liberalų pamėgtą modelį – visiems mažinti mokesčius vienodu procentu.

Naujoji LSDP vadovybė, A.Sakalo nuomone, nors ir pakeitė savo poziciją, bet jokių aiškesnių veiksmų nesiėmė.

„Tas pat pasakytina ir apie nekilnojamojo turto mokestį, kuris įvestas visose senose ES, o Lietuvoje nėra net teorinių mėginimų tai padaryti. Apie šį mokestį nekalbėjo senoji LSDP vadovybė, nekalba ir dabartinė. Mūsų partijos politika tokia, kad man pačiam nebeaišku, ką mes remiame: eilinius piliečius ar verslo magnatus“, - laiške partijos vadovybei rašo A.Sakalas.

LSDP jau daugiau nei pusę metų vadovauja premjeras Gediminas Kirkilas, praėjusių metų gegužę pakeitęs ilgametį partijos vadovą Algirdą Brazauską.

A.Sakalas laiške prezidiumui klausia, su kokiu rinkimų įsipareigojimų rinkiniu partija eina į šių metų rudenį vyksiančius Seimo rinkimus, kad rinkėjas socialdemokratus atskirtų nuo Darbo partijos, Tvarkos ir teisingumo partijos, „kitų vieno žmogaus partijų, o taip pat nuo įvairių spalvų liberalų įskaitant socialliberalus, su kuriais net žadama sudaryti koaliciją“.

„Skiriamosios linijos tarp LSDP ir paminėtų partijų nebeliko, todėl tikėtis didelių pergalių rinkimuose neverta. Greičiau mūsų laukia didesnis ar mažesnis pralaimėjimas. Tą patvirtina ir įvairios reprezentacinės apklausos. Žinoma, jeigu niekas nepasikeis mūsų politikoje. Todėl dabar pats laikas ryžtingai pakeisti partijos politiką atmetant lig šiol vykdytą liberalų politiką ir grįžtant prie socialdemokratinės“, - teigia europarlamentaras.

Jis tvirtina sveikinąs partijos bičiulių iniciatyvą sukurti formalią ar neformalią partijos bičiulių grupę, kuri darytų viską, kad partijos socialinė - ekonominė politika pasikeistų iš esmės.

„Aš sveikinu šią iniciatyvinę grupę ir dėl to, kad ji eina ne partijos skaldymo keliu, kuris pasireikštų mėginimais įkurti naują partiją kartu išstojant iš LSDP, bet kuri nori reformuoti LSDP jos negriaudama iš vidaus“, - laiške partijos vadovams teigia europarlamentaras.

Anot A.Sakalo, tokios grupės veikla – tai LSDP demokratinių principų praktinė demonstracija, kur kiekviena nuomonė yra vertinama ir su ja skaitomasi ir už jos viešus pareiškimus netaikomos jokios sankcijos.

„LSDP - tai ne sektantų partija, bet laisvų piliečių partija,“ – teigia LSDP garbės pirmininkas.

Jis ragina Socialinės teisingumo frakcijos steigėjų iniciatyvinės grupės pareiškimą per mėnesį svarstyti kiekviename partijos skyriuje, o po to – tarybos posėdyje.