- Kurią dieną ir kurią valandą Lietuva tampa Šengeno grupės nare?,
– paklausėme R.Čiupailos.

- Naujų devynių šalių įstojimo į Šengeną ceremonijos vyks gruodžio 21–22 d. Europos Komisijos pasiūlymu buvo nuspręsta surengti keturias tokias ceremonijas, pažymint kiekvieno regiono įstojimą ir taip simboliškai galutinai pašalinant vadinamąją „geležinę uždangą“.

Trys Baltijos šalys – Lietuva, Latvija ir Estija – įstojimo į Šengeną ceremoniją surengs gruodžio 21 d. anksti ryte. Tos pačios dienos popietę turi vykti analogiški renginiai Lenkijoje ir Čekijoje, gruodžio 22 d. rytą į Šengeną formaliai įstos Vengrija ir Slovakija, popiet – Slovenija ir Malta.

Taigi, Lietuvos ir Latvijos bei Lietuvos ir Lenkijos pasienio punktai formaliai atsidarys kažkurią valandą gruodžio 21 d. Kurią, dar nelabai žinoma, tai priklausys nuo tam tikrų techninių klausimų išsprendimo. Man atrodo, kad tai jau nebesvarbu – kai ketverius metus lauki to įvykio, dvidešimt minučių į vieną ar į kitą pusę nieko nereiškia.

- Tą pačią dieną atsidarys ne tik vidinės sausumos sienos, bet ir jūrų?

- Taip. Oficiali jūrų sienos atidarymo ceremonija įvyks Rygos uoste vėlų gruodžio 20 d. vakarą.

- Kada atidaromos oro erdvės sienos?

- Oro uostų parengimas Šengeno erdvės reikalavimams visoje Europos Sąjungoje užtrunka kiek ilgiau, nei šlagbaumų pakėlimas sausumoje. Be to, negalima sutrikdyti lėktuvų eismo, nes oro uostai turi atskirti lėktuvus, skrendančius į Šengeno erdvės miestus, nuo tų, kurie skrenda kitur. Todėl oro sienų atidarymą geriausia padaryti tuomet, kai keičiasi oro linijų tvarkaraščiai. Tai įvyks kitų metų kovo 30 d., sulig vasaros tvarkaraščio įvedimu.

Pasienio postų negriaus

- Panagrinėkime labai praktiškus pavyzdžius. Tarkime, važiuosime automobiliu per sausumos sieną į Latviją arba Lenkiją. Kas mūsų laukia ant sienos, kur dabar tikrinami dokumentai?

- Nieko. Dokumentų patikros nebeliks. Jums nebereikės sustoti, ištraukti savo asmens tapatybę įrodantį dokumentą. Galėsite ramiai važiuot toliau. Kad esame Lenkijoje ar Latvijoje sužinosime iš paprasto mėlyno pakelės skydo su šalies pavadinimu, kurį ratu sups auksinės ES žvaigždutės.

- O kas bus su pasienio kontrolės pastatais, kurie yra dabar? Negi griausime?

- Jie liks stovėti. Kol kas neaišku, ką tuose pastatuose įrengsime. Gali būti, kad prie jų bus palikti „Stop“ ženklai, reikalaujantys šiek tiek pristabdyti mašiną.

- Jūros siena. Klaipėdoje lipant į keltą, vykstantį į Švediją ar Vokietiją, dabar pasienio tarnyboms reikia rodyti dokumentus. Nuo įstojimo į Šengeno grupę mums to daryti jau nebereikės?

- Taip. Pasienio dokumentų kontrolės nebeliks nei Lietuvos krante, nei kitos Šengeno valstybės krante. Tačiau ji išliks, jeigu keltas plauks į Šengenui nepriklausančią valstybę. Pavyzdžiui, jeigu atsirastų kelto linija Klaipėda – Sankt Peterburgas, išliktų ir pasienio kontrolė, ir muitinė, ir ne tik Klaipėdoje, bet ir Sankt Peterburge.

Nebeliks eilių

- Lipant į lėktuvą, skrendantį į Šengeno valstybę, irgi nebereikės rodyti dokumentų?

- Vilniaus, Kauno ir Palangos oro uoste lipant į lėktuvą, skrendantį į Šengeno valstybę, nebereikės rodyti dokumentų mūsų pasieniečiams, kas dabar yra privaloma. Kita vertus, oro uostų saugumo personalas gali pareikalauti parodyti jūsų asmens tapatybės dokumentą ir bilietą, nes tai gali būti reikalinga tvarkai ir skrydžių saugumui užtikrinti.

Dokumentų tikrai nereikės rodyti, kai nusileisite Šengeno valstybėje. Eisite tiesiai prie bagažo atsiėmimo ir išėjimo. Tas pats galioja ir iš Šengeno valstybės grįžus į Vilnių, Kauną ar Palangą.

- Taigi nebeliks kartais ilgokų eilių prie pasų kontrolės mūsų oro uostuose?

- Nebeliks.

- Regis, keliaujant į Airiją ir Didžiąją Britaniją patikra išliks?

- Šios šalys nėra prisijungusios prie Šengeno erdvės, tik susijusios su ja tam tikromis sutartimis. Tai reiškia, kad Lietuvai įstojus į Šengeną atvykstant į britų salas reikės pateikti pasą arba asmens tapatybės kortelę. Lėktuvai į Londoną, Dubliną ir kitus britų salyno oro uostus išskris iš ne Šengeno grupės zonų mūsų oro uostuose.

Paso vis tiek reikės

- Taigi, po Šengeną galėsime keliauti kaip po Lietuvos rajonus, netgi neturėdami su savimi jokių asmens tapatybės dokumentų?

- Toli gražu ne! Dokumentų kontrolės panaikinimas pasienyje nereiškia, kad į Šengeno valstybes galima vykti be dokumentų. Nors kertant valstybių sienas niekas jūsų neprašys pateikti dokumentų, vis dėlto nėra garantijos, kad to nepadarys pirmas sutiktas policininkas kurios nors valstybės miesto gatvėje. Galima sakyti, kad asmens dokumentas būtinas norint įrodyti, jog esate Šengeno zonos pilietis, o ne nelegalus imigrantas.

- Vadinasi, sakykim, iš Pasvalio išvažiavus į Rygą automobiliu reikia būtinai pasiimti asmens kortelę ar pasą, nors pasienyje jo ir nepatikrins?

- Reikia. Niekada nežinote, ar kartais nebūsite patikrintas. Juk vykstate į kitą valstybę, todėl dokumentai būtini. Ypač oro uostuose, nes ten tikriausiai bus patikrinta jūsų tapatybė įlipant į lėktuvą, kad oro linijos įsitikintų, jog tikrai skrendate jūs, o ne kažkas kitas.

Gali vėl įvesti patikrą

- Ar Šengeno valstybės turi teisę bent laikinai uždaryti savo sienas?

- Bet kuri Šengeno grupės valstybė turi teisę laikinai panaikinti šios zonos taisykles ir prie savo vidaus sienų kurį laiką tikrinti atvykstančiųjų dokumentus. To prireikia tuomet, kai valstybei reikia užtikrinti viešąją tvarką ar nacionalinį saugumą.

Tokie sprendimai paprastai priimami, kai tam tikroje valstybėje vyksta kokie nors stambūs tarptautiniai renginiai, pavyzdžiui, pasaulio ar Europos čempionatai arba NATO viršūnių susitikimai. Tarkime, kitų metų birželį Austrijoje vyks Europos futbolo čempionatas. Labai didelė tikimybė, kad prieš čempionatą ir jo metu austrai tikrins į jų šalį įvažiuojančiųjų asmens tapatybės dokumentus. - Ar sulig įstojimu į Šengeną bus sustiprinta Lietuvos sienų su trečiosiomis šalimis, tai yra su Rusija ir Baltarusija, apsauga?

- Nesugriežtėja nė kiek, lieka tokia pat, kokia yra dabar.

“Vilniaus dienoje” taip pat skaitykite:

Kalėdų karavanas – jau kelyje.

Kasdienė draugystė su gyvūnais ligas stumia užmarštin.

JAV senatorių skandina aistra vyrams.