DELFI kviečia jus padėti išrinkti labiausiai kvapą gniaužiančius Lietuvos objektus –
po septynis statinius ir gamtos objektus
.

Elektroniniu paštu stebuklai@delfi.lt siūlykite, kurie mūsų šalyje esantys objektai – bažnyčios, vienuolynai, pilys, dvarai, namai, bokštai, tiltai, kiti statiniai, viešose vietose eksponuojamos skulptūros, kalvos, rieduliai, miškai ar girios, vandens telkiniai ir kt. – jūsų manymu, verti Lietuvos stebuklo vardo.

Nurodykite ne tik objekto pavadinimą, bet ir kur jis yra, jei žinote, autorių, taip pat pridėkite, į kurių stebuklų sąrašą – gamtos ar žmogaus rankų sukurtų – jį siūlote. Savo pasiūlymą ar pasiūlymus galite pagrįsti trumpu aprašymu ir nuotraukomis.

Į septynių Lietuvos stebuklų sąrašą gali pretenduoti mūsų šalyje esantys statiniai ar viešose vietose eksponuojamos skulptūros. Svarbu, kad jie būtų išlikę iki šiol.

Pretendentai į septynis gamtos stebuklus turėtų būti tik gamtos sukurti ir apčiuopiami objektai, kurių nėra patobulinęs žmogus. Tai gali būti miškai ar girios, konkretūs augalai, kalvos, rieduliai, urvai, kranto linija, ežerai, upės, jūra, salos, pusiasaliai, tam tikros teritorijos ir pan.

Vėliau, padedant menininkams, kultūros, architektūros, geografijos ir kitų sričių specialistams, bus atrinkta po 20 pretendentų į stebuklų bei gamtos stebuklų sąrašą. Tuomet portale DELFI galėsite balsuoti už, jūsų manymu, įspūdingiausius žmogaus ir gamtos kūrinius.

Naujaisiais septyniais pasaulio stebuklais vadinami įspūdingiausi šiuolaikiniai pasaulio statiniai: Didžioji kinų siena, virš Rio de Žaneiro iškilusi Kristaus Atpirkėjo statula, inkų miesto Maču Pikčaus liekanos Peru, majų miesto Čičen Icos griuvėsiai Meksikoje, Indijos mieste Akroje esantis Tadž Mahalio mauzoliejus, senovinis Petros miestas Jordanijoje ir Romos Koliziejus.

Jų sąrašas buvo paskelbtas šių metų liepos 7 dieną, o jį, balsuodami internetu, telefonu ar trumposiomis žinutėmis, sudarė maždaug 100 mln. žmonių. Iniciatyvos išrinkti naujuosius pasaulio stebuklus ėmėsi kino kūrėjas, pilotas ir milijonierius iš Šveicarijos Bernardas Weberis.

Pirmąjį septynių pasaulio stebuklų sąrašą prieš daugiau nei 2 tūkst. metų sudarė graikų mokslininkas Anipatras. Į jį buvo įtraukti kabantys Semiramidės sodai Babilone, Dzeuso statula Olimpijoje, Artemidės šventykla Efese, Halikarnaso mauzoliejus, Rodo kolosas, Aleksandrijos švyturys ir Cheopso piramidė Egipte. Tik pastaroji yra išlikusi iki šių dienų, kitus sunaikino žemės drebėjimai arba gaisrai.