Verslininkai negudravo

Kalbos sukosi apie penktadienio naktį – laiką iki vidurnakčio, kuomet visi skubėjo paskęsti alkoholyje.

„Likus valandai iki vidurnakčio žmonės kaip pakvaišę puolė pirkti gėrimus. Visi skubėjo prisigerti iki draudimo pradžios arba prikaupti kuo daugiau alkoholio, kad dar galėtų pasėdėti bare. Nieko panašaus iki šiol nebuvau mačiusi", - pasakojo miesto centre esančio populiaraus kokteilių baro darbuotoja.

Šeštadienio pavakarę barmenė nuobodžiaudama tvarkingai lankstė ir dėjo į krūvą popierines servetėles. Bare buvo užimtas tik vienas stalelis – grupelė jaunuolių siurbčiojo pieno kokteilius. Dažnoje kavinėje šie gėrimai šeštadienį buvo parduodami su nuolaida.

Neprarasdamas vilties gauti bent mažą bokalą alaus, Gedimino prospektu patraukiau į kitą vietą – ten, kur savaitgalio vakarais ne tik vartojamas alkoholis, bet ir vyksta šokiai. Jau prie naktinio klubo durų mane pasitiko užrašas, įspėjantis, kad alkoholio negausiu.

Barmenai net nemėgino gudrauti, nors draudimo įsigaliojimo išvakarėse buvo spėjama, kad atsiras gudraujančių ir pinigus už gėrimus imsiančių prieš ir po draudimo, o per draudimą svečius neva vaišinsiančių, nes gerti juk nedraudžiama.

Tačiau barų, kuriuose pabuvojau, šeimininkai draudimą suprato taip, kaip ir norėjo jo sumanytojai: Rugsėjo 1-ąją užeigose ne tik neprekiauta, bet ir neleista vartoti alkoholio. "Nėra prasmės rizikuoti. Bet koks išradingumas mums gali kainuoti tūkstančius litų ar net leidimą prekiauti alkoholiu", - teisinosi naktinio klubo vadybininkė.

Už įstatymo reikalavimo nesilaikymą įmonės gali būti baudžiamos nuo 500 litų iki 2 tūkst. litų bauda, o už minėtą pažeidimą, padarytą pakartotinai per dvejus metus nuo baudos paskyrimo, bauda siekia nuo 2 tūkst. iki 5 tūkst. litų.

Dėl to kai kurie sostinės barai šeštadienį iš viso nedirbo. Kitų šeimininkai išradingumą demonstravo pareikšdami protestą prieš, jų manymų, neprotingą draudimą.

Populiariame sostinės vyno bare netoli Aušros vartų lankytojai vietoje alkoholio butelių lentynose išvydo tvarkingai sustatytus pieno pakelius. Gerai nusiteikęs barmenas į vyno taures taip pat pilstė pieną. Šioje užeigoje netgi išgirdau nuomonę, jog draudimas prekiauti alkoholiu vieną dieną per metus – nieko baisaus.

Panašios kalbos baigėsi, kai laikrodis išmušė vidurnaktį – pirmąją taurę alaus gavęs lankytojas pasveikintas plojimais, o prie baro jau spaudėsi visą parą uždrausto gėrimo laukusi minia.

DELFI jau skelbė, kad Seime ruošiamasi taisyti Alkoholio kontrolės įstatymą ir prekybą alkoholiu Rugsėjo 1–ąją uždrausti tik mažmeninės prekybos parduotuvėse. Tuo atveju barai, restoranai ir kitos viešojo maitinimo įstaigos nepatogumo dėl draudimo nepatirtų.

Kartu siūloma nuo 2010 metų visiškai drausti visų rūšių alkoholio reklamą, nuo 2008 metų – automobilio salone vežti alkoholį atidarytoje taroje ir jį vartoti automobilyje, alkoholį parduoti alkoholį degalinėse, kioskuose ir nestacionariose degalinėse, o kitose parduotuvėse drausti naktinę prekybą svaigalais.

Medikai padėjo vienam padauginusiam paaugliui

Kaip pranešė LNK "Žinios", ligoninėse atsūdūrė apie pora dešimčių paauglių, daugiausia - Vilniuje ir Šiauliuose. Kaune, kaip pranešė TV3 "Žinios", ligoninėje atsidūrė keturios neblaivios paauglės.

Į Vilniaus ligonines per parą buvo pristatyta 13 neblaivių asmenų, pranešė Lietuvos radijas. Pasak gydytojų, tai yra kiek mažiau nei įprastai. Sostinės policija pirmąją mokslo metų dieną vadina gana ramia.

Vilniaus policijos komisariato budėtojas Erikas Tomaševičius sakė, kad pareigūnai darbo turėjo panašiai kaip ir kiekvieną savaitgalį.

„Palyginus su praeitu šeštadieniu, galima sakyti, kad kiekis nepakito. Nusikaltimų sveikatai vakar buvo šeši, praeitą savaitgalį - trys. Plėšimų vakar sumažėjo - buvo trys, o praeitą - šeši. Taip pat sumažėjo vagysčių, padaugėjo eismo įvykių, bet eismo įvykių metu sužalotų asmenų sumažėjo. Neblaivių vairuotojų sulaikyta vienuolika, o užpraeitą šeštadienį - devyni", - Lietuvos radijui sakė pareigūnas.

Tiesa, Vilniuje medikų pagalbos prireikė vienam alkoholiu apsinuodijusiam nepilnamečiui.

Šiauliuose buvo ramiau nei tikėtasi

Šiauliuose Rugsėjo 1-ajai ruoštasi lyg mūšiui: buvo sustiprintos policijos budėtojų pajėgos, medikai įspėti, kad gali tekti gelbėti nusigėrusius vaikus.

Tačiau išaušus rugsėjo 2-osios rytui, dideliam visų tarnybų ir eilinių šiauliečių džiaugsmui, paaiškėjo, kad išskirtinių incidentų su girtais paaugliais nebuvo. Į ligoninę atvežti penki paaugliai, tačiau neblaivūs buvo tik trys. 14-15 metų vaikinukai skundėsi sveikatos sutrikimais, kuriuos sukėlė išgertas alkoholis, tačiau reanimuoti vaikų nereikėjo.

Gali būti, kad paauglius nuo nusigėrimo išgelbėjo gamta – Šiauliuose buvo vėsu, lijo, todėl pamėgtose jaunimo susibūrimo vietose prie Talšos ežero ir Saulės laikrodžio ilgam niekas nesibūriavo.

Policijos patruliai pranešė, kad daugiau nei 10 girtų vaikų sulaikė Rugsėjo 1-osios išvakarėse. Neatmetama, kad tai buvo iš anksto alkoholio prisipirkę jaunuoliai, kurie prisigėrė nesulaukę šventės.

Labiausiai medikai, policininkai, pedagogai ir jaunuolių tėvai buvo išsigandę prieš porą-trejetą metų, kai Rugsėjo 1-ąją girti paaugliai voliojosi pievelėse, nusigėrę iki komos vežti į reanimacijos palatas.

Paaiškėjo, kad vaikams alkoholis pasiekiamas ne sunkiau nei arbata - alų, vyną ir stipresnius gėrimus jaunimui dažniausiai pirko paprašyti praeiviai.

Tuomet Šiaulių politikai ir pasiūlė apriboti prekybą alkoholiu rugsėjo pirmąją. Vėliau pasigirdo kritika - esą tokiais draudimais jaunimui blaivybės neįskiepysi.