Seimo kontrolierius Augustinas Normantas parapijiečių skundą pripažino pagrįstu ir Krikščionių demokratų partijos nariui A.Frankui rekomendavo vengti konfliktų bažnyčioje.

Dėl Papilio bažnyčios sinodo kolegijos prezidento skunde išdėstytų teiginių politikas privalėjo pasiaiškinti ir Biržų rajono savivaldybės merui Regimantui Ramonui.

„Susėdome, pakalbėjome, esu įsitikinęs: meras mane suprato, - DELFI sakė A.Frankas. - Manau, nei valstybės, nei savivaldybės institucijos neturi teisės kištis į bažnyčios vidaus reikalus. Aš net nesiruošiu kištis kaip politikas. Kaip bendruomenės narys, manau, turiu teisę išsakyti savo nuomonę.“

Sinodo kolegija skunde Seimo kontrolierių įstaigai nurodė, kad A.Frankas kišasi į bažnyčios vidaus reikalus, skaldo tikinčiųjų bendruomenę, aktyviai bendradarbiauja su Biržų parapijos bažnyčios sinodo steigėju bei parapijos tikinčiųjų susirinkimuose prisistato kaip Biržų rajono savivaldybės meras ir bando jiems pirmininkauti.

A.Frankas neigė Papilio sinodo parapijiečių teiginius. Politikas teigė, kad Biržų ir Papilio evangelikų reformatų sinodus kamuoja vidiniai tarpusavio nesutarimai, todėl kai kurie Papilio sinodo parapijiečiai nepatenkinti, kad jis aktyviai dalyvauja Biržų evangelikų reformatų bažnyčios veikloje.

„Mano senelis Papilių bažnyčioje dirbo kunigu, - sakė A.Frankas. – Po karo jis su parapijos seniūnu atstatinėjo apgriautą bažnyčią. Neseniai sužinojau, kad po mirties parapijiečiai neleido buvusio seniūno bažnyčioje pašarvoti, nuvažiavau su žmonėmis pasikalbėti. Kokių tada neišgirdau įžeidinėjimų ir net grasinimų. Manau, kad kai kurie žmonės yra suklaidinti ir nežino, dėl ko kilo ginčas“.

Politikas sakė, kad kai kurie parapijiečiai net apsilankė Krikščionių demokratų partijos būstinėje ir jį apskundė partijos vadovams.

„Kartą vienas tikinčiųjų man pasakė: kodėl tu šūdų privarei į bažnyčią? Tai aš jiems viešai atkirtau, kad jūs pirmiausiai išsimėžkite patys, tačiau jeigu reikės, ir aš išmėšiu“, - incidentą prisiminė Biržų vicemeras.

Jis sako, kad šiuos žodžius pasakęs kaip eilinis parapijietis, tačiau parapijiečiai to nesuprato ir esą todėl parašė keletą skundų įvairioms institucijoms.

Seimo kontrolieriui Papilio parapijos tikinčiųjų seniūnės bei aštuoni parapijiečiai patvirtino, kad Biržų vicemeras įsivėlė į konfliktą. Tačiau Biržų evangelikų bažnyčios kunigas, superintendentas Rimas Mikalauskas apie politiką atsiliepė tik teigiamai, pasidžiaugė, kad vicemeras lankosi pamaldose.

Vis dėlto, kontrolierius mano, kad A.Frankui reikėtų vengti konfliktinių situacijų.

„Pareigūno ir politiko elgesys turi būti teisingas, nesavanaudiškas, padorus, nešališkas, pagarbus. Pareigūnas ir politikas turi elgtis taip, kad dėl jo veiksmų teisingumo, nesavanaudiškumo, nešališkumo, pagarbumo nekiltų nė mažiausių abejonių. Iš skundo tyrimo medžiagos matyti, kad dėl Biržų rajono savivaldybės mero pavaduotojo veiksmų tinkamumo, nesavanaudiškumo, nešališkumo, pagarbumo kyla tam tikrų abejonių.“, - konstatavo Seimo kontrolierius.

„Nežinau, kokie gali būti vieši ir privatūs interesai, aš jokių grupuočių neginu, kaip vicemeras - kuruoju visuomenines organizacijas, - sakė A.Frankas. – Kaip politikas, jokių sprendimų dėl bažnyčios nepriėmiau, - aš tik paprastas žmogus, kalbu tik kaip parapijietis. Todėl manau, kad yra tam tikrų grupuočių noras mane eliminuoti iš bažnyčios veiklos. Tačiau neketinu niekur trauktis“.

Vicemeras užsiminė, kad parapijiečiai skundą buvo parašę ir į policiją.