Komisijai, į kurią įtraukti generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis, VSD generalinis direktorius Povilas Malakauskas, europarlamentarai Vytautas Landsbergis ir Aloyzas Sakalas, užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas, jo patarėjas Jurgis Jurgelis, Seimo užsienio reikalų komiteto pirmininkas Justinas Karosas bei visuomeninio judėjimo pirmininkas Jonas Kronkaitis, vadovaus filosofas Vytautas Ališauskas.

Visiems jiems dalyvauti komisijos darbe buvo pasiūlyta penktadienį. „Tai buvo labai netikėta, tačiau džiugu, kad komisiją sudaro visuomenės pasitikėjimą įgiję asmenys“, - sakė komisijos vadovas V.Ališauskas.

Premjero patarėja tvirtino, kad komisiją nuspręsta sudaryti dėl visuomenėje iškeltų dvejonių dėl V.Pociūno žūties aplinkybių.

„Kai kyla tiek daug klausimų ir ši tema nuolat aitrinama, premjeras sudarė komisiją saugumo karininko žūčiai ištirti, - sakė N.Pumprickaitė. – Jeigu komisija nuspręs, kad prokurorų tyrimas buvo neišsamus, bus dar kartą kreipiamasi į Generalinę prokuratūrą dėl bylos ikiteisminio tyrimo atnaujinimo, jeigu paaiškės, kad viskas buvo atlikta gerai, padėsime tašką“.

Filosofas V.Ališauskas tikisi, kad komisija į pirmąjį posėdį susirinks maždaug per dvi savaites. Būtent tada ir bus nuspręsta, kokių veiksmų imsis jos nariai. Tikimasi, kad premjero sudarytai darbo grupei bus leista susipažinti su Generalinės prokuratūros atlikto ikiteisminio tyrimo medžiaga.

„Mūsų uždavinys – toliau dirbti su V.Pociūno žūties medžiaga ir padaryti tarpines išvadas, - sakė V.Ališauskas. - Galutines išvadas su tokia medžiaga, kokia šiandien yra, sunku bus padaryti, bet be jokios abejonės lauksime, ar neatsiras naujos informacijos ar interpretacijų galimybių. Noriu pabrėžti, kad mūsų tikslas nėra dubliuoti kieno nors darbą“.

DELFI primena, kad Generalinė prokuratūra nutraukė tyrimą dėl V.Pociūno žūties. Šį sprendimą žuvusiojo našlė Liudvika Pociūnienė apskundė aukštesniajam prokurorui, tačiau jis skundą atmetė. Prieš savaitę našlė įteikė skundą Vilniaus miesto 2-ajam apylinkės teismui. Jis dar nėra išnagrinėtas.

Skunde teigiama, kad byloje esantys duomenys, patvirtinantys išvadą, jog V.Pociūnas buvo išstumtas, iš esmės nelaikomi net įrodymais bei nevertinami. Teismo prašoma įpareigoti prokurorus paskirti papildomas ekspertizes, kurios gali įrodyti, kad pulkininkas buvo prievarta išstumtas per langą ir priešinosi.

„Be to, manome, kad tyrimas yra nepilnas, nes nebuvo ištirti įrodymai, kurie galėtų patvirtinti, kad V.Pociūnu norėta atsikratyti, atimti gyvybę dėl tyrimų, kuriuos jis atliko dirbdamas Valstybės saugumo departamento valdybos viršininku, - yra sakęs advokatas Kęstutis Čilinskas. - Tokios abejonės yra išreikštos yra ir Seimo nutarime. Tuo tarpu Seimas neturi kompetencijos tirti nusikaltimus, o prokuratūra į visa tai net neatsižvelgė bei nevertino įrodymų“.

Valstybės saugumo karininkas V.Pociūnas žuvo pernai rugpjūčio 23 dieną apie 2.15 val., kai iškrito pro viešbučio devinto aukšto langą Breste. Baltarusija dėl šio įvykio neiškėlė bylos – iš karto po įvykio buvo pareikšta, jog įvyko nelaimingas atsitikimas.

Lietuvos generalinė prokuratūra, gavusi kompleksinio biomechaninio objektų tyrimo išvadą, kurioje nenustatyta požymių ir pėdsakų, patvirtinančių, jog VSD karininkas buvo pašalinėmis jėgomis išstumtas arba išmestas per langą, bylą nutraukė.

Prokurorai konstatavo, jog V.Pociūno mirtis įvyko ne dėl kitų asmenų padarytos nusikalstamos veikos, o dėl nelaimingo atsitikimo.

Tyrimo metu prokurorai nustatė, kad V.Pociūnas per viešbučio „Inturist“ devintojo aukšto pravertą kambario langą iškrito savaime. Pro langą jis krito gyvas, o visi sužalojimai susidarė kūnui nukritus iš didelio aukščio ir atsitrenkus į kietus paviršius.