Pasak komisijos pirmininko Andriaus Baranausko pasirašyto rašto, rugsėjo 19-23 d. 6 šios komisijos nariai Prancūzijoje aplankytų branduolinės energetikos objektus – branduolinio kuro gamyklą „La Hague“ ir kompanijos EDF statomą naujos kartos atominį reaktorių Flamanvilio elektrinėje.

Prašoma visas tokios komandiruotės išlaidas padengti iš „Seimo narių komandiruočių fondo rezervo lėšų“. 6 parlamentarų komandiruotė į Prancūziją Seimo biudžetui kainuos beveik 29 tūkst. litų. Parlamento valdyba šiandien turėtų spręsti, ar pritarti tokiai kelionei.

Kvietimas Seimo nariams apsilankyti Prancūzijoje ir susipažinti su tik vienos kompanijos EDF gaminamais branduoliniais reaktoriais gautas tarpininkaujant Pasaulio energetikos tarybos Lietuvos komitetui. Jo direktorius Gintaras Adžgauskas neslepia, kad kvietimas Seimo nariams išsiųstas paaiškėjus, jog parlamentarai pritarė Naujos atominės elektrinės statybos įstatymui.

Vienas didžiausių būsimųjų darbų - tarptautinis konkursas naujos jėgainės reaktoriui gaminti bei statyti. Jame galės dalyvauti ir prancūzų kompanija, kurią nori aplankyti Lietuvos parlamentarai.

„Kauno dienos“ paklaustas, ar etiška vykti tik pas vieną potencialų būsimojo konkurso dalyvį, A.Baranauskas atsakė nematąs tame nieko bloga.

„Ir aš pats, ir kiti komisijos nariai jau yra aplankę ne vieną šioje srityje dirbančią užsienio kompaniją. Kategoriškai atmetu prielaidas, kad imsimės proteguoti tą prancūzų bendrovę, į kurią esame kviečiami“, - pabrėžė parlamentaras.

Tačiau tarnybinės etikos ekspertai nėra tikri, ar verta daugelį tūkstančių valstybės biudžeto lėšų leisti tokiai Seimo narių pažintinei kelionei.

„Dar suprasčiau, kad būtų skiriami pakankamai dideli pinigai mūsų atominės energetikos specialistų kelionėms susipažinti su įvairių Vakarų valstybių patirtimi branduolinėje srityje. Pabrėžčiau – ne vienos, bet įvairių kompanijų patirtimi. Bet kodėl siunčiami politikai, man nelabai aišku“, - gūžčiojo pečiais „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas, Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos narys Rytis Juozapavičius.