Antradienį sostinės policijos pareigūnai išnagrinėjo penkių judėjimo „Kritinė masė“ dviratininkų administracinių pažeidimų bylas. Policija apsiribojo švelniomis baudomis dviratininkams – švelniausia, vos 15 litų bauda, skirta vienam nepilnamečiui.

Dviratininkai buvo nubausti, nes važiavo ne kelkraščiu, o viduryje gatvės. Už administracinį teisės pažeidimą jiems grėsė bauda nuo 25 iki 50 litų. Nepilnamečiui skirta švelnesnė bauda, nors buvo nustatyta, kad jis dviračiu važiavo degant raudonam šviesoforo signalui.

Sankcijų judėjimo nariai sulaukė po liepos 27-osios incidento Vilniaus centre, kai apie 100 dviratininkų kolona, kaip ir kiekvieną paskutinį mėnesio penktadienį, važinėjo Vilniaus gatvėmis. Policija penkis žygio organizatorius sulaikė už kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimus ir nepaklusimą policijai.

Vilniuje ties Jogailos gatvės ir Gedimino prospekto sankryža policijai gaudant dviratininkus kurį laiką buvo užtvertas eismas. Policija teigė vykdžiausi reidą prieš nedrausmingus motociklų ir mopedų vairuotojus – esą buvo gauta informacija, kad apie 100 dviratininkų važiuoja gatvėmis ir kelia chaosą.

Tuo tarpu dviratininkai policiją kaltino teisių pažeidinėjimu ir sulaikymą sieja su pasikeitusia Vilniaus valdžia. Jie teigė, kad dviratininkai buvo sulaikyti policijos automobiliams užblokavus eismą. Beje, Kauno meras Andrius Kupčinskas taip pat priklauso „Kritinei masei“, tačiau incidentų tarp dviratininkų ir policijos laikinojoje sostinėje nebuvo kilę.

„Kritinei masei“ priklausantys dviratininkai po sulaikymo susitiko su Lietuvos policijos Eismo priežiūros tarnybos vadovais. Susitikimo metu buvo aptarta, kad dviratininkai, policija ir savivaldybės atstovai turėtų prisėsti prie bendro stalo ir aptarti iškilusias problemas. Gali būti, kad toks susitikimas įvyks jau šį ketvirtadienį.

Pasak Vilniaus Eismo priežiūros tarnybos Kelių patrulių rinktinės vado Mariaus Putrimo, mieste galėtų vykti dviratininkų akcijos, tačiau jiems derėtų iš anksto pasirūpinti leidimais. „Svarbu, kad jie oficialiai kreiptųsi į policiją ir nurodytų savo renginio tikslus, - sakė M.Putrimas. – Tada juos galėtų lydėti policijos palyda – dviratininkai tik minimaliai galėtų trikdyti eismą“.