“Noriu pasidžiaugti, kad išreiškiama pilietinė pozicija, tokios visuomenės mums ir reikia, kuri žino ir išreiškia savo poziciją”, - po susitikimo su “Lietuvos” kino teatro gynėjais žurnalistams sakė V.Muntianas.

Tačiau “pilietininkų” vadovas vengė vertinti piliečių keliamą problemą – bandymus teisminiais ieškiniais slopinti aktyvią pilietinės pozicijos raišką.

Neseniai paskelbta žinia, jog "Lietuvos" kino teatro pastatą įsigijusi UAB "Rojaus apartamentai" iš kino teatro gynėjų siekia prisiteisti daugiau nei 200 tūkstančių litų.

Bendrovė pateikė civilinį ieškinį keturiems judėjimo "Už Lietuvą be kabučių" aktyvistams, teigdama, jog pastarieji peržengia kompetenciją ir negali ginti viešojo intereso.

Verslininkai prašo padengti jiems visas bylinėjimosi išlaidas, taip pat taikyti laikinąsias apsaugos priemones - areštuoti atsakovų turtą.

Teismas atsisakė naudoti minėtas apsaugos priemones, tačiau paties ieškino nagrinėjimo data kol kas nepaskelbta.

V.Muntianas šiuo atveju pažymėjo, jog pagal Civilinį kodeksą teismas privalo priimti nagrinėti kad ir tokį ieškinį.

Pačios tendencijos, kuomet viešąjį interesą bandantys ginti “piliečiai” patys tampa teisminio persekiojimo taikiniais, Seimo vadovas nevertino.

Tiesa, Seimo pirmininkas žadėjo, jog bus atsižvelgta į minėtų piliečių siekį dalyvauti rengiant ir svarstant naują Viešojo intereso gynimo įstatymą.

Be to, parlamentinės kontrolės būdu – Seimo Audito, Aplinkos apsaugos komitetuose - bus atidžiau “pasižiūrėta” ir į vadinamąją “Lietuvos” kino teatro bylą.

Vienas “Už Lietuvą be kabučių” judėjimo aktyvistų menininkas Gediminas Urbonas teigė, jog verslininkų ieškiniai piliečiams – “atviras ir įžūlus būdas susidoroti ir bandymas įbauginti pilietinę visuomenę”.

Judėjimo advokatas Giedrius Justas Baranauskas teigė, jog tokiu ieškiniu visuomenei žala jau padaryta: “Visuomenei siunčiama žinia: nedarykite, nedalyvaukite ir netrukdykite stipriems bei galingiems investuotojams. Psichologinė žala jau padaryta, didelė visuomenės dalis jau išgirdo, kad ir jiems gali nutikti taip pat“.

Beje, tai ne pirmas kartas, kuomet piliečiai, bandantys teisiniais būdais ginti viešąjį interesą, sulaukia ieškinių ir pirmiausia bandymų areštuoti jų turtą.

Prieš kelerius metus gyvenamąjį daugiaaukštį namą Vilniaus Žirmūnų mikrorajone stačiusi bendrovė “Baltijos ąžuolas” nepaisė gyventojų protestų, dėl pradėtų statybų kirsdama medžius ir naikindama vaikų žaidimo aikštelę.

Gyventojams apskundus šias statybas teismui, pastarieji netruko sulaukti verslininkų atsako – bendrovė "Baltijos ąžuolas" kreipėsi į teismą dėl jai padarytos žalos sustabdžius statybas. Teismas buvo nusprendęs areštuoti trijų ieškinį padavusių piliečių (tarp jų – ir pensinio amžiaus) turtą.

Tik po beveik metus trukusio bylinėjimosi ir pilietinių organizacijų pagalbos minėtiems piliečiams pavyko pasiekti pergalę ir teismo sprendimas dėl jų turto arešto buvo panaikintas.

Šios žinios apie pilietinių iniciatyvų slopinimą teisminiais ieškiniais rimtesnės politikų reakcijos ir bandymų taisyti padėtį kol kas nesulaukė.

Judėjimo aktyvistai teigia kol kas sulaukę tik aiškios europarlamentaro Aloyzo Sakalo pozicijos.

DELFI primena, kad praėjusių metų spalį bendrovė „Rojaus apartamentai” įsigijo „Lietuvos” kino teatro pastatų kompleksą iš „Vilniaus prekybai” priklausančios bendrovės „Regiono investicija”. Dabar „Rojaus apartamentams” nuosavybės teise priklauso buvusios „Lietuvos” pastatas ir sudaryta žemės nuomos sutartis iki 2093 m.

„Rojaus apartamentų” akcininkai – 90 proc. akcijų valdanti bendrovė „Cinema Scotland” ir įmonė „M2 Invest”, turinti 10 proc. akcijų bei atsakinga už projekto plėtrą ir įgyvendinimą. Į naująjį pastatą „Lietuvos“ vietoje planuojama investuoti 25 – 30 milijonų litų, tačiau statyboms trukdo iki šiol nepatvirtintas ir teismui apskųstas teritorijos detalusis planas. Sklypo detalųjį planą turėtų tvirtinti Vilniaus taryba.

Nors dar nėra aišku, kada ir ar iš viso bus pradėtos naujojo pastato statybos, būsimojo pastato planuojamame įrengti kino centre jau planuojami renginiai bei kuriama programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ kino programa.