Kaip skelbia VSAT, naujoji užkarda saugo 44 kilometrus išorinės Europos Sąjungos sienos su Baltarusija ruožą. Modernų statinį pastatė konkursą laimėjusi UAB „Viksenis“.

Už Šengeno priemonės programos lėšas iškilusios dviejų aukštų užkardos plotas – 741 kv. m. Ji įsikūrė 1,6 hektaro plote.

Naujajame statinyje yra visos būtinos pasieniečių tarnybai vykdyti patalpos – nedidelė susirinkimų salė, budėtojų kambarys, ginklų saugykla, laikino sulaikymo patalpa, kabinetai pareigūnams, sulaikytos kontrabandos ir inventoriaus laikymo patalpos, sporto kambarys.

Užkardos pasieniečių patogumui – valgomasis, maisto gaminimo kambarys, drabužių džiovykla, vyrų ir moterų persirengimo kambariai, skalbimo mašinos.

Po pamainos šaltuoju metų laiku iš ruožo grįžę patruliai turės galimybę pasinaudoti sauna, čia taip pat įrengtos dušinės. Pamainomis dirbantiems ar iš toliau į tarnybą pasienyje atvykusiems pareigūnams įrengtos miegamosios patalpos.

Anksčiau Kapčiamiesčio užkarda glaudėsi tarnybai nepritaikytuose keliuose ankštuose kambariuose.

Ypatingų atvejų metu naujoji užkarda gali veikti visiškai autonomiškai – joje sumontuotas elektros generatorius, veikia vietiniai valymo įrenginiai.

Užkardoje įrengti priešgaisriniai rezervuarai, yra dyzelinio kuro pasieniečių transportui talpykla su išdavimo įrenginiu.

Teritorijoje taip pat yra aikštelė VSAT sraigtasparniams tūpti ir kilti.

Užkardoje įrengtas dujinis šildymas su tam skirtu dujų rezervuaru, tačiau reikalui esant bus galima naudoti ir rezervinę šildymo sistemą elektra.

Užkardoje sumontuota apsaugos ir gaisrinės signalizacijos, teritorijos vaizdo stebėjimo sistema. Patalpose veikia ir įeigos kontrolės sistema.

91 kv. m užimančiuose tarnybinio transporto garažuose yra 5 boksai. Užkardoje įrengtas ir voljerų blokas pasieniečių tarnybiniams šunims, dresavimo aikštelė.

Lietuvos pasieniečiai iš viso saugo ir kontroliuoja dešimtadalį visos išorinės ES sienos, iš viso 1043 kilometrus. VSAT pagal Šengeno priemonės programą sienų apsaugos priemonėms įsigyti ir infrastruktūrai tobulinti iš viso gavo 393 mln. Lt.