Išaugo iš pilko miestelio

Daugiausia prie šio įvertinimo prisidėjusios Ekologijos skyriaus vedėjos Zitos Tverkutės teigimu, anksčiau Panevėžys buvo laikomas mažu, pilku pramoniniu miesteliu, tačiau suradus nemažai miestų partnerių, norėjosi įrodyti, kad jis yra daug gražesnis ir patrauklesnis.

Todėl buvo pradėta rengti XXI amžiaus darbotvarkė. Daugiausia dėmesio buvo skirta aplinkosauginiams reikalavimams. Pasak Ekologijos skyriaus vedėjos, 1997 metais pasirašius sutartį su Kalmaru, prasidėjo tarptautinių projektų Europos Sąjungos paramai gauti rengimas ir jų įgyvendinimas.

Z.Tverkutė pabrėžė, kad jau 2002-aisiais Stoholme Panevėžys buvo minimas kaip tarptautinio konkurso nugalėtojas, tais pačiais metais miesto Savivaldybei įteiktas Jungtinių Tautų apdovanojimas už dideles pastangas kurti subalansuotą plėtrą ir gerinti gyvenamąją aplinką. 2004 metais Panevėžiui įteiktas Klimato aljanso apdovanojimas. Galiausiai Panevėžio iniciatyvos pripažintos pačiomis geriausiomis ir jis rodomas kaip pavyzdys visoms Baltijos valstybėms.

Pasak Z.Tverkutės, įgyvendinus Nevėžio upės rekreacijos projektą, miestas taps dar patrauklesnis ne tik miestiečiams, bet ir svečiams, turistams. Numatoma įkurti poilsio ir žaliąsias zonas, todėl norint pailsėti ar papramogauti nebereikės niekur išvažiuoti.

Gavo instrumentą

V.Matuzas pridūrė, kad reprezentatyvaus tyrimo metu, be Panevėžio, į subalansuotos plėtros geriausios praktikos miestų pavyzdžių septintuką pateko Briuselis (Belgija), Saragosa (Ispanija), Štutgartas (Vokietija), Leobenas (Austrija), Varšuva (Lenkija) ir Aarhus (Danija). Kaip tvirtino meras, Panevėžio tarptautinis pripažinimas tapo dar vienu instrumentu, kuriuo bus galima pasinaudoti tariantis visais lygiais, tai paskatins užmegzti glaudesnius santykius su įvairiais Europos miestais, pritraukti užsienio investicijas, nes užsieniečiams ypač svarbi verslo aplinka.

„Dar 1997 metais viename turizmo informaciniame leidinyje Panevėžys buvo pristatomas kaip pilkas pramonės miestelis, tačiau per 10 metų sugebėjome tapti lyderiais“, – akcentavo V.Matuzas. Anot jo, būti greta tokių miestų kaip Briuselis, Varšuva, Štutgartas tikrai didelė garbė. Svarbi ir nuoroda, kad kiti turi lygiuotis į Panevėžį.