Tiesa, komitetas nesiūlo atstatydinti A. Pociaus – esą ne komiteto reikalas spręsti, ar jį reikėtų palikti savo poste.

„Darome išvadą, kad už trūkumus yra atsakinga VSD vadovybė ir asmeniškai generalinis direktorius A. Pocius. Todėl komitetas mano, kad jis, matyt, nesugebės pašalinti šitų trūkumų ir toliau reikiamai organizuoti VSD darbą“, - sakė NSGK pirmininkas Algimantas Matulevičius.

Tokioms išvadoms po kelias savaites užtrukusio tyrimo, kurį vainikavo itin karšti ginčai dėl formuluočių, pritarė 7 komiteto nariai. Trys parlamentarai susilaikė, nė vienas nebalsavo prieš išvadas, išdėstytas 22 puslapiuose.

Kaip po posėdžio teigė A. Matulevičius, nustatyta, kad VSD darbe esama įvairių trūkumų, yra problemų „su personalo valdymo politika, darbo koordinavimu tarp padalinių, tam tikrais vadovybės sprendimais“.

NSGK tyrimo išvadų tekstas Seimo posėdžių sekretoriate bus įregistruotas pirmadienį, jis bus viešas.

Pasak A. Matulevičiaus, išvadose neminima bendrovė „Dujotekana“, su kuria, kaip manoma, gali būti susiję kai kurie aukšti pareigūnai ir politikai. Esą informacija, susijusi su šia įmone, yra slapta, todėl negalėtų būti skelbiama viešose išvadose.

Nemaža dalis išvadų teksto skirta VSD karininko Vytauto Pociūno, kuris rugpjūtį žuvo Breste iškritęs per viešbučio langą, išsiuntimo į Baltarusiją aplinkybėms įvertinti.

„Mes matome problemą, kuri siejasi su šalies nacionalinio saugumo interesais, nes V. Pociūnas atlikinėjo labai svarbius šalies nacionaliniam saugumui tyrimus – 2K projektas, geležinkelių transporto, energetikos srityje. Nemanome, kad reikėjo taip skubėti tokios kvalifikacijos žmogaus atsisakyti ir jį išsiųsti. Formaliai viskas teisingai sutvarkyta. Bet galima daryti prielaidą, kad jo skubotas išsiuntimas gali būti susijęs su jo tyrimais“, - sakė A. Matulevičius.

Prezidentas Valdas Adamkus nekomentuoja žinių apie Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) parengtas išvadas dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklos, lauks parlamento sprendimo.

"Iki šio laiko dar niekas nepateikė (išvadų-BNS), nieko neturiu, laukiu. Laukiu Seimo pritarimo", - žurnalistams šeštadienį sakė V.Adamkus