Iš pradžių teigta, jog būtent dėl šios pažymos platinimo VSD buvo sulaikęs "Laisvo laikraščio" redaktorių Aurimą Drižių bei konfiskavęs visą šio leidinio tiražą.

Neoficialiomis žiniomis, minėtoje pažymoje - lošimo namus "Olympic Casino" valdančios bendrovės darbuotojų tarpusavio pokalbiai bei pokalbiai su kai kuriais politikais, kuriuose tariamasi dėl susitikimų.

Po susitikimo su A.Pociumi, socialliberalų lyderis A.Paulauskas teigė manąs, jog "šiame laikotarpyje reikia sumažinti emocijas, padaryti nuoseklų ir visapusišką tyrimą".

Socialliberalų manymu, šį tyrimą turi atlikti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas.

"Komitetui turi būti suteikti specialios komisijos įgaliojimai, kad komitetas turėtų atsakyti į visus iškilusius klausimus ir dėl Vytauto Pociūno pasiuntimo dirbti į Baltarusiją ir dėl jo žūties tyrimo, ir dėl informacijos apsaugos Valstybės saugumo departamente, ir dėl reformos ypatumų", - sakė A.Paulauskas.

A.Pocius savo ruožtu teigė, jog tyrimas siekiant išaiškinti, kas pačiame departamente nutekino slaptą informaciją vyksta labai intensyviai.

"Manau, kad kažką netrukus galėsime paskelbti", - sakė A.Pocius, tačiau plačiau nieko nekomentavo.

Slaptos informacijos nutekėjimas iš VSD - vienas iš jau pradėto Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto tyrimo epizodų.

Seimas antradienį turėtų spręsti, ar minėtą tyrimą derėtų pavesti vykdyti specialiai parlamentinei komisijai.

Iniciatyvos imtis parlamentinio tyrimo kilo, kai rugpjūčio 23 dieną anksti ryte iškritęs per viešbučio devintojo aukšto langą Breste, kur buvo tarnybinėje komandiruotėje, žuvo saugumo karininkas V.Pociūnas, dirbęs Lietuvos konsulate Gardine.

Iš pradžių siūlyta aiškintis V.Pociūno žūties aplinkybes, tačiau vėliau, žiniasklaidai paskelbus įvairių šio tragiško įvykio versijų, kuriose kvestionuoti VSD sprendimai, siūlyta tyrimą išplėsti, aiškinantis ir paties departamento veiklą.

Situacija dar paaštrėjo, kai VSD pareigūnai dėl neteisėto disponavimo informacija, kuri yra valstybės paslaptis, specialios operacijos metu sulaikė "Laisvo laikraščio" redaktorių ir leidėją A.Drižių, kuris vėliau buvo paleistas.