Buvusio Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho advokatas Vytautas Sviderskis sako, kad jo ginamasis buvo sulaikytas ir vėliau paleistas, tačiau ne už užstatą, kaip iki šiol buvo skelbiama. V. Sviderskio teigimu, V. Uspaskichui nėra taikomos jokios kardomosios priemonės.

Penktadienio pavakarę V.Uspaskichas telefonu DELFI tikino, kad niekas jo nebuvo sulaikęs. Pasak jo, jis buvo pakviestas į apklausą prokuratūroje, kur buvo supažindintas su pareikštais įtarimais. Anot V.Uspaskicho, į prokuratūrą jis buvo nuvežtas ne naktį, o rytą. Buvęs Darbo partijos vadovas teigė, kad jį paleido be jokio užstato.

Prokuroras Algimantas Kliunka Lietuvos radijui teigia, kad Lietuvos generalinė prokuratūra kol kas nėra gavusi oficialios informacijos nei iš Rusijos generalinės prokuratūros, nei iš Interpolo Rusijos nacionalinio biuro, nei iš Lietuvos policijos pareigūnų apie Viktoro Uspaskicho sulaikymo ir paleidimo aplinkybes.

Ankščiau policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius DELFI patvirtino, kad šiąnakt Maskvoje sulaikytas buvęs Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas buvo paleistas už užstatą. Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Algimantas Kliunka sakė, kad penktadienio naktį, apie 2 val., automobiliu važiuojantį V. Uspaskichą sulaikė Rusijos milicijos pareigūnai.

Pasak pareigūnų, oficialių Rusijos pranešimų apie V.Uspaskicho sulaikymą Lietuvos generalinė prokuratūra ir policija kol kas neturi.

Kol kas visa informacija Lietuvos policininkams perduodama telefonu. Kaip DELFI sakė V.Grigaravičius, paskutinė informacija, kuri jį pasiekė, buvo apie V.Uspaskicho paleidimą užstatą.

Buvo tvirtinama, kad milicija sulaikytą bėglį penktadienį ryte perdavė Maskvos prokuratūrai. Prokurorai priėmė sprendimą nelaikyti V.Uspaskicho už grotų ir skyrė jam kardomąją priemonę - paleidimą už užstatą.

Koks jo dydis Lietuvos pareigūnai sako kol kas nežinantys.

Gavę oficialų Rusijos pranešimą apie bėglio sulaikymo faktą, Lietuvos pareigūnai išsiųs teisinės pagalbos prašymą dėl V. Uspaskicho ekstradicijos. Tam buvo rengtasi iš anksto - skelbiant paiešką į rusų kalbą buvo išversti ir reikiami dokumentai ekstradicijos procedūroms.

Teisinės pagalbos prašymą Lietuva turi išsiųsti per 40 parų nuo įtariamojo sulaikymo momento.

Kaip DELFI sakė Generalinės prokuratūros Tarptautinių ryšių ir teisinės pagalbos skyriaus vyriausioji prokurorė Laima Čekelienė, jei V.Uspaskichas savo noru sutiks būti išduotas Lietuvai, tai jo pargabenimo procedūros neužtruks.

Tačiau jei Rusijos prokuratūros nutarimą išduoti jį Lietuvai V.Uspaskichas apskųs teismui, išdavimo procesas gali užsitęsti daugiau nei pusę metų. Pirmos instancijos teismas sprendimą gali priimti per mėnesį. Vėliau jį prašomas išduoti asmuo gali apskųsti kasacine tvarka. Tokį skundą Aukščiausiasis Teismas gali paskirti nagrinėti net už pusės metų.

Lietuvos pareigūnai kol kas neprognozuoja, ar V.Uspaskichas savo noru sutiks būti išduodamas Lietuvai.

L.Čekelienė sakė, kad V.Uspaskicho išdavimo procedūrą gali sustabdyti, jei paaiškėtų, kad jis turi Rusijos pilietybę.

Prokurorė penktadienį 14 val. žurnalistams sakė, kad kol kas nėra gauta oficialaus patvirtinimo apie V.Uspaskicho sulaikymą ir jo paleidimą už užstatą. Komentuodama pastarąją aplinkybę, prokurorė sakė, kad įmanoma asmeniui taikyti tokią kardomąją priemonę, jei žinoma, kad jis nesislėps nuo teisėsaugos.

V.Grigaravičius penktadienį ryte sakė, kad „greitam V.Uspaskicho sulaikymui pasitarnavo į Maskvą komandiruoti Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai“.

„Man atrodo, kad milicija jo nesulaikė iškart, nes Interpolo kanalais atsiųsti dokumentai dėl V.Uspakicho sulaikymo buvo anglų kalba. Rusai šiuos raštus atidavė versti į vertimių biurą. Negalėjome laukti, todėl mūsų pareigūnai nuvyko ir milicijai tiesiai į rankas įdavė paieškos dokumentus rusų kalba“, - BNS sakė V.Grigaravičius.

Pasak Lietuvos policijos vadovo, sulaikytąjį milicija nuvežė į nuovadą. Anot V.Grigaravičiaus, Rusijos milicija perdavė, kad sulaikymo metu buvo kilęs incidentas, tačiau koks, nedetalizavo.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovas Alvydas Sadeckas sako tikintis, jog Rusija neignoruos Lietuvos teisinės pagalbos prašymo dėl Lietuvos teisėsaugos ieškomo buvusio Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho ekstradicijos.

Pasak A.Sadecko, faktas, jog Rusijos milicija atsižvelgė į Lietuvos teisinės pagalbos prašymą ir sulaikė V.Uspaskichą, rodo, jog Rusija linkusi bendradarbiauti. "Pats sulaikymo faktas vertintinas taip, kad Rusija sureagavo į mūsų teisinės pagalbos prašymą. Tai yra pradžia. Jeigu pirminis veiksmas padarytas ir jei yra tolimesnė Rusijos pozicija, nematau pagrindo, kad tam (ekstradicijai) būtų trukdoma", - penktadienį žurnalistams sakė NSGK vadovas.

V.Uspaskichą atstovaujantis advokatas Vytautas Sviderskis DELFI sakė, kad penktadienį vakare išskrenda į Maskvą, kur su ten pasamdytu advokatu derins gynybos klausimus. „Ten (Maskvoje - DELFI) spręsime dėl gynybos“, - sakė advokatas.

Anot jo, iki šiol jam nepavyko apskųsti Generalinės prokuratūros nutarimo suimti V.Uspaskichą. „Iš jų esu gavęs vieną dokumentą - nutarimą pripažinti V.Uspaskichą įtariamuoju. Kitų dokumentų man nedavė, todėl buvo apribotos mano ir ginamojo galimybės skųstis. Motyvai, kuriais buvo argumentuojami atsisakymai leisti susipažinti su dokumentais, buvo nepagrįsti“, - DELFI sakė V.Sviderskis.

Jis teigė, kad su Maskvoje V.Uspaskichą atstovaujančiu advokatu spręs, ar skųsti Generalinio prokuroro nutarimą išduoti ginamąjį. Advokatas priminė, kad apskundus tokį nutarimą teismui, šis iš Lietuvos gali pareikalauti papildomų dokumentų, o tada prasidės ilgas bylinėjimosi procesas. Prezidento Valdo Adamkaus teigimu, V.Uspaskicho sulaikymas yra normalus teisinis procesas. "Dabar teisėtvarkos institucijos turi atlikti savo darbą", - penktadienį ryte žurnalistams sakė V.Adamkus.

Premjeras Gediminas Kirkilas penktadienį, vertindamas žinias apie V. Uspaskicho sulaikymą ir paleidimą už užstatą, DELFI teigė, kad teisėsaugos veiksmus V. Uspaskichą paleidžiant už užstatą komentuoti sunku.

"Manau, pats geriausias dalykas ir geriausia naujiena šiuo metu yra, kad Lietuva tvarkosi be V. Uspaskicho. Tikiuosi, kaip galima greičiau įveiks jo palikimą. O kaip veiks Lietuvos ir Rusijos teisėsaugos organai - pasižiūrėsime. Tikiuosi, kad Rusija laikysis savo tarptautinių įsipareigojimų teisėsaugos srityje, kaip Lietuva visada laikosi Rusijos atžvilgiu", - DELFI sakė premjeras.

Lietuva, pasak jo, Rusijos teisinės pagalbos prašymus vykdo jų nepainiodama su politika.

"Yra visokių keistų dalykų Rusijoje. Kartais atsitinka", - G. Kirkilas pakomentavo žinias, kad V. Uspaskichas Maskvoje buvo sulaikytas tik tada, kai ten nuvyko komandiruoti Lietuvos pareigūnai, nuvežę nebe angliškus, o į rusų kalbą išverstus dokumentus.

DP lyderis Kęstutis Daukšys, šiame poste pakeitęs V. Uspaskichą, pareiškė nekomentuosiantis informacijos apie pastarojo sulaikymą. „Partijoje nuotaikos normalios, o to, kas atsitiko, nekomentuosime. Tegul dabar dirba teisėsauga“, - DELFI sakė K. Daukšys.

Vos prieš kelias dienas DELFI Maskvoje kalbintas V. Uspaskichas teigė esąs tikras, kad jam pavyks išsaugoti laisvę.

„O kaip jie gali mane suimti Maskvoje? – apie Lietuvos pareigūnus kalbėjo buvęs „darbiečių“ lyderis. – Jie neturi teisės veikti Maskvoje be Maskvos teisėsaugos institucijų. Jei vis dėlto susitars, jūs pirma stovėsite prie prokuratūros bei mano kameros ir klausite, ką vis dėlto Uspaskichas padarė. Kai mane suims, turės tai pasakyti. Galai vis tiek kada nors išlįs. Jei suims ir parsiveš, jiems bus daugiau problemų, nei dabar.“

Nuo pavasario aktyviai Lietuvos politiniame gyvenime nebedalyvaujantis ir Maskvoje jau kelis mėnesius gyvenantis V. Uspaskichas teigė į Lietuvą ketinąs grįžti tik kai parengs parengęs gynybos strategiją ir, pasak jo, necivilizuotai dirbančių mūsų šalies teisėsaugininkų demaskavimo planą.

V. Uspaskichas kategoriškai neigė visus jam metamus kaltinimus dėl neskaidrios partijos finansinės veiklos: „Partijos vadovas yra partijos vėliava, jis neužsiima buhalterija. Ir aš to nedariau, todėl negalėjau apgaudinėti. Iš spaudos, nors tai ir nėra dokumentas, sužinojau, kad esu kaltinamas apgaulingos buhalterijos vedimu ir klaidingų duomenų pateikimu Vyriausiajai rinkimų komisijai bei Mokesčių inspekcijai. Nė su vienu pareigūnu iš tų institucijų nebendravau, todėl fiziškai negalėjau pateikti apgaulingos informacijos. Pagal įstatymą DP vadovas gali būti atsakingas už tai, vadinasi, mane galima nubausti nebent už neveikimą, buhalterijos nevedimą.“

„Ar neteisėta buhalterija yra toks pažeidimas, dėl kurio reikia ieškoti? Ar tai yra toks pažeidimas, dėl kurio reikia mane uždaryti?“ – stebėjosi V. Uspaskichas. Kėdainių verslininkas, 47 metų V. Uspaskichas, anksčiau dėl skandalų netekęs ūkio ministro ir Seimo nario postų, Rusijoje slapstėsi nuo Lietuvos teisėsaugos, kuri jį įtaria neskaidria partine buhalterija. Verslininkas žiniasklaidai teigė gyvenantis Maskvoje, nuosavame bute.

Policijos departamentas V. Uspaskicho paiešką pradėjo rugsėjo 1 dieną, gavęs Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo nutartį skirti suėmimą DP įkūrėjui bei Generalinės prokuratūros sprendimą skelbti jo tarptautinę paiešką.

V. Uspaskichas įtariamas pateikęs Valstybinei mokesčių inspekcijai ir Vyriausiajai rinkimų komisijai apgaulingus duomenis apie jo vadovautos partijos pajamas ir jų naudojimą.