Sekmadienį opozicinės LDDP suvažiavime Vilniuje, šios partijos ir frakcijos Seime lyderis Česlovas Juršėnas paskelbė apie agitacijos kampanijos pradžią ir aktyvų propagandinį puolimą.

LDDP suvažiavime bei praėjusį penktadienį Jonavoje įvykusiame Socialdemokratų partijos tarybos posėdyje abi partijos pritarė anksčiau suformuotai LDDP ir LSDP koalicijai bei patvirtino partijų kandidatų vienmandatėse apygardose ir daugiamandatėje apygardoje sąrašus.

Pirmadienį spaudos konferencijoje Seimo kancleris, vienas konservatorių lyderių Jurgis Razma teigė, kad LDDP ir LSDP susiliejimą nulėmė istorinė būtinybė.

"Lietuvai europėjant, LDDP, kaip sovietmečio reliktas, turėjo neišvengiamai išnykti, susilieti su socialdemokratais. Todėl šių partijų sąjungą galima laikyti istorine neišvengiamybe", sakė J. Razma. Jis yra Tėvynės sąjungos vykdomasis sekretorius.

Anot jo, "blogai", kad pirmieji šios koalicijos žingsniai rodo, "jog kairieji suka ne europietiškos socialdemokratijos keliu, o grįžta į LDDP kelią".

Pasak konservatoriaus, socialdemokratinė koalicija, "užuot skleidusi europietiškas socialdemokratines idėjas, būrusi savo elektoratą šios dienos ideologiniu pagrindu, eina lengviausiu vakarykštės dienos keliu, stengiasi suburti 1990-1992 metų LDDP, Algirdo Brazausko elektoratą, pasiilgusį sovietinių laikų".

"Todėl galima sakyti, kad kol kas iš Sąjūdžio gimusią socialdemokratų partiją nustelbė komunistinės kilmės LDDP ir ji diktuoja madas šioje koalicijoje", sakė J. Razma.

Jis pridūrė, kad "tai Lietuvos socialdemokratijoje ryškus žingsnis atgal", nes Rimanto Dagio vadovaujama partija "Socialdemokratija 2000" "neturi palaikymo, kad apgintų europinę socialdemokratinę kryptį".

Kitoje spaudos konferencijoje Socialdemokratų partijos pirmininkas Vytenis Andriukaitis atmetė konservatoriaus samprotavimus.

"Ponas Razma, žinodamas šiuolaikinę socialdemokratiją - Vytauto Landsbergio komandoje? Negaliu suprasti", neslėpdamas ironijos sakė socialdemokratų lyderis.

V. Andriukaitis kvietė konservatorių "įstoti į mūsų gretas" ir tuomet dalyvauti ideologinėse diskusijose.

Be to, pasak LSDP lyderio, J. Razma laukiamas rugsėjo 2 dieną socialdemokratų organizuojamoje tarptautinėje konferencijoje, kur jis galės susitikti su šiuolaikinės socialdemokratijos atstovais iš Europos.