"Kaip rodo statistika, esame viena labiausiai korumpuotų Europos Sąjungos šalių. Politikai, valstybės tarnautojai ir kiti piliečiai, imdami kyšius, nejučia kasasi po laisvės pamatais. Duoti vadinamąsias dovanas už paslaugas taip pat yra kastis po laisvės pamatais. Džiugu, kad per pastaruosius dešimtmečius daug nuveikta įtvirtinant laisvę šioje srityje, bet reikia dar daug dirbti siekiant užtikrinti nepriklausomybę ateities kartoms", - kalbėjo G. Grušas.

Arkivyskupas taip pat ragino nepamiršti kituose kraštuose engiamų ar diskriminuojamų krikščionių. Pasak jo, dar galime prisiminti nelabai senus laikus, kai vaikai būdavo slapta nešami krikštyti, tikintieji slapstydamiesi sekmadieniais dalyvaudavo mišiose, o tie, kurie viešai išdrįsdavo išpažinti savo tikėjimą, patirdavo skaudžių pasekmių.

"Šiandien daug kur pasaulyje tikintieji tebėra persekiojami. Kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Sirijoje ar Indonezijoje, krikščionys atvirai terorizuojami dėl savo tikėjimo ir žudomi. Kitur laisvuose kraštuose, netgi Europoje yra atvejų, kai krikščionys diskriminuojami dėl moralinių įsitikinimų: požiūrių į gyvybės vertę, santuoką ir šeimą. Krikščionys diskriminuojami net ir dėl viešo krikščioniškų simbolių demonstravimo. Džiaugdamiesi laisve ir nepriklausomybe, privalome maldoje prisiminti tuos, kurie šiandien vis dar patiria priespaudą ir stengtis jiems padėti. Juk mūsų priespaudos metais kiti meldėsi ir veikė, kad mes galėtume turėti nepriklausomą valstybę", - teigė arkivyskupas.

G. Grušo teigimu, minėdami Vasario 16-ąją ir Kovo 11-ąją galime lengvai įvardinti, nuo ko tapome nepriklausomi - nuo okupacinių jėgų, kurios ilgus metus neleido mums patiems nuspręsti, kokioje santvarkoje galėtume laisvai džiaugtis savo valstybe, kultūra, tikėjimu ir tradicijomis. Tačiau, anot jo, rečiau pamąstome, kam mums reikalinga laisvė ir kaip ją užtikrinti ateinančioms kartoms.

"Turime karčių laisvės praradimo patirčių. Buvome netekę laisvės ne tik dėl išorės grėsmių. Visais laikais buvo neištikimų asmenų, dėl savo gerovės pasiruošusių išduoti tėvynę. Iš Evangelijos žinome - kas ištikimas mažuose dalykuose, tas ištikimas ir dideliuose .Galima pasakyti ir atvirkščiai - kas neištikimas mažuose dalykuose, tas neištikimas ir dideliuose. Mūsų laisvė ir nepriklausomybė pirmiausiai užtikrinama mažuose dalykuose. Kasdien turime kelti sau uždavinį kurti laisvą visuomenę ir ją saugoti", - Šv. Mišių metu kalbėjo G.Grušas.