Dabar užsimota prieš miesto bendruomenę suskaldžiusį vadinamąjį Neries krantinės vamzdį – „Krantinės arką“. Tai portalui lrt.lt teigė Vilniaus savivaldybės administracijos direktorė Alma Vaitkunskienė. Bet jos žodžius jau suskubo paneigti ir Vilniaus meras Remigijus Šimašius, ir vicemeras Gintautas Paluckas.

vertinamas įvairiai

Vieni vilniečiai šį prieš kelerius metus atsiradusį skulptoriaus Vlado Urbanavičiaus kūrinį keiksnoja, kiti – už tai, kad jis liktų krantinėje.

„Taip, yra tokių planų. Dabar analizuoju sutartį, ir netrukus bus paskelbtas sprendimas“, – portalui LRT.lt sako Vilniaus savivaldybės administracijos direktorė Alma Vaitkunskienė, paklausta, ar iš tikrųjų bus nugriautas vadinamasis Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato V. Urbanavičiaus vamzdis.

Kas paskatino imtis nevienareikšmiai vertinamos „Krantinės arkos“ eliminavimo iš miesto erdvės, A. Vaitkunskienė tiksliai atsakyti negalėjo, tik paminėjo, jog vieną iš miesto tarybos komitetų yra pasiekęs visuomenininkų prašymas pagaliau nugriauti šią skulptūrą.

Tiesiog Neries krantinės rekonstrukcija?

Tačiau netrukus lrt.lt pasirodžiusius A. Vaitkunskienės žodžius ėmė neigti tiek meras Remigijus Šimašius, tiek vicemeras Gintautas Paluckas, kurių teigimu, garsiajams „vamzdžiui“ niekas negresia, tiesiog vyksta krantinės rekonstrukcija.

Pats V. Urbanavičius apie tai, kad kūrinys gali dingti iš Neries krantinės, prisipažino nieko nežinąs: „Manęs apie tai niekas neinformavo. Gal dėl to, kad jo savininkė – savivaldybė.“

„Krantinės arka“ tarp Žaliojo ir Mindaugo tiltų atsirado 2009 m. vasarį – po to, kai „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ (VEKS) paskelbė konkursą kūriniams miesto viešosiose erdvėse sukurti konkursą.

Jį laimėjo V. Urbanavičius ir jo „Krantinės arka“, Robertas Antinis su skulptūra „Paskutinis“, kuri atsirado netoli Geležinio vilko tilto, ir Mindaugas Navakas, sukūręs skulptūrą „Dviaukštis“ šalia Baltojo tilto.

Visų šių skulptūrų sukūrimą finansavo Kultūros ministerija. Jos kainavo maždaug po 25 tūkst. eurų. Pasibaigus VEKS renginiams, skulptūros atiteko miesto savivaldybei.