DELFI užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ atliktos apklausos duomenimis, pesimistiškai antrosios D. Grybauskaitės kadencijos atžvilgiu nusiteikę kiek daugiau nei trečdalis rinkėjų. Didžioji dalis dėl vienų ar kitų priežasčių tikisi, kad perrinkta prezidentė pranoks save.

Didžiausi lūkesčiai – dėl įgytos patirties

Geresnės antrosios kadencijos iš D. Grybauskaitės tikisi 50,9 proc. „Spinter tyrimų“ apklaustų gyventojų. Populiariausias motyvas tarp optimistų – tai, kad prezidentė per pirmąją kadenciją daug išmoko. Su D. Grybauskaitės išmoktomis pamokomis savo lūkesčius sieja beveik pusė gyventojų, manančių, kad antroji prezidentės kadencija bus geresnė.

Kiek daugiau nei 14 proc. respondentų randa paprastesnį paaiškinimą – jų nuomone, pirmoji D. Grybauskaitės kadencija buvo labai gera, taigi ir antroji negali būti prastesnė. Dar beveik 12 proc. mano, kad prezidentės darbo kokybę pagerins tai, jog jai nebereikia sukti galvos dėl savo reitingų.

„Spinter tyrimų“ duomenimis, skeptikų daugiau tarp yra tarp vyrų, 36-55 m. amžiaus respondentų, aukštesnio išsimokslinimo bei didmiesčių gyventojų. Būtent didmiesčiuose D. Grybauskaitė patyrė didžiąją dalį nuostolių prezidento rinkimuose, palyginti su 2009 m. rinkimais, kuriuose ji visus konkurentus nušlavė jau pirmajame ture.

Kaip manote, ar antroji D.Grybauskaitės kadencija bus geresnė? (proc.)
Taip, nes ji daug išmoko 24,7
Taip, nes ir pirmoji buvo labai gera 14,4
Taip, nes jai nereikės galvoti dėl perrinkimo 11,8
Ne 34,2
Nežino / neatsakė 14,9
Iš viso 100

L. Bielinis: tikėtis, kad D. Grybauskaitė pamirš reitingus, būtų naivu

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Lauras Bielinis DELFI teigė save priskiriantis prie pagrindinės optimistų grupės. Politologas mano, jog pirmosios kadencijos patirtis D. Grybauskaitei bus į naudą.

„Manau, kad patirtis pirmoje kadencijoje jai suteikia šansą būti iš tikrųjų daug profesionalesnei bei veikti aktyviau. Taigi aš priklausau tai grupei žmonių, kuri pripažįsta jos patirtį ir, dėl tos priežasties, galimybes veikti geriau“, - kalbėjo L. Bielinis.

Vis dėlto pašnekovas nesutinka su ta dalimi optimistų, kuri linkusi manyti, jog trečiosios kadencijos siekti nebegalinti prezidentė numos ranka į savo reitingus.

Lauras Bielinis
„Abipusis ryšys su visuomene, viešosios nuomonės palankumas jai yra svarbus – kaip ir kiekvienam politikui. Manyčiau, kad jinai, kaip normali politikė, visada sieks palankumo viešajame lauke“, - tęsė L. Bielinis.

VDU profesoriaus nuomone, vyraujantys pozityvūs lūkesčiai – „normalus dalykas“.

„Viskas priklausys nuo to, ką ji daro, kaip daro ir kaip tai paliečia vieno ar kito asmens interesus“, - reziumavo politologas.

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“ šių metų liepos 16-26 dienomis naujienų portalo DELFI užsakymu atliko visuomenės nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 65 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausti 1005 respondentų. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose.

Tyrimo rezultatų paklaida – 3,1 proc.

Cituojant nuoroda į DELFI ir „Spinter tyrimus“ BŪTINA!