„Norime išsiaiškinti pabėgėlių apgyvendinimo Alytuje galimybes“, - sakė Alytaus miesto savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Sonata Dumbliauskienė.

Išsiaiškinti, ar Alytuje atsirastų žmonių, sutinkančių nuomoti butus pabėgėliams, Alytaus savivaldybės paprašė „Raudonojo kryžiaus“ ir „Carito atstovai. Šių organizacijų nariai iš Vilniaus buvo atvykę į Alytų ir kalbėjosi apie pabėgėlių apgyvendinimo galimybes Alytuje.

Kaip parodė patirtis Kauno mieste, gavę darbą pabėgėliai dažniausiai susiduria su būsto nuomos problema, neranda, kur įsikurti. Tad Alytaus ir kitų miestų bei rajonų savivaldybių buvo paprašyta padėti surinkti informaciją, ar atsirastų žmonių, kurie savo butus pabėgėliams išnuomoti norėtų Alytuje.

„Fizinius asmenis, norinčius nuomoti gyvenamąsias patalpas — butus pabėgėliams, prašome kreiptis į Alytaus miesto savivaldybės administracijos priimamąjį adresu Rotušės a. 4, Alytuje, arba telefonu (8 315) 55 111. Informacija, kurią turi pateikti fizinis asmuo, norintis nuomoti gyvenamąsias patalpas: adresas, bendras naudingas plotas, kambarių skaičius, nuomos kaina ir kt.“, - toks skelbimas patalpintas Alytaus miesto savivaldybės tinklapyje.

Pasak savivaldybės atstovų, didelių reikalavimų nuomojamam būstui nėra, svarbu, kad jis būtų tvarkingas.

Pabėgėliai, nuomodamiesi butą, galėtų palikti užstatą, nes jiems yra mokoma vienkartinė įsikūrimo pašalpa – 204 eurai suaugusiam žmogui. Nevyriausybinės organizacijos, atsižvelgiant į šeimos sudėtį, kas mėnesį jiems moka ir kitas pašalpas.

„Savivaldybėms siūloma apgyvendinti šeimas, ne vienišus jauno amžiaus žmones, į kuriuos bendruomenė, remdamasi įvairiais stereotipais, dažnai žiūri įtariai“, - sakė S. Dumbliauskienė, pripažinusi, kad pabėgėliai į Alytų nesiveržia – jie labiausiai pageidauja gyventi Vilniuje ir Kaune.

Alytuje nuomojamų butų pasiūla nėra didelė, butų nuomos kaina dažniausiai svyruoja nuo 50 iki 300 eurų per mėnesį.

Kaip teigė nekilnojamojo turto agentūros „Jonaras“ direktorius Arūnas Dzemyda, užsieniečiams Alytuje butą išsinuomoti nėra lengva. Tikimybė, kad užsienio pilietis išsinuomos Dzūkijos sostinėje išsinuomos butą siekia 10 procentų. Dažniausiai užsieniečiai apsigyvena viešbučiuose.

Problema ta, kad užsieniečiai, nenori savo vardu pasirašyti nuomos sutarties, o tų, kas norėtų už juos laiduoti – neatsiranda.