Valdančiosios Darbo partijos pirmininkas europarlamentaras Valentinas Mazuronis ragina mažinti konfrontaciją.

„Aš situaciją vertinu kaip konflikto didėjimą, ir dabar tas premjero pareiškimas neabejotinai konfrontaciją didina. Tai didėjanti įtampa tarp socialdemokratų ir prezidentės bei svaidymasis kaltinimais. Mano manymu, reikia eiti ne konfrontacijos ir skaldymosi keliu, o baigti normaliai dirbti likusius daugiau nei pusę metų ir padaryti, ką galime. Bet panašu, kad tiems mano palinkėjimams išsipildyti nepavyksta“, – BNS sakė V.Mazuronis.

Jis taip pat sakė, jog sudėtinga komentuoti premjero pastabas dėl prezidentės išankstinio žinojimo apie teisėsaugos veiksmus ir Vyriausybės kritikavimo užsienyje, nežinant, kas iš tiesų buvo pasakyta jų pokalbyje, todėl svarbu būtų išgirsti prezidentės paaiškinimus.

„Man sunku komentuoti, nežinant, koks tai buvo pokalbis, kas buvo pasakyta, kaip pasakyta. Žinoma, darant prielaidą, kad prezidentė gali įtakoti teisėsaugą ir jos veiksmus, nėra gerai. Aš manau, kad į premjero pasisakymus bus prezidentės paaiškinimai, nes iš tiesų premjero pasisakymai pakankamai aštrūs, pakankamai kaltinantys, ir turbūt norint daryti vienokias ar kitokias išvadas logiška, kad norėtųsi išgirsti abiejų pusių nuomonę“, – kalbėjo V.Mazuronis.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė kol kas atsisako komentuoti premjero teiginius, kad ji iš anksto žinojo apie teisėsaugos ketinimus nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl kurortų zonų panaikinimo bei pokalbių stenogramų būsimą paviešinimą. Savo pasisakymuose LRT televizijos laidoje premjeras taip pat apkaltino D.Grybauskaitę skleidžiant blogą informaciją apie Vyriausybę užsienyje.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis europarlamentaras Rolandas Paksas BNS sakė nesąs nustebęs dėl premjero pareiškimų. R.Paksas taip pat tvirtino, jog Vyriausybės vadovas Prezidentūroje jau prieš kelis mėnesius sužinojo ir tai, kad jam bus reiškiami įtarimai. Teisėsauga kovo pradžioje apklausė R.Paksą dėl prekybos poveikiu ir patvirtino, jog kreipsis į Europos Parlamentą dėl imuniteto panaikinimo, kad galėtų pareikšti įtarimus.

„Yra du dalykai, arba tai yra politinis užsakymas teisėsaugos institucijoms, tai man suponuoja pirmą mintį, arba tai yra nusikaltimas, kai atskleidžiami operatyviniai duomenys. Lygiai tą patį mano kolegos kalbėjo po pokalbio su ministru pirmininku, kad prezidentės kabinete jis išgirdo, kad ir šioj istorijoj, kuri susijusi su manimi, man bus suformuoti įtarimai, prieš keletą mėnesių. Tai reikštų vėl tą patį, arba tai duodamas nurodymas teisėsaugos institucijoms, tai yra kišimasis į jų darbą, kas neleistina ir nusikalstama, arba tai viešinami ikiteisminio tyrimo medžiaga, tai irgi neleistina ir nusikaltimas“, – kalbėjo R.Paksas.

„Tvarkiečių“ vadovas komentuodamas situaciją sakė, kad „mūsų valstybė tampa trečiojo pasaulio režimine valstybe, kur politiniai oponentai dorojami pasitelkiant teisėtvarką“, o išeitį sakė matantis Seime sukuriant komisiją teisėsaugos pareigūnų veiksmų pagrįstumui aiškintis.

Opozicinio Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis tvirtino, kad premjero pareiškimai jo nebestebina, bet socialdemokratų pasirinkta komunikacijos strategija kenkia valstybės įvaizdžiui. „Manęs nebestebina, tik šiuo atveju labai apgailestauju, kad socialdemokratas A.Butkevičius yra tapęs partijos ruporu ir partija yra nutarusi visas savo nesėkmes Vyriausybėje pateisinti sąmokslo teorijomis, kad juos vargšus puola prezidentė kartu su opozicija. Vakar atrodė, kad A.Butkevičius labai nesėkmingai bando išpildyti socialdemokratų sukurtą sąmokslo teorijos scenarijų“, – sakė opozicijos atstovas.

„Tai kenkia mūsų valstybė įvaizdžiui, svarbiausių institucijų bendradarbiavimui. Mano vertinimu, socialdemokratai ir A.Butkevičius turi nustoti eskaluoti šitą situaciją, būti garbingais ir sugebėti pripažinti klaidas. Dažniausiai nuoširdus klaidų pripažinimas leidžia nuelektrinti situaciją, nes dabar reikia įtampą valstybėje sumažinti, ir visų pirma tai daryti turi pats A.Butkevičius“, – tvirtino E.Masiulis.

Opozicinės Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas europarlamentaras Gabrielius Landsbergis sako, kad dabartinė valdančioji dauguma diskredituoja pati save ir be Prezidentūros pastangų, o premjeras pasirodė nekontroliuojantis situacijos nei partijoje, nei Vyriausybėje, kai aplinkos ministras „tvarkietis“ Kęstutis Trečiokas pareiškė neatsistatydinsiantis, net jei bus premjero raginimas, o dėl Druskininkų mero Ričardo Malinausko pats A.Butkevičius patvirtino neturintis poveikio priemonių.

„Ne prezidentė diskredituoja Lietuvą, o dabartinė Vyriausybė diskredituoja Lietuvą. Man pačiam tenka labai dažnai atsakyti į klausimus apie korupcines naujienas iš Lietuvos. Akivaizdu, kad mūsų kolegos ir partneriai labai įdėmiai seka šitas naujienas ir su labai dideliu rūpesčiu ir nerimu pastabas išsako. Ir labai dažnai nėra kito atsakymo kaip pasakyti, kad taip, Vyriausybė nėra skaidri. Bet to aš nepavadinčiau diskreditavimu, diskredituoja pati Vyriausybė“, – BNS sakė G.Landsbergis.

„Dėl kitų kaltinimų, aš manau, kad pirmiausia jis turėtų žiūrėti į savo daržą. Akivaizdu, kad premjeras nekontroliuoja situacijos nei savo Vyriausybėje, nei partijoje, vien tik K.Trečioko atsakymas, kad jis nesitrauks, panašu, kad pasako viską – premjeras neturi jokios galios, jis net negali pasakyti, kad apsimelavęs, neskaidrus ministras pasitrauktų. Lygiai taip ir R.Malinausko vertinimas, partijoje nėra instrumentų, kad partijos pirmininkas galėtų paprašyti atsakomybės iš savo pavaduotojo“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Premjero teiginius dėl Prezidentūros veiksmų formuojant neigiamą Vyriausybės įvaizdį užsienyje E.Masiulis vadina paistalais.

„Arba turi būti padėti faktai ant stalo, arba tai yra paistalai. Aš niekaip neįsivaizduoju, kad Prezidentūra bandytų juodinti (Vyriausybę), lyg ponia A.Merkel neturi svarbesnių reikalų, kaip rūpintis A.Butkevičiaus Vyriausybės skaidrumu. Kai kuriais atvejais atrodo juokingai, kai kuriais graudžiai“, – sakė E.Masiulis.

Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkas socialdemokratas Gediminas Kirkilas sako, kad premjerui trūko kantrybė. „Manau, kad premjeras ilgą laiką nieko nesakė, kentėjo visą šitą reikalą, bet tiesiog trūko kantrybė. Jei taip yra iš tikrųjų yra, tai nėra gerai. Nepaisant, kokioje mes esame partijoje, kokiai prijaučiame, ar mylime, ar nemylime, užsienyje mes savo šalies tikrai negalime dergti“, – BNS sakė G.Kirkilas.

A.Butkevičius pirmadienį Lietuvos televizijos laidoje „Dėmesio centre“ sakė Prezidentūroje dar nesibaigus ikiteisminiam tyrimui dėl kurortų zonas naikinančio Vyriausybės nutarimo priėmimo sužinojęs, kad tyrimas bus nutrauktas, o nutarimo priėmimo siekusio Druskininkų mero socialdemokrato Ričardo Malinausko pokalbių išklotinės – paviešintos.

A.Butkevičius taip pat tvirtino, kad „vos pradėjus dirbti prasidėjo blogos informacijos skleidimas apie šią Vyriausybę netgi už Lietuvos ribų“. „Pirmas didžiulis smūgis man buvo, kai tapęs premjeru nuvykau pirmojo vizito į Latviją. Latvijos prezidentas man iškart sakė gavęs informacijos iš mūsų Prezidentūros, kad Vyriausybė yra korumpuota“, – kalbėjo premjeras. Pasak A.Butkevičiaus, ta pati situacija pasikartojo ir kelionės į Estiją metu, o klausimų dėl korupcijos teko sulaukti ir viešint Vokietijoje, iš kanclerės Angelos Merkel.

Teisėsauga praėjusią savaitę pranešė nutraukusi ikiteisminį tyrimą, kuriame aiškinosi galimą neteisėtą poveikį rengiant Vyriausybės nutarimą dėl kurortinių zonų panaikinimo.

Netrukus po to paviešintos tyrimo metu įrašytų pokalbių išklotinės parodė, kad aplinkos ministras „tvarkietis“ Kęstutis Trečiokas Druskininkų merui Ričardui Malinauskui žadėjo „sužiūrėti“, „priminti kompanijai“ tvarkyti su Vyriausybės nutarimu susijusius reikalus. Ministras taip pat rugpjūčio pabaigoje yra žadėjęs merui per Vyriausybės pasitarimą „pasižiūrėti, kad nueitų į Vyriausybę“.

Stenogramose matyti, kad Vyriausybės nutarimo priėmimo reikalus su K.Trečioku meras R.Malinauskas pernai telefonu derino kelis kartus, sakydamas, jog tai būtų naudinga teisme. Tuo metu vyko teismo procesas dėl vadinamojo Vijūnėlės dvaro.